luni, 20 decembrie 2021

Baiatul din lumina farurilor - Samuel Bjork


Autor: Samuel Bjork

An aparitie: 2021

Editura: RAO

Nr. pagini: 424

Categoria: Literatura norvegiana

 

În anul1996, în timpul iernii, este găsit un băiat cu coarne de cerb pe cap.

În anul 2013, cadavrul unei tinere este găsit pe malul unui lac, lângă un trepied, apoi polițiștii descoperă un alt cadavru. Holger Munch și Mia Kruger încep să ancheteze.

Aceasta este a treia parte a seriei despre comisarul Munch. După părerea mea, se poate citi și înțelege acțiunile fără a cunoaște volumele anterioare.

La început am fost încântată când am citit sinopsis-ul. Suna bizar și nu-mi puteam imagina cum un băiat cu coarne de cerb pe cap și o femeie moartă în costum de balet ar putea fi conectați într-un thriller. Am fost foarte curioasă, mai ales că decorul este în Norvegia rece și întunecată. Totuși, romanul m-a dezamăgit. Ceea ce aștept de la romanele polițiste este, înainte de toate, să ghideze cititorul prin poveste în așa fel încât el însuși să se alăture anchetei, să însoțească protagoniștii prin ochii imaginației lor. Acest aspect nu a fost realizat în „Băiatul din lumina farurilor”. Personalitățile distruse și rănite ale fiecărui anchetator sunt disecate mai mult decât cazul propriu-zis. În mod constant cineva este beat, se gândește la pastile sau la droguri și este mai preocupat să se mențină treaz decât să acorde atenție cazului real și posibilului vinovat.

Aproape fiecare capitol a fost despre o persoană diferită și la un moment dat am fost pur și simplu copleșită de atâtea nume. În al doilea rând, am găsit soluția cazului nesatisfăcătoare. Totul a mers prea repede și pur și simplu nu am înțeles motivul. 

  De asemenea, mi s-a părut amuzant că Curry nu a fost suspendat din cauza consumului său enorm de alcool. Aproape niciodată nu a fost implicat în anchetă și a apărut la sediul poliției în stare proastă, dar nimeni nu a observat. Mi s-a părut puțin nerealist.

Cu toate acestea, cred că domnul Bjork a avut o idee interesantă.

Dacă ar fi rafinat logica rezolvării puzzle-ului, cartea ar fi putut urca la un nivel mult mai înalt.

Un comentariu:

  1. Și eu am citit-o, dar nu prea m-a convins. A fost totuși o carte care a mers rapid, într-o zi am dat-o gata!

    RăspundețiȘtergere