joi, 23 decembrie 2021

Minciuni mortale - Harriet Tyce
Colectie: Buzz Books

Autor: Harriet Tyce

An aparitie: 2021

Editura: LITERA

Nr. pagini: 400

Categoria: Carti thriller

 

 Sadie s-a întors la Londra după ce a petrecut mulți ani în Statele Unite. Întoarcerea ei în orașul natal are un motiv, dar Sadie nu vrea să-i spună fiicei sale tot adevărul, pentru că nici măcar ea nu înțelege exact ce s-a întâmplat cu căsnicia ei.

Cu toate acestea nu are amintiri frumoase din copilărie. Sadie simte că nu a fost niciodată fericită acolo, cu o mamă austera, care nu a plăcut-o niciodată. Însă moștenirea primită îi aduce niște obligații și Sadie trebuie să se întoarcă la vechiul ei cămin și să-și înscrie fiica la școala pe care o ura când era mică. Singurul lucru bun este speranța de a practica dreptul, profesie pe care a abandonat-o când a plecat în SUA.

Complotul se desfășoară pe două planuri. Unul o implică pe Sadie (protagonista principală), fiica ei, soțul ei și mamele și elevii noii școli, iar celălalt plan se referă la cazul la care aceasta lucrează ca asistent avocat, ce implică un tânăr profesor acuzat de abuz sexual de către unul dintre elevii săi.

Din păcate, perspectiva persoanei naratoare „Sadie” este unidimensională. Alte persoane și motivele lor - nici măcar cele ale fiicei lui Sadie - nu sunt aduse în discuție deloc. Acesta este unul dintre aspectele negative pe care le-am observat. Devine incitant când conflictele dintre mame ies la suprafață - acea atmosferă nu este doar autentică, ci este de-a dreptul înspăimântătoare. Pe lângă acest aspect principal, cazul în instanță, la care participă ca jurist consult este de prisos.

Dacă ne uităm la protagoniști, ei sunt în mare parte suprasolicitați. Totul ține de confruntările acestor mame a căror dragoste este descrisă atât de flagrant. Așteptările mamelor față de fiicele lor sunt patologice, agresive și devastatoare pentru toți cei care nu se încadrează în viziunea lor simplă asupra lumii.

De la un moment dat, structura romanului este transparentă, iar evenimentele viitoare pot fi deja ghicite, motiv pentru care tensiunea nu crește până la urmă, în ciuda întregii drame, ci mai degrabă se aplatizează. Când sunt reunite în cele din urmă componentele narative individuale nu este deloc convingător. Rezoluțiile și explicațiile sunt puțin scurte și la final am avut senzația că s-a băgat prea mult în poveste deodată, astfel încât niciun fir narativ nu se încheie logic și satisfăcător.

„Minciuni mortale” se simte ca o carte care a fost concepută fără un plan clar. Per total distractiv - dar dă impresia că Harriet Tyce însăși nu știa unde se duce și ce vrea să exprime cu romanul.

Un comentariu:

  1. :)) Poate chiar nu știa unde vrea să ducă toată acțiunea. S-a lăsat în voia sorții, cum s-ar spune! Oricum, sună interesant.

    RăspundețiȘtergere