joi, 2 decembrie 2021

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

 


An aparitie: 2019

Nr. pagini: 488

Autor: Yrsa Sigurdardottir

Editura: TREI

 

 

 Orice scrisoare care conține o amenințare cu moartea trebuie, fără îndoială, luată în serios. Dar dacă a fost scrisă de un copil de 13 ani și găsită după 10 ani într-o capsulă a timpului? Este doar o glumă stupidă de copil sau este o prevestire a viitoarelor crime? Detectivul Huldar trebuie să răspundă acestei întrebări. Situația se complică și mai mult prin faptul că scrisoarea conține doar inițialele persoanelor care urmează să moară, nu și numele lor complete. Pentru a restrânge cercul potențialelor victime, Huldar decide să-l găsească pe copilul care a scris această scrisoare. Este ajutat de Freyja, psihologul cu care are un trecut complicat. Mai multe crime înfiorătoare au loc în același timp. Polițiștii descoperă cadavre dezmembrate, iar inițialele victimelor se potrivesc cu cele din scrisoare. Asta înseamnă, că autorul ei este un criminal? Ce au aceste două lucruri în comun? Polițistul și tânăra psiholog au foarte puțin timp să rezolve acest mister, iar fiecare acțiune îi apropie de aflarea îngrozitoarelor evenimente din trecut. Începe o cursă contra cronometru.

Yrsa Sigurdardottir a creat o poveste uimitoare care progresează treptat, descoperind noi fapte și conexiuni cu prologul. Firul politic și social, crimele macabre, evenimente din urmă cu mulți ani - toate acestea creează un tot coerent și bine gândit. Sunt încântată!

Fără a dezvălui prea multe despre intrigă, trebuie subliniat că autoarea proiectează lumea romanului într-un mod fără precedent, în care o patologie socială implică alta. Arată amploarea incredibilă a corupției în rândul funcționarilor guvernamentali și efectele ascunderii infracțiunilor sexuale oribile sub covor. În această lume nemiloasă, cei mai vulnerabili suferă de două ori: prima dată când sunt răniți și a doua oară când li se refuză dreptul de a-și afirma drepturile. Asemenea minciuni și abuzuri sunt de neconceput într-o țară care se laudă cu un nivel ridicat de încredere în guvern și în bunăstarea cetățenilor săi.

Crima este doar unul dintre firele narative din această poveste. Un altul care apare și este, într-un fel, forța motrică din spatele romanului este pedofilia.

Relația dintre Freyja și Huldar poate fi, de asemenea, considerată un alt fir. Personajele care, chiar înainte de a reuși să se scuture de ultimul caz macabru, care s-a soldat cu pierderea posturilor, se confruntă cu o altă enigmă criminală. Antipatia lor aparent reciprocă și trecutul complicat îi atrag împreună ca un magnet. Ceea ce se întâmplă între ei, însă, nu este nici ușor, nici neobișnuit.

Islanda apare ca un pământ întunecat în care rătăcesc tot felul de psihopați, oameni lipsiți de sentimente umane. Mintea lor a fost coruptă și singurul gând în mintea lor bolnavă este o altă crimă extrem de sângeroasă. Este plină de oameni care se luptă în liniște cu probleme, cu speranțe, dezamăgiri, singurătate și, mai presus de toate, cu traume care, în ciuda timpului, nu trec, ci dimpotrivă, se intensifică. Zăpada este departe de a fi albă pur, este îmbibată cu sânge și reflectă pe deplin tot ce se întâmplă. Orașul înghețat exprimă parcă răceala care predomină în sufletele locuitorilor săi și avertizează asupra pericolului care pândește în apropiere.

Pe scurt: Diverse nuanțe sociale, secrete, investigații perfect conduse, personaje bine conturate, tensiune construită cu pricepere, abordare inovatoare a multor chestiuni, realism al evenimentelor și numeroase secrete, care arată cum o patologie implică alta. Recomand!

Un comentariu:

  1. Autorii nordici cu siguranță sunt maeștri ai acestui gen. Chiar vreau să-ncerc cartea, după ce în ultima vreme am avut niște rateuri urâte cu câteva thrillere! Spor!

    RăspundețiȘtergere