duminică, 12 decembrie 2021

Pasarea Lira - Cecelia Ahern


An aparitie: 2021

Autor: Cecelia Ahern

Editura: ALL

Categoria: Romane de dragoste

 

Laura, în vârstă de douăzeci și șase de ani, trăiește singură de peste zece ani într-o cabană de munte părăsită. Fata are darul neobișnuit și rar de a imita toate sunetele pe care le poate auzi. Ca urmare a unor evenimente neașteptate, protagonista participă la un concurs de talente și devine o persoană recunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, ea nu este capabilă să prevadă capcanele care o așteaptă în această nouă realitate

Când am ajuns la acest roman, mă așteptam la o poveste în stilul unui basm Cenușăreasa. Trebuia să fie romantic, cu unele probleme, dar până la urmă, cu un final fericit emoționant.

Așa a fost? Nu.

Nu se poate nega că au fost deja scrise o multitudine de cărți/filme despre faimă și culisele acesteia și că este imposibil să spui sau să scrii ceva nou (sau surprinzător) pe acest subiect. Deci "Pasărea Liră" nu este nimic original sau extrem de remarcabil. Problema popularității  și a umbrelor sale, a fost prezentată exact ca în toate producțiile sau romanele anterioare (și probabil ulterioare) pe acest subiect. Avem un suflet rătăcit și neînțeles- în acest caz Laura, cunoscută și sub numele de Pasărea Liră - care deodată  devine celebră și întreaga lume vrea să știe cine este și de unde i-a venit talentul. Laura însăși nu este o eroină perfectă, de fapt - poate fi extrem de iritantă. Odată se comportă ca un copil de cinci ani, pierdut într-o lume mare și sălbatică, iar câteva minute mai târziu, uimește prin gândurile sale extrem de mature sau prin comportamentul absolut inocent. Ea poate fi naivă și infantilă și are comportamentul unui manipulator (ceea ce Bo, un producător de film, îi subliniază într-una dintre scene). Firul de dragoste care apare în roman este dureros de previzibil și știm de la bun început care va fi soarta personajelor principale și cine va ajunge cu cine. Pe de altă parte, Ahern a prezentat foarte viu (și meticulos) o relație de lungă durată a două persoane, care există doar din obișnuință. Și chiar și pentru acest realism, ea merită un mare plus.

„Pasărea Liră” nu este o poveste prost spusă; tema acestei păsări extrem de înzestrate este intrigantă și interesantă, iar inserțiile științifice despre ea probabil m-au interesat mai mult decât Laura însăși. Totuși, am o impresie copleșitoare că Cecelia Ahern s-a cam pierdut în romanul ei - avea o idee, un concept pentru punctele principale ale poveștii și o viziune asupra finalului, dar ceva a lipsit cu siguranță. Pe tot parcursul romanului, regăsim în personaje aceleași și aceleași emoții din nou și din nou, iar tot ceea ce li se întâmplă, de fapt, duce la concluzii sau consecințe identice. Drept urmare, am avut impresia că citesc exact același fraze tot timpul.  

Finalul romanului este deschis, în ciuda unei anumite direcții stabilite pentru el de autoare.

2 comentarii:

  1. Mi se pare oarecum bizară ideea de „rupt de lume” și, deodată, participă la un concurs de talente :))) Chiar sună interesantă ideea, dar văd că „execuția” lasă puțin de dorit, din câte îmi dau seama din recenzia ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa parerea mea, este cea mai slaba carte a acestei autoare. Poti incerca seria Defectii(de aceiasi autoare),mi-a placut foarte mult!

      Ștergere