miercuri, 1 decembrie 2021

Violonista de la Auschwitz - Ellie MidwoodData publicării: noiembrie 2021

Editura:Litera

Nr Pag:384

Colectie:Buzz Books

 

  

Dacă cineva ți-ar pune întrebarea: ce este memoria, care ar fi răspunsul tău?

            Pentru mine, în afară de una dintre funcțiile minții umane, aceasta este o moștenire. Moștenirea celor care au murit iremediabil, dar datorită memoriei noastre devin nemuritori, pentru că fiecare persoană merită amintită și, în plus, mulți oameni fac parte din moștenirea culturală a întregii omeniri. Prin urmare, literatura bazată pe fapte istorice, trecute este extrem de importantă pentru mine.

     O  astfel de carte este „Violonista de la Auschwitz”, care spune povestea Almei Rose – violonista austriacă de renume mondial, prizonieră cu numărul 50381, a cărei singură ofensă împotriva lumii a fost că era evreică. Din cauza originii ei nepotrivite a ajuns în blocul experimental condus de dr. SS Clauberg. Cu toate acestea, a ajuns curând într-un bloc muzical supravegheat de Maria Mandl, datorită  talentului ei incomensurabil. Pentru a salva cât mai multe vieți umane, Alma, acceptă să conducă o orchestră de femei, spre încântarea soldaților germani. Datorită nervilor ei de oțel și a privilegiilor obținute cu grijă, a creat ceva din nimic. Astfel, ea a protejat aproape patruzeci de femei aparținând orchestrei sale. Alma, prinsă în spatele sârmei ghimpate, nu și-a uitat umanitatea, datorită pianistului maghiar Miklos Steinberg. Împreună, au regăsit bucuria de a cânta și au demonstrat că dragostea poate câștiga chiar și în cele mai negre zile.

     Totuși, lectura s-a deschis cu un prolog șocant, pe care îl uităm puțin dar pe care îl vom înțelege la finalul romanului, acesta completează povestea Almei, Alma care întotdeauna a făcut totul și a dat totul.cu un singur scop: pentru altele, nu pentru ea. O eroină, una adevărată.

     Pe scurt: Povestea emoționantă a unei femei puternice, hotărâte și curajoase.

2 comentarii:

  1. Sună interesant, mai ales că subiectul e unul atât de sensibil! O adaug pe listă, mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca subiectul Auschwitz, evrei, al doilea razboi mondial ne va fascina inca multe ani de acum incolo. Desi zic ca am citit tot ce se putea despre subiect, de fiecare data descopar informatii noi, oameni fascinati...

      Ștergere