joi, 18 februarie 2021

Zborul libelulei - Leila MeachamAn aparitie: 2020

Autor: Leila Meacham

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editura: LITERA

Nr. pagini: 576

  

 Am fost mai mult decât nerăbdătoare să citesc acest roman și chiar nu am fost dezamăgită!  Acțiunea romanului are loc în principal la Paris în timpul celui de-al doilea război mondial, dar nu este cu adevărat un „roman istoric” ci, după părerea mea, mai degrabă un roman de aventuri și spionaj.

Începutul este puțin lent în măsura în care ni se prezintă cei cinci aleși pentru o misiune de spionaj și trimiși la Paris sub numele de cod „libelula”. Prezentare acestora este foarte interesantă și ne permite să  înțelegem  pe deplin motivațiile personale ale celor cinci, de asemenea, amploarea sarcinii care îi așteaptă. Am fost rapid captivată de intrigi, deoarece suspansul este întotdeauna prezent. Poveștile personale, ororile războiului, relațiile dintre personaje... totul este dozat la perfecțiune.

Fiecare capitol este punctat de un eveniment, iar curajul celor cinci agenți este cu adevărat impresionant. De multe ori riscă să fie expuși, iar povestea este plină de întorsături. Prin urmare, intrăm într-un joc de-a șoarecele și pisică, cel mai mic pas greșit poate fi fatal pentru ei și îi poate conduce direct în brațele Gestapoului. Deci în cine pot avea încredere? Cine sunt prietenii sau dușmanii lor în rândul populației din Paris?

Partea din poveste care mi-a plăcut cel mai mult  este perspectiva pe care a ales-o autoarea: nimic nu este alb sau negru. Naziștii nu sunt doar „băieții răi” și aliații, „băieții buni”. Toată lumea este gata să facă sacrificii pentru acest război și fiecare personaj are îndoielile, regretele și slăbiciunile sale, atât naziștii cât și aliați: asta face romanul atât de intens și personajele atât de îndrăgite

Mi-a plăcut, de asemenea, tema acestui roman care tratează rezistența într-un mod original și mai ales nou pentru mine. Suntem cu adevărat în centrul serviciilor de informații americane, imersiunea este totală. Cei cinci eroi ai noștri își vor asuma riscuri, neîncrederea și suspiciunea sunt omniprezente. Mi-a plăcut atmosfera cărții, care induce anxietate.

M-am atașat foarte mult de personaje. M-a frapat dedicarea lor față de țara lor, față de victorie. Mi-a plăcut modul lor de gândire și sacrificiile pe care erau dispuși să le facă.

Povestea este densă și bine construită, impregnată de speranță și umanitate! Recomand!

2 comentarii: