duminică, 9 august 2020

Cronicile din Arthdal - serial corean 2019”În timpurile străvechi când oamenii au coborât din copaci, au învățat să facă focul și au început să facă arme ascuțite, au inventat roata și au început să croiască drumuri și în sfârșit au învățat să cultive plante și să se așeze într-un loc. Nu aveau o națiune sau un rege. Homo sapiens nu avea vise și nu ajunsese în vârful marii piramide a naturii. Tărâmul glorios al străvechilor noastre mame.
Locul acesta, Arth.”


Plasat la începutul civilizației, în epoca bronzului, adica cu mai bine de 2.000 de ani înainte de HristosCronicele din Arthdal este o poveste despre eroii mitici, lupta lor și dragostea pentru un ținut numit Arth.
Seria se bazează pe povestea lui Dangun, legendarul rege care s-a proclamat întemeietorul primului regat coreean din Gojoseon (2333 î.Hr.-108 î.Hr.). Trebuie menționat că inspirația pentru scenariul serialului, potrivit scriitorilor înșiși, a venit și din lectura cărților de antropologie precum Sapiens. Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari,  Viruşi, arme şi oţel. Soarta societăților umane de Jared Diamond, precum și a melodiei„ Imagine” , de John Lennon
De fapt, conflictele și relațiile dintre diferitele specii și presupusul pericol generat de temuții metiși Igutu - se află în centrul acestei k-drama, care are loc într-un loc mitic numit Arth, condus de un lider a unuia dintre diferitele triburi care formează așa-numita Uniune Arthdal. Practic, complotul serialului ne invită în orice moment să acceptăm pluridiversitatea, promovând în același timp o critică pentru exacerbarea ambiției și idealurilor de evoluție ale societății, când descrie bătălia pentru puterea șefilor concurenți pentru tronul primei națiuni fondate pe continent.
Legenda care înconjoară întemeierea Arthdalului spune că Aramun Haesulla, a fost un saram trimis de marea mamă spirituală, Asa Sin, în urmă cu aproximativ două sute de ani pentru a uni diferitele triburi care trăiesc în Arth într-un singur popor. Legenda mai spune că reîncarnarea lui Aramun Haesulla s-ar întoarce la Arth sute de ani mai târziu pe Kanmoreu (cel mai rapid cal, descendent direct al liniei lungi a primului născut, primul cal care a existat vreodată).
De fapt, Uniunea Arthdal ​​nu numai că s-a format având la baza legende și povești cunoscute de membrii diferitelor triburi despre fondatorul său, dar conducătorii săi, au vizat o extindere teritorială liberă, în detrimentul modului de viață primitiv ale altor popoare - așa-numitele popoare libere. Printre triburile care contestă puterea de a conduce  a Uniunii, tribul Saenyeoktribul Hae și tribul Muntelui Alb se evidențiază în narațiune. Ca un exemplu de triburi considerate primitive, este evidențiat tribul Wahan.
Construcția universului fictiv al Cronicilor din Arthdal poate fi mult mai bine înțeleasă, atunci când avem în vedere cele trei tipuri de rase pe care le întâlnim. Deși sunt rase fictive, acestea servesc pentru a ne aminti cât de crude pot fi ființele umane pentru simplul fapt de a avea o piele diferită (în acest caz, sânge).
 Prima rasă este formată din Neanthali, ființe care coexistă în armonie cu natura, nu se leagă prin legături și nici nu întemeiază orașe. Una dintre cele mai vizibile caracteristici ale rasei Neathal este puterea lor, mult superioară celei a saramilor, pe lângă faptul că au sânge albastru și văd perfect în întuneric.
Saramii, pe de altă parte, sunt ființe care reprezintă rasa umană, au viclenia și inteligența de a dezvolta arme și echipamente, precum și strategii ancorate în ambiția și dorința de cucerire și subjugare a altor popoare. Cu toate acestea, are puțină sensibilitate pentru a face față naturii și diferenței. De fapt, prima parte a seriei ilustrează destul de răspicat cum în timpul Marelui Război, datorită unei strategii militare a saramilor, mai exact a carismaticului Tagon (Jang Dong Gun) din tribul Saenyeok, fiul liderului de atunci al Uniunii Arthdal, Sanung , au obținut o victorie aproape absolută asupra Neanthalilor.
Cu toate acestea, din moment ce liderii Uniunii Arthdal ​​nu au reușit să extermine întreaga rasă Neanthal, au avut o contribuție la evenimentele neimaginate dinainte. Mai presus de toate, nașterea a doi copii gemeni concepuți de Asa Hon (o descendentă a familiei Asa, din Tribul Muntelui Alb), care a servit naiv ca țap ispășitor al Uniunii Arthdal, ducând la moartea Neanthalilor, va fi punctul de plecare pentru povestea fraților Igutu (mestișii de sânge purpuriu) numiți Eun Seom și, respectiv, Saya (Song Joong Ki) .
Eun Seom a călătorit împreună cu mama sa, Asa Hon, în ținutul îndepărtat al Iarcului, un ținut simplu și pașnic, care nu cunoaște civilizațiile din jur și nici nu domesticește animale, să cultive pământul sau să facă arme, trăind în armonie cu natură și ceea ce ea ofera in mod natural. Cert este că Asa Hon a visat că copiii pe care i-a născut vor aduce dezastru în lume. După ce a descoperit că Ragaz a fost ucis și l-a văzut pe celălalt copil, care era cu tatăl său în mijlocul pădurii, luat de Tagon, fiul conducătorului Uniunii, decide să plece la Iarc cu celălalt fiu al său, pentru că a crezut că a fost blestemat de Aramun Heasulla.
Contrar tuturor așteptărilor, Tagon, tânărul cuceritor, îi crește pe celălalt geamăn a lui Asa Hon și Ragaz (Neanthal) ca fiul său, având ajutor și sprijin din partea iubitei sale Taelha (Kim Ok Vin), fiica ambițiosului lider al tribului Hae. Ulterior, Saya va deveni un mare aliat al lui Tagon, căutând în același timp un sens pentru propria sa existență. Închis timp de 20 de ani, Saya își caută locul în lume, știind că este diferit de ceilalți sarami, pentru că are sânge purpuriu. Se limitează la a urma ordinele presupusului „tată”, Tagon. Desigur, Saya este bănuitor privind originile sale, în timp ce Eun Seom și Tanya îl abordează din ce în ce mai mult pe parcursul narațiunii.
De fapt, punctul culminant al poveștii evidențiază o profeție străveche din Arthdal, care susține că acela (sau cei) care ar distruge Arthdal, s-ar naște sub semnul cometei Albastre. O astfel de zi nu numai că marchează nașterea gemenilor lui Asa Hon și Ragaz, iguții Eun Seom și Saya, ci și a Tanyei, moștenitoare a poziției de matriarh și șaman a tribului Wahan, descendentă directă a  Lupului Alb care a fondat tribul Wahan. Cert este că Tanya, Eun Seom și fratele său geamăn, Saya, sunt copiii marii profeții, obiectele cerești care au apărut împreună în urmă cu două decenii, în lume. Sabia pentru a ucide pe toată lumea (Eun Seom), clopoțelul pentru a răsuna în jurul lumii (Tanya) și oglinda pentru a aprinde lumea (Saya). Aceste trei lucruri, atunci când sunt reunite, după cum spune profeția, vor pune capăt lumii, iar omul care și-a ucis propriul tată va lupta împotriva obiectelor cerești și va împiedica sfârșitul lumii. Acest rol îl are Tagon, actualul lider al Uniunii Arthdal, după ce și-a ucis tatăl într-o confruntare directă, în prezența lui  Eun Seom.
Personaje principale:
Eun Seom este eroul acestei povești. Un băiat care și-a văzut mama murind după ce l-a dus la siguranță în Iarc. El a fost întotdeauna diferit de ceilalți din tribul Wahan, pentru că poate visa, lucru pe care numai cei cu putere spirituală și Neanthal îl pot face. Este plin de viață, îndrăzneț, curajos și oarecum naiv, iar scopul său este să-și elibereze oamenii de sclavie. Eun Seom s-a născut cu destinul de a aduce nenorociri asupra poporului său, dar când descoperă că este un Igutu și ce înseamnă asta, totul se schimbă ...

Tania (Kim Ji Won) este sortită să fie Marea Mamă spirituală a tribului Wahan-ului, dar nu a fost niciodată pregătită. Pregătirea ei este stângace și lentă și nici măcar nu visează. Tania simte o mare dragoste pentru natură, pentru oamenii ei ... și pentru Eun Seom, de care este unită printr-o mare legătură. Cu toate acestea, viața ei se destramă atunci când Wahanul este capturat și înrobit. Dar Tania este curajoasă și, după ce a trecut de la a fi sclavă la a-și păstra viața în cel mai viclean mod, Tania află un mare adevăr despre ea însăși.
Saya este fratele geamăn al lui Eun Seon, dar nici unul nu știe de existența celuilalt. Tânărul a fost crescut de veneratul războinic Tagon, care l-a adoptat în secret ca fiul său și l-a crescut într-un turn izolat de lume. În acel turn Saya a avut contact doar cu cărțile sale și cu un număr limitat de oameni. Este un savant și vrea mai mult decât oricine ca tatăl său să devină regele Arthdalului, spre deosebire de fratele său, Saya este un manipulator, capabil să facă orice pentru a-și atinge scopul final.
Principalul antagonist,Tagon, este  fiul liderului Uniunii. El are propriul său anturaj de bărbați care îl venerează pentru priceperea sa, un secret care l-ar putea ucide și o slăbiciune foarte evidentă: Taealha, precum și o relație chinuitoare cu tatăl său. Tagon a șters rasa Neanthal în Marea Vânătoare, dar a adoptat un mic Igutu pe care l-a găsit în pădure, păstrându-l în secret. În prezent, aspiră să devină cel mai puternic om din Arthdal ​​și nu va ezita să facă orice este nevoie.
În concluzie, cred că tot ceea ce este prezentat în Cronicile din Arthdal ​​poate să nu fi fost altceva decât o mare legendă sau poveste de la începutul umanității, așa cum o știm astăzi, din moment ce Neanthalii înșiși au fost practic uitați de-a lungul întregului complot (după ce s-a considerat că toată lumea a murit, oamenii au încetat să se îngrijoreze din cauza lor  și chiar în evoluția faptelor au fost dați deoparte, până când au reapărut spre final, fără a indica însă că vor reveni la importanța pe care o aveau în primele momente) și au existat multe dispute pentru putere, una dintre ele pentru cunoștințele despre fabricarea armelor.
Și modul în care s-a încheiat, ne mai spune că totul s-a mișcat spre acel moment, în care au început toate legendele, un indiciu despre cum au evoluat lucrurile de acolo, cu regi, războaie, domenii religioase, opresiune, stăpânirea unui popor asupra altuia, de la o cultură la alta. Evoluția speciei umane, descoperirea de noi materii prime etc. Din acest motiv, cred că nu va mai exista un al doilea sezon, pentru că cel de-al doilea sezon ar fi chiar istoria umanității, până în zilele noastre. Cu alte cuvinte, al doilea sezon sau următorul, ar fi cărțile de istorie, chiar și cu părțile mistice.
Dar aceasta este doar concluzia mea, poate am greșit și chiar sper că este așa, pentru că mi-ar plăcea o continuare, un sezon 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu