marți, 21 decembrie 2021

Cuvinte nerostite - Kelly Rimmer


Data Apariției:  25 nov. 2021

Autor:  Kelly Rimmer

Numar Pagini:  448

Colectie:  Blue Moon

 

O poveste frumoasă despre dragoste, sacrificiu, loialitate, prietenie și secrete vechi.

Cunoaștem poveștile a două femei. Una dintre ele, Alina, s-a născut înainte de al Doilea Război Mondial, iar începutul ocupației îi va distruge viața ordonată. În pragul vârstei adulte, trăind prima sa dragoste, face cunoștință brusc cu atrocitățile provocate de război. Vecinii, oamenii apropiați și cunoscuții își dezvăluie dintr-odată adevăratele fețe. Vremurile tulburi fac ca voința de a supraviețui să declanșeze niște instincte rele. Majoritatea locuitorilor din Trzebinia sunt însă oameni drepți, nobili, care sunt dispuși să riște orice pentru a ajuta.

Celălalt personaj, Alice, este o tânără care trăiește în vremurile moderne.Aceasta renunță la propria carieră și se dedică îngrijirii fiului ei bolnav. Lupta zilnică cu adversitățile o face să fie puțin amară și din ce în ce mai supărată pe soțul ei. Se simte singură în lupta ei pentru o viață cât mai normală pentru copilul ei.

 Acțiunea se desfășoară pe două planuri: prezentul în Statele Unite și trecutul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Polonia. Povestea este ca o mașină a timpului, acțiunea sare lin între vremurile celui de-al Doilea Război Mondial și vremurile moderne

Pe tot parcursul romanului, o însoțim pe Alice care încearcă să dezvăluie misterul vieții bunicii sale care zace în spital după un accident vascular cerebral.

În ciuda faptului că povestea se concentrează în principal pe soarta Alinei, povestea despre Alice este mai interesantă. Rimmer a reușit să descrie cu mare succes lupta zilnică a unei femei care luptă pentru a-i face viața mai ușoară fiul ei autist. Povestea ei arată, de asemenea, în ce măsură (și cum, până la un anumit punct, inconștient) femeia și-a subordonat viața fiului ei, neglijând nu numai relațiile cu soțul și fiica ei, ci neglijând și propriile nevoi, uneori de bază. Totuși, fragmentele care descriu viața lui Alice arată și cât de puternică, hotărâtă și curajoasă este o femeie și cât de demnă și încăpățânată se luptă cu ceea ce i-a pregătit viața.

În cazul Alinei, situația este puțin diferită, pentru că este descrisă ca o fată cu un caracter puternic, dar în același timp extrem de naivă și foarte copilăroasă. Când izbucnește cel de-al Doilea Război Mondial, adolescenta pare să nu fie deloc conștientă de gravitatea situației, iar când se întreabă de coloanele de fum pe care le poate vedea și de mirosul foarte caracteristic pe care îl simte, crede ceea ce părinții îi spun despre asta și nu se gândește mai mult la acest aspect. Ea este uneori iritantă în naivitatea ei, lenea ei este adesea menționată în carte, dar familia ei o tratează de fapt ca pe un copil - nu are voie să participe la anumite discuții, toată lumea din jurul ei o protejează nedezvăluindu-i detalii drastice etc.

Povestea spusă de Alina și marea ei dragoste pentru Tomasz este interesantă dar uneori mi-a fost dor de oroarea care domnea în Polonia în timpul războiului. Povestea sună de parcă autoarea ar fi descris ceea ce a citit în cărți despre război sau a auzit din poveștile altora.

De asemenea, sunt foarte surprinsă că Alina nu i-a spus fiicei sau nepoatei cine este cu adevărat și abia când nu a mai putut să vorbească sau să se miște la 95 de ani a vrut să-și regleze conturile cu trecutul.

Pe scurt: Aș descrie cartea ca pe o „poveste de dragoste”. Aparent, autoarea s-a inspirat din poveștile bunicilor ei, dar probabil mare parte a poveștii a fost rezultatul imaginației proprii, deoarece multe dintre evenimentele descrise aici nu sunt foarte reale și cu greu ar avea șanse să se întâmple în viața reală.

Un comentariu: