sâmbătă, 20 februarie 2021

Casa germană - Annette Hess


 

An aparitie: 2020

Autor: Annette Hess

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Raftul Denisei

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 376


Pasionată de istoria celui de-al doilea război mondial,  am fost intrigată de faptul că romanul Annettei Hess este despre vinovăție și responsabilitate pentru crimele comise de nemți și despre gestionarea denazificării.

Suntem la începutul anilor 1960. Numeroși avocați, experți și martori călătoresc în Germania pentru a judeca 21 de germani, care au făcut parte din personalul lagărului de la Auschwitz.

 Personajul principal, o tânără nemțoaică, ajunge din întâmplare traducător pentru  martorii care vin din întreaga lume, dar în special din Polonia. Primirea acestui loc de muncă neașteptat schimbă viața Evei.

Din păcate, cartea nu mi-a îndeplinit așteptările. A promis că va fi uimitoare, dar rezolvarea tuturor firelor - și sunt multe - nu mi-a plăcut. Procesul este fundalul a ceea ce se întâmplă în viața personajelor. Și sincer vorbind, aceste fire de „viață” sunt teribil de plictisitoare. Aventurile surorii personajului principal seamănă cu o telenovelă prost scrisă. De asemenea, logodnicul ei - care stârnește doar antipatie - pare să fie dintr-un univers paralel, iar soluția misterului m-a făcut să șoptesc „serios?”.

Unul dintre personaje dispare la un moment dat - la propriu - și nu știm de ce, motivele sale nu sunt explicate. Cât despre Eva –personajul principal ... eeh. Acesta este unul dintre cele mai enervante personaje literare pe care le-am întâlnit. Mereu gânditoare, plânsă, neștiind ce vrea. Își dorește să fie liberă sau vrea să fie condusă de un bărbat toată viață? Se simte vinovată sau se îndoiește de sine? Ce simte?Regret sau dezgust? Sau poate totul în același timp, dar de ce exact aceste sentimente și nu alte sentimente? Probabil că autoarea a vrut să ne identificăm cu Eva, dar acest lucru a fost imposibil, pentru că pur și simplu nu mi-a plăcut de ea!

Cu toate acestea, un mic plus se datorează recreării atmosferei generale a anilor 1960, a relațiilor sociale și a emancipării femeilor, a unei încercări de a înfățișa o nouă generație care este fascinată de Beatles și de cariera lui Grace Kelly și care nu se oprește asupra traumelor produse de război.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu