sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Iubita comandantului - Pam Jenoff

      

An aparitie: 2021

Autor: Pam Jenoff

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editie: Necartonata

Editura: LITERA

Nr. pagini: 352

 

 

O tânără evreică (Emma) decide să lucreze pentru naziști, pentru a ajuta mișcarea de rezistență. Are o aventură cu șeful ei, în ciuda faptului că este căsătorită.
Autoarea a avut o idee interesantă pentru complotul cărții sale, dar implementarea sa lasă mult de dorit. Din păcate, faptele istorice s-au amestecat puțin și autoarea a pictat războiul nu în totalitate în conformitate cu faptele. Potri
vit lui Pam Jenoff, invadarea Poloniei a durat ... două săptămâni, iar sudețele cehe au fost anexate de nemți abia în iulie 1939. Puteai să mergi liber în Cracovia ocupată chiar și noaptea, și să scapi din ghetou era la fel de ușor ca a sări de pe canapea pe podea. Protagonista cumpără deseori portocale proaspete și destul de ieftine, bomboane de ciocolată, jucării. Nu se teme să fie expusă, se plimbă liber prin Cracovia, deși locuiește în acest oraș de mulți ani și ar putea fi recunoscută de cineva.
            Cartea este plină de evenimente bizare, coincidențe. De exemplu, Emma se furișează până la pereții ghetoului, se uită prin gaura din perete fără a fi deranjată de nimeni și vede persoana pe care a vrut să o vadă.
În roman apar și doi polonezi cu inimi bune. Unul lucrează la sediul Gestapo, celălalt este un farmacist care tratează gratuit evreii din ghetou. Protagonista urăște polonezii, dar recunoaște că este din gelozie, deoarece polonezii pot lucra, pot mânca din plin, participa la viața culturală, în timp ce evreii trebuie să se ascundă și să moară în ghetou. Ea critică rezistența și numește acțiunile lor acte de eroism dăunător.
           Naziștii din acest roman sunt foarte naivi, își permit să le fie furate documente, chei și să fie duși de nas de fete istețe. Comandantul Richwalder a fost prezentat ca un om destul de bun care trimite oameni în lagăre de concentrare, dar nu știe că aceste lagăre sunt mortale și că există ceva de genul lui Zyklon B (gazul letal dezvoltat de nazişti pentru a pune capăt vieţii a milioane de oameni în lagarele de concentrare).
În ceea ce privește sfârșitul cărții, am avut impresia că autoarea a rămas fără idei despre cum să rezolve povestea Emmei, drept urmare am citit despre multe coincidențe bruște și totul se încheie într-un mod ușor melodramatic.
              Cartea în sine m-a dezamăgit. Promite multe, dă puțin. Îi lipsește profunzimea, ceva care să mă emoționeze. Povestea are un mare potențial, dar autoarea nu a reușit să o spună deloc. Mi s-a părut că Emma nu avea o bună percepție a situației sale, a rolului ei real și, prin urmare, nu a putut să mă convingă nici ca spion, nici ca iubită îndrăgostită de inamic, nici ca soție, nici ca fiică preocupată de situație, de părinții evrei.
Nu recomand această carte, cu excepția cazului în care cineva este interesat să citească doar o poveste romantică în timpul celui de-al doilea război mondial, în care fundalul istoric nu este bine prezentat.

2 comentarii:

  1. Sună tare fain, dar păcat că îi lipsește profunzimea, după cum ai zis și tu. Și eu caut ca o carte - cel puțin de genul - să mă emoționeze (tare, tare)!

    RăspundețiȘtergere