luni, 6 decembrie 2021

Iertarea - Yrsa Sigurdardottir

 


Editura: TREI

Autor: Yrsa Sigurdardottir

Nr. pagini: 464

An aparitie: 2020

 

 

Și din nou dragostea mea pentru lectură m-a condus în Islanda...

După ”Moștenirea” și ”Răfuiala”, ”Iertarea” este al treilea volum din seria despre comisarul Huldar și psihologul Freyja. Întrucât Freyja este psiholog pentru copii, ca și precedentele volume, această poveste este despre adolescenți care sunt vizați și uciși de un străin. Agresorul însuși informează publicul despre acțiunile sale - trimite înregistrări video în care pot fi văzuți copii speriați plângând isteric și cerându-și scuze... dar pentru ce ar trebui să-și ceară scuze?

Poliția din Reykjavik pare să nu aibă idee cum să prindă criminalul - timpul curge în favoarea lui și fiecare indiciu se dovedește a fi greșit. În cursul anchetei, rezultă că victimele nu au aproape nimic în comun între ele, cu excepția unui fapt pe care toată lumea îl ignoră.

A treia întâlnire cu Huldar și Freyja este o altă perspectivă asupra disonanțelor și problemelor sociale. De data aceasta se referă la un subiect adesea abordat în mass-media, și anume violența virtuală care oferă victimelor suferință reală. Problema cyberbullying-ului în mediul școlar, spre deosebire de violența clasică, este adesea minimalizată de adulți, iar psihologii copiilor și directorii instituțiilor de învățământ nu sunt capabili să facă față provocărilor erei digitale și să ofere ajutor eficient victimelor.

Hărțuirea cibernetică diferă de hărțuirea din pauză prin faptul că este continuă și se realizează prin intermediul rețelelor sociale, pe care adulții nu le pot accesa. Ei reacționează la posibile plângeri cu o mișcare a mâinii, deoarece cred că copiii nu sunt predispuși la cruzime, iar persecuția și umilirea semenilor lor sunt doar glume inofensive. Pe baza unei astfel de neglijențe, apar probleme mai grave care nu mai pot fi ignorate - sinuciderea sau dorința de a riposta împotriva agresorilor. Tocmai aceste probleme scriitoarea le-a încorporat cu succes în povestea sa criminală, garantând cititorului o lectură palpitantă.

Romanul Yrsei Sigurdardottir este o poveste criminală cu o intriga foarte eficientă, care ascunde detalii neașteptate ale puzzle-ului rezolvat de anchetatori până la ultimele pagini. Ofițerii descoperă următoarele piese ale puzzle-ului, lucrând nopțile și bând hectolitri de cafea.

Ca decor avem capitala islandeză. Farmecul uimitor al Reykjavikului este imposibil de contrafăcut! Străzi întunecate, munți de zăpadă, trotuare alunecoase și vremea copleșitoare, neplăcută și deprimantă. Autoarea a încercat să-și facă romanul la fel de dur ca acest oraș misterios!

Pe scurt: Pentru 48 de ore m-am mutat în capitala îndepărtatei Islanda, unde zăpada și gerul se strecoară chiar și în cele mai fierbinți inimi! Sunt foarte impresionată de intriga concepută de autoare! Un final complet neașteptat m-a făcut să mă îndoiesc de simțul meu de detectiv! După citirea cărții și analizarea atentă a conținutului acesteia, rezultă că toate elementele se reunesc, iar elementul psihologic intensifică și mai mult emoțiile! Clima uimitoare a Islandei face ca frisoanele să apară singure pe spate, iar puzzle-ul pare și mai confuz. 

Un comentariu: