sâmbătă, 1 august 2020

Eliberare - Imogen Kealey
An aparitie: 2020
Autor: Imogen Kealey
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Blue Moon
Editura: LITERA
"Pentru Aliați, ea a fost o luptătoare neînfricată, o legendă a operațiunilor speciale, o pionieră. Pentru Gestapo, a fost o fantomă, o umbră, cea mai vânată persoană din lume."
Cu propozițiile de mai sus, editura face publicitate poveștii lui Nancy Wake, născută în Noua Zeelandă în anul 1912, care a luptat împotriva germanilor ca spion în Franța, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sub pseudonimul Imogen Kealey, scenaristul american Darby Kealey și autoarea britanică Imogen Robertson au scris despre personalitatea fascinantă pe care germanii au numit-o „Șoarecele alb”.
În Marsilia, în anul 1939, Nancy Wake  se căsătorește cu antreprenorul francez Henri Fiocca, marea ei dragoste. În acel moment, ea a ajutat cu succes rezistența, care este cofinanțată de Henri. Germanii au pus apoi 5 milioane de franci pe capul „Șoarecelui Alb”. Îl trimit pe maiorul Bohm  ca nou comandant în sudul Franței pentru a prinde temutul spion. Și în curând va afla cine ar putea fi în spatele „Șoarecelui Alb”. Când Henri este arestat, Nancy reușește o evadare aventuroasă de ultimă oră. Ea ajunge în Anglia, unde în cele din urmă este recrutată ca agent secret.
Faptele se împletesc cu elemente de ficțiune și fac din roman un „thriller cu spioni” interesant, plin de acțiune. Nancy devine Super Woman și am avut adesea senzația că cei doi autori exagerează prea mult. Dar nu vreau să diminuăm acțiunile lui Nancy Wake, deoarece ea trebuie să fi fost o personalitate foarte dură și puternică, care a luptat pentru Franța, care nu era țara ei de origine. Mai presus de toate, ea a luptat împotriva lui Hitler și a oamenilor săi.
Intriga este povestită din trei perspective diferite, cu Nancy în rolul principal. În plus, trăim evenimentele din perspectiva soțului ei Henri și a maiorului german Markus Friedrich Böhm, cel mai rău dușman al lor.
Din păcate, protagonista principală nu mi-a plăcut, chiar dacă îi admir foarte mult dedicația. Personajul care mi-a stârnit sentimentele a fost  maiorul Boehm, dar acesta a declanșat doar  ura în mine. Este un personaj fictiv și reprezintă atrocitățile Gestapo.
Descrierea împrejurimilor este foarte picturală și am avut întotdeauna o scenă perfectă în fața ochilor.
Concluzie: Romanul „Eliberare” oferă o perspectivă diferită asupra celui de-al Doilea Război Mondial. Povestea, bazată pe evenimente reale, spune povestea lui Nancy care a lucrat pentru Rezistența franceză. Cartea este scrisă într-un mod captivant și arată, de asemenea, într-un mod groaznic cum partizanii și Gestapo-ul german s-au luptat unul împotriva celuilalt.

4 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Litera a scos multe carti in aceasta colectie despre al doilea razboi mondial. Aceasta carte are avantajul ca protagonista este un personaj mai putin cunoscut. Tot din aceiasi colectie iti recomand Reteaua Alice.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Vai, ce-mi place cum sună descrierea. Clar, o adaug. Mulțumesc, Ely!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag, Andrei!
   Incearca si ”Gradina cu lavanda” de Lucinda Riley. Are actiunea in aceiasi perioada si mi-a placut si mai mult decat ”Eliberare”

   Ștergere