vineri, 5 februarie 2021

O viață regăsită - Lisa Jewell


             An aparitie: 2020

Autor: Lisa Jewell

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Buzz Books

Editura: LITERA

Nr. pagini: 368

 

„O Viață regăsită” este o poveste despre obsesie și voința de a avea ceva cu orice preț. Această poveste te face să realizezi că nu trebuie să ai încredere în oamenii pe care i-ai cunoscut recent.

O poveste, întunecată și mohorâtă, care arată suferința unui părinte după ce a pierdut un copil și impactul unui astfel de eveniment șocant asupra întregii familii.

Ellie, în vârstă de cincisprezece ani, dispare în mod neașteptat în drum spre bibliotecă. În ciuda eforturilor poliției, familiei, prietenilor și cunoscuților, nimeni nu găsește urmele fetei. Consecințele pierderii aruncă o umbră asupra vieții celor dragi, relațiile se schimbă, echilibrul este deranjat, căsătoria părinților se prăbușește, iar rănile nevindecate și dureroase îi împiedică să găsească alinare. După zece ani, Laurel, mama lui Ellie, încearcă să meargă îninte, alături de un alt bărbat, Floyd, și de fiica acestuia de nouă ani, Poppy. Pentru Laurel, este primul simptom că poate trăi în continuare normal. Va reuși să-și aranjeze viața? Va afla ce s-a întâmplat cu Ellie?

Personajul principal al poveștii este Laurel. Îi urmărim cel mai des acțiunile, ne sunt dezvăluite gândurile și sentimentele ei. Este o femeie a cărei lume a fost distrusă, în ziua în care fiica ei a dispărut. Cu toate acestea, cea mai mare durere este când, după câțiva ani, ea ca mamă încă nu știe ce s-a întâmplat cu fiica ei. În această situație o întâlnim pe Laurel. În ciuda acestor evenimente,ea încearcă să ducă o viață normală: lucrează, se întâlnește cu prietenii, își vizitează copiii. Mi-a plăcut această eroină? Nu sunt sigură, dar cu siguranță mi-a părut rău pentru ea.

Floyd este un străin pe care Laurel îl întâlnește întâmplător. După cum se dovedește după ceva timp, este un domn galant, extrem de afectuos și grijuliu. Dar, în același timp, în timp ce îi urmăream acțiunile din carte, m-am simțit puțin neliniștită. Ceva nu era în regulă și nu aveam încredere deplină în el.

Cel mai interesant personaj este Poppy. Datorită asemănării sale izbitoare cu Ellie, ea are o aură de mister. Este o fată foarte fermecătoare și extrem de inteligentă. Nu se comportă ca un copil, ci ca o femeie adultă. Oriunde apare, toată lumea o adoră. Cine ești cu adevărat Poppy?

În ceea ce privește povestea, ea a fost dezvoltată într-un mod interesant. Acțiunile personajelor mi-au trezit emoții, atât pozitive, cât și negative, dar nu pot spune că sunt pe deplin mulțumită. Rețeta unui thriller de succes pentru mine este: secrete, puzzle-uri, tensiune și incertitudine la cote maxime, iar aceste aspecte mi-au lipsit. Lisa Jewell tinde să pună capăt tuturor firelor începute, nu spun că este greșit să nu mă înțelegiți greșit, dar de multe ori nu există suficient spațiu pentru a-ți stimula propria imaginație, deoarece la câteva pagini distanță cititorul are toate informațiile pe tavă și, în afară de concentrarea asupra narațiunii,nu trebuie să facă eforturi pentru a citi. Există și o lipsă de realism, deoarece toate aceste legături între personaje fac cartea foarte ireală.

Stiloul autoarei nu este rău și am petrecut câteva ore plăcute cu cartea, dar rezolvarea firelor prea repede nu este pentru mine. Nu sunt un fan al finalurilor deschise sau al firelor narative rezolvate la mijlocul cărții, îmi place să lucrez cu cartea, să caut câteva informații care nu sunt menționate în mod explicit și mi-aș dori să fi putut să o fac și în acest caz.

2 comentarii:

  1. Scrisă prin ochii mamei?! Sună tare bine - chiar îți mulțumesc mult pentru recomandări, mereu adaug câte ceva pe listă când intru pe blogul tău! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca se incadreaza la thriler psihologic. Este un gen care a castigat popularitate in ultimul timp. Tu citesti o paleta de genuri, mult mai diversificat, cred ca iti va fi pe plac si acest roman.

      Ștergere