joi, 9 decembrie 2021

Adevaruri ascunse - Jorn Lier Horst
Colectie: Fiction Connection

Autor: Jorn Lier Horst

An aparitie: 2021

Editura: TREI

 

Un taximetrist dispărut, un seif misterios și un trecut învăluit în ceață.

Un complot interesant descris în detaliu de un fost polițist.

Taximetristul și mașina sunt dispărute și nu pot fi urmărite în niciun fel, ceea ce le dă bătaie de cap comisarului Wisting și echipei sale.

 În Larvik, o tânără mamă moștenește o casa de la bunicul ei, un bărbat care este de ani de zile în atenția poliției. Descoperă un seif în subsol. Ce ascunde acesta în interiorul său? Va fi trecutul lui Frank Mandt o povară pentru ea?

În mod neașteptat, conținutul seifului începe să conecteze două anchete. Crime, alcool de contrabandă, droguri, interceptări telefonice… Cu cât vedem mai mult din lumea interlopă, cu atât este mai complicată.

„Adevăruri ascunse” este o poveste polițistă, nu un thriller, aspect care trebuie remarcat chiar de la început. Acțiunea, așadar, se concentrează în principal pe dezvăluirea trecutului pe care îl are bunicul Sofiei și pe dispariția șoferului de taxi... lucrurile sunt strâns întrepătrunse, ceea ce introduce mai mult de o turbulență în roman. Aveam predicțiile mele despre  rezolvarea tuturor acestor puzzle-uri, soluțiile lor... și totuși Horst m-a surprins de mai multe ori! Ritmul acțiunii nu este surprinzător de rapid sau palpitant, dar acțiunea este lină și captivantă, iar povestea este totuși interesantă. Recunosc că m-a atras cu fiecare pagină din ce în ce mai mult..

În timp ce descoperă încet complotul criminal și scenele sale ulterioare, Jorn Lier Horst încearcă să atragă atenția cititorului asupra unui aspect foarte important al muncii anchetatorilor - etica în strângerea probelor și obiectivitatea completă, care uneori este greu de menținut. Autorul, prin povestea fictivă pe care a creat-o, demonstrează că nu întotdeauna martorii au dreptate, nu întotdeauna totul este evident și nu întotdeauna lucrează ofițeri cinstiți în timpul anchetei. „Adevăruri ascunse” permite cititorului să privească munca poliției dintr-o perspectivă complet diferită, ceea ce dă multe de gândit.

Cele  mai importante personaje ale poveștii sunt tatăl și fiică, Wisting și Line. Cea mai importantă acțiune are loc în jurul lor. Comisarul Wisting este un personaj care mi-a plăcut încă de la prima pagină. Cald, corect, reticent în a trece peste morți. Este persistent și are un mare simț al datoriei. Dă dovadă de clasă, năucind întregul sistem judiciar din sudul Norvegiei. Dar având în spate o echipă excelentă, acționând excepțional de metodic, leagă cu pricepere fapte și  fire aparent irelevante, descoperind toate adevărurile care urmau să fie uitate intenționat, chiar și de către procuror. Sunt sigură că toți ne-am dori să fim înconjurați doar de polițiști precum Wisting - drepți și corecti.

 Line este fiica lui Wisting. Viața ei trece printr-o revoluție. Femeia se află într-un stadiu avansat de sarcină și își va crește singură copilul. Ea își părăsește slujba și își plănuiește o viață netulburată aproape de tatăl ei.

 După ce am citit acest volum, pot spune cu siguranță că îmi plac foarte mult comisarul Wisting și fiica sa Line. Împreună formează un duo armonios și eficient, se ajută unul pe altul, în ciuda faptului că stau de părți diferite ale baricadei, pentru că femeia este jurnalist. Îmi place foarte mult personajul lui Wisting, pentru că pare a fi un polițist atât de obișnuit, nu chinuie cititorul cu probleme de natură personală, nu se îneacă în dependențe, nu irită. Mi-a plăcut foarte mult de el. Datorită lor, firele morale sunt o completare cu adevărat plăcută la anchetele aflate în derulare.

Concluzia:„Adevăruri ascunse” este o poveste polițistă excelentă, cu acțiune rapidă, intrigi încurcate și un final surprinzător. Autorul ne încurcă efectiv, dându-ne constant indicii greșite și ne îndepărtează mai mult de soluție decât ne apropie. Povestea este scrisă într-un limbaj ușor și simplu, ceea ce o face ușor de citit. Tensiunea crește odată cu fiecare parte pentru a ajunge la punctul culminant în final. Așa cum se întâmplă cu Horst, nu avem doar un complot criminal excelent, ci și relații interpersonale complexe care colorează întregul roman.

2 comentarii: