luni, 1 februarie 2021

Culpa - Jussi Adler-Olsen


An aparitie: 2021

Autor: Jussi Adler-Olsen

Categoria: Carti thriller

Editura: RAO

Nr. pagini: 544

 

 

”Culpa” este o poveste plină de suspans de la prima până la ultima pagină. Când ni se pare că am aflat tot ce era neclar și că totul a devenit evident, ne așteaptă o altă surpriză uluitoare. Romanul lui Jussi Adler-Olsen este al patrulea volum al seriei despre Departamentul Q, care se ocupă cu rezolvarea cazurilor vechi (nerezolvate) din Danemarca.

Departamentul Q este condus de Carl Morck ajutat de un cuplu ciudat. Primul element al acestei perechi neobișnuite este Assad, un sirian care nu este polițist, angajat inițial la secția de poliție ca om de serviciu, care are totuși nu doar talent de investigator, ci și multă experiență și contacte ciudate, sugerând (neclar) că poate în Siria a fost, de asemenea, polițist (cred că el aparține cu siguranță vreunui serviciu secret sau ceva similar). Cea de-a doua parte a tandemului este Rose, secretara, cu o personalitate disociativă. Rose este un geniu, căreia îi place să rezolve mistere.

Așa cum se întâmplă întotdeauna cu Carl, el nu este interesat în mod special de munca suplimentară, dar când apar noi indicii, instinctele polițistului de investigație preiau controlul. Problema care îi cade pe umeri este destul de confuză și inexplicabilă pentru o lungă perioadă de timp. Detectivul și echipa sa se întorc în anul 1987, când mai multe persoane au fost raportate dispărute și nu au fost încă găsite. Începe vânătoarea de informații, obținerea tuturor permiselor și documentelor care ar putea desluși evenimentele de acum mulți ani. În drumul spre rezolvarea acestor probleme, echipa întâlnește fapte șocante și neobișnuite.

Ancheta are un impact puternic asupra lui Carl, cu atât mai mult cu cât Assad, implicându-se în caz, își riscă propria viață. Când Carl concluzionează în cele din urmă că mai rău de atât nu se poate, un nou participant nemilos se alătură jocului. Finalul este neașteptat, surprinzător și conectează toate personajele.

„Culpa” este un roman în care intriga este de fapt doar un pretext pentru a arăta subiecte sociale și morale dificile și incomode pentru politicieni. De data aceasta, autorul abordează problema mișcărilor naționaliste, xenofobe și chiar neofasciste (nu numai în Danemarca) care cresc în forță. Chintesența lor erau practici medicale inumane care, în numele eugeniei, eliminau indivizii sociali nedoriti sau neadaptati.

Am fost îngrozită să citesc despre practicile lui Curt Wad. Am simțit șoc și neîncredere cu privire la cât de multă brutalitate, ură și o ideologie bolnavă poate ascunde un om în sine, imitând în exterior idealul virtuților.

Numeroase dialoguri amuzante între Carl și Assad, adesea ameliorează tensiunea.

Nu sunt tentată să spun dacă acest roman a fost pentru mine cea mai interesantă carte de Adler - Olsen. De ce? Deoarece fiecare volum al seriei este interesant. Domnul Adler-Olsen scrie atât de captivant încât, de fiecare dată când creează o poveste, dezgropată din adâncurile trecutului, aceasta prinde din nou viață și absoarbe cititorul.

Păcat că acest autor este atât de puțin cunoscut și popular la noi. Pentru mine, numele Adler-Olsen este o garanție a unei povești bune care îmi rămâne în memorie mult timp după lectură.

 Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii:

  1. N-am citit nimic de la Adler-Olsen, dar am văzut așa des cărțile sale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un autor nordic foarte apreciat in tara sa. La noi e cunoscut mai putin. Poate vor fi si altii curiosi sa îi cunoasca pe Carl si Assad.

      Ștergere