duminică, 5 decembrie 2021

Fiica Reichului - Louise Fein


An apariție: 2021

Autor: Louise Fein

Editura. Nemira

Colectie: Damen Tangou

Nr. pagini: 576

 

Inca o carte despre al doilea razboi mondial!!

Îmi plac romanele care ne oferă posibilitatea să descoperim cel de-al Doilea Război Mondial din perspectiva „dușmanului”. Povestea începe cu puțin înainte de venirea lui Hitler la putere. Descoperim familia Heinrich al cărei cap de familie este ofițer nazist. Hetty este doar o fată tânără la începutul romanului. Va crește odată cu ascensiunea nazismului și cu instaurarea unui regim totalitar. Și putem vedea cum această ideologie s-a strecurat în familii. Deci este și fascinant și înfricoșător în același timp. Dar sentimentele ei pentru un tânăr evreu o împing să pună la îndoială ideologia care i-a fost insuflată... De-a lungul paginilor, își va deschide ochii asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Spre deosebire de alte romane care abordează același subiect, autoarea nu se concentrează pe anii 1939-1945, ci pe anii premergători războiului. Într-adevăr, povestea începe în 1929, aducând în prim plan îndoctrinarea cetățenilor germani la acea vreme. Hitler este la putere, reperele încep să fie schimbate. Copiii sunt crescuți cu ideea măreției Germaniei și a purității rasei. Ei cântă despre țara lor, studiază doar anumite cărți necenzurate, sunt „programați” să-i urască pe unii și să-i aduleze pe alții. De asemenea, sunt mențiuni despre programul Lebensborn sau școlile care le învață pe femei să fie soții bune.

Povestea este fascinantă și suntem prinși într-un fel de frământare diabolică pentru că sistemul nazist nu iartă nici cea mai mică abatere, iar tânăra care devine Hetty își va asuma multe riscuri pentru a-și satisface această dragoste pe care o simte pentru Walter, care este evreu. O femeie nu putea să se asocieze cu un evreu și să-și amestece sângele pur arian cu cel al acestui popor impur, pentru că represaliile erau groaznice.

Deși anumite evenimente sunt mai degrabă previzibile, romanul  rămâne foarte captivant și îndeamnă  la reflecție.

Mi-a plăcut acest roman și am regretat când l-am terminat, dar mi-ar fi plăcut să citesc mai multe detalii despre ce au trăit personajele în anii de război.   

Un comentariu:

  1. Am tot văzut această carte și pe Instagram, dar parcă nu mă atrage - cred că trebuie să las să se mai potolească „apele” și după poate o citesc :) Dar mulțumesc pentru recenzia la obiect și frumoasă!

    RăspundețiȘtergere