marți, 2 februarie 2021

Cerere de prietenie - Laura MarshallAn aparitie: 2020

Autor: Laura Marshall

Categoria: Carti thriller

Editura: RAO

Nr. pagini: 304

 

 

Rețelele de socializare sunt o realitate virtuală care îi poate aduce pe oameni împreună, sau îi poate distruge.

„Cerere de prietenie” este o carte care, obligă cititorul să se gândească spre ce se îndreaptă societatea noastră și dacă oamenii nu sunt prea interesați de lumea virtuală și uită de lumea reală, își petrec viața pe rețelele de socializare și nu se întâlnesc în mod normal cu prietenii. De asemenea, trebuie adăugat că de multe ori ne descoperim viața în fața tuturor celor care ne vizitează profilul, neștiind că ne punem de fapt în pericol în acest fel.

Avantajul romanului este că subliniază problema prezentării unei vieți idealizate pe social media, ceea ce sugerează o lipsă de încredere în sine în lumea reală, o nevoie constantă de a primi semnale de acceptare de la ceilalți - chiar și în detrimentul sinelui real. Cu toate acestea, viața ideală prezentată pe internet este de obicei doar un joc de aparențe. Iar realitatea virtuală nu este una dintre cele mai sigure ...

Așa se întâmplă și în viața protagonistei acestei cărți. Folosind facebook-ul, primește o invitație de la o persoană care a murit în urmă cu 25 de ani. La început, Louise ia asta ca pe o glumă stupidă - la urma urmei, Maria nu i-ar fi putut trimite această invitație! Trecerea timpului și o serie de evenimente ciudate nu fac decât să o determine pe Louise să creadă că Maria a fost cea care i-a scris cu adevărat. După cum puteți ghici cu ușurință, personajul nostru principal a avut, în mod evident, legătură cu moartea ei.

Oripilată de felul în care merg lucrurile, ea decide să-și găsească vechii prieteni de la școală și să-și dea seama ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea în care Maria a murit. Va reuși ea?  Maria a supraviețuit atunci și acum se răzbună pe Louise?

Autoarea pune accent pe faptul că evenimentele din trecut au influențat viața personajelor noastre și a familiilor lor. Am regretat puțin că Laura Marshal vorbește doar din perspectiva Louisei. Mi-ar fi plăcut să aud și gândurile altor personaje menționate în carte: Sophie, Matt și Sam. Cu toate acestea, îmi dau seama că a le permite să vorbească ar transforma cartea dintr-un excelent thriller într-o carte psihologică și morală.

O altă problemă ridicată în carte - violența la școală (inclusiv violența psihologică) - ne îndeamnă să reflectăm asupra naturii omului și cât de ușor cedează influenței semenilor săi și împrăștie bârfe. Trist, dar atât de des prezent în rândul adolescenților.

„Cerere de prietenie” este o poveste foarte interesantă care m-a atras din primele pagini, iar tensiunea care a crescut de la capitol la capitol m-a făcut să vreau să cunosc finalul acestei povești cât mai curând posibil.

Și, deși finalul în sine nu m-a șocat, pentru că ceva îmi spunea că așa se termină totul, cred că este un thriller foarte bun.

4 comentarii:

 1. Foarte interesant review-ul, multumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sună interesant, am zis că o voi citi și eu! Merci!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inspirata din realitatea zilelor noastre! Trebuie neaparat sa îi dai o sansa.

   Ștergere