duminică, 28 noiembrie 2021

Nume de cod: Trandafirul - Kate Quinn


Data publicării:2021

Editura:Litera

Nr Pag:512

Colectie:Blue Moon

 

            Am citit toate cărțile doamnei Quinn până acum cu mare interes, dar aceasta este probabil cea mai bună. Cred că autoarea crește de la carte la carte. Este interesant că toate cărțile sale se referă la povești din cel de-al Doilea Război Mondial, necunoscute unui cititor obișnuit. Întreaga poveste este prezentată în așa fel încât este greu să te desprinzi. Înainte de a citi „Nume de cod. Trandafirul” am gândit în sinea mea – cum poate fi interesantă muncă criptologilor?Plictiseală! Din fericire, m-am înșelat.

Lecturând acest roman am folosit internetul foarte des, pentru că nu voiam să cred că codurile naziste au fost sparte în mediul rural britanic.

Bletchley Park a conectat pentru totdeauna soarta a trei femei. Chiar și ani mai târziu, când una dintre ele a fost atinsă de nebunie, încă simțeam legătura unică care le-a adus împreună.

Criptologi, legați de secrete de stat.

Tinere care își căutau locul pe pământ.

Trei prietene care au ajutat în lupta împotriva Hitler din spatele biroului.

Femei tinere care au iubit și au fost iubite.

Kate Quinn este o maestră în îmbinarea ficțiunii literare cu istoria reală, dar în „Nume de cod. Trandafirul”s-a întrecut pe ea însăși. Deși evenimentele descrise sunt fictive, personajele din roman sunt inspirate din personaje istorice reale. Autoarea le-a folosit numele, elemente de biografii, readucându-le la viață în paginile cărții ei. Sunt personaje fascinante – pline de viață, vervă și forță extraordinară, care au caracterizat acea generație de război. Kate Quinn le aduce un omagiu cu romanul ei, imprimându-le pentru totdeauna în inimile cititorilor ei.

Nu îmi voi ascunde fascinația pentru munca criptologilor. Vrăjită de cuvintele ei, autoarea m-a catapultat chiar în centrul Bletchley Park, unde m-am predat cu încântare cursei contra cronometru și acelei atmosfere nebunești de pericol constant.

„Nume de cod. Trandafirul”este o poveste despre criptologi curajoși și misiunea lor importantă. Despre prietenie, dragoste, trădare și lupta cu adversitățile din anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt absolut fermecată de conținutul general și de fiecare detaliu al acestei povești.

2 comentarii:

 1. Eu nu am citit niciuna de la ea, dar având în vedere că ai spus că aceasta ți-a plăcut cel mai mult, probabil - dacă e să citesc ceva de la ea vreodată -, cu aceasta voi începe! :) Merci mult!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti incerca si Reteaua Alice.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere