marți, 30 noiembrie 2021

Moștenirea - Yrsa Sigurdardottir


 Autor: Yrsa Sigurdardottir

An aparitie: 2018

Nr. pagini: 520

Editura: TREI

 

 O femeie, mamă a trei copii mici, este ucisă cu brutalitate. În mod brutal, nu este o exagerare, pentru că brutalitatea cu care a fost săvârșită infracțiunea îi lasă fără cuvinte chiar și pe polițiștii chemați la fața locului. De asemenea, s-a dovedit că fiica de câțiva ani a victimei a fost martoră involuntară la crimă. Detectivul Huldar încearcă să rezolve acest caz, de care probabil depinde viitoarea lui carieră. El este ajutat de Freyja, un psiholog al unui centru pentru minori, care încearcă să spargă zidul tăcerii din jurul fetei. Mai ales că totul indică faptul că criminalul va ataca din nou.

Evenimentele de acum aproape treizeci de ani, prezentate în scurtul prolog, sunt de o importanță cheie pentru înțelegerea întregii intrigi. În ele, vedem frați care tocmai au suferit una dintre cele mai grave și inimaginabile traume. Copiii sunt separați și dați spre adopție. Cum se leagă povestea lor cu crima timpurilor moderne? Citând, am avut câteva idei, dar autorul m-a surprins oricum. Eram aproape, dar pariam pe calul greșit. Yrsa țese fire într-un mod interesant și, din cauza unor detalii aparent nesemnificative, uneori schimbă complet sensul evenimentelor prezentate.

Pe scurt: Este o poveste bună, dar nu emotionantă. Este o poveste interesantă, dar nu am avut probleme să pun cartea înapoi pe raft pentru o vreme. Este o carte bine scrisă, deși uneori am avut impresia că povestea se târăște. Este o poveste care descrie lucruri crude în cuvinte frumoase.


Aspecte pozitive:

  • Când vine vorba de complot, nu am de ce să mă plâng - există un secret misterios din trecut, o intrigă criminală construită interesant și câteva crime sofisticate și brutale.
  •  Personajele, atât în prim-plan, cât și în fundal, sunt bine desenate - expresive și realiste.
  •  Multe descrieri extinse în roman, ceea ce este un avantaj enorm pentru mine, deoarece permite cititorului să înțeleagă mai bine atmosfera cărții și să cunoască mai bine personajele.
  •  Finalul în sine m-a surprins complet - pozitiv!
  •   Nu am ghicit soluția și nu mi-am dat seama cine este criminalul până la sfârșit.

2 comentarii:

  1. Of, aș vrea să dau de un thriller bun, dar în ultima vreme numai rateuri am :(

    RăspundețiȘtergere