miercuri, 20 ianuarie 2021

Fetița și nazistul - Franco Forte, Scilla Bonfiglioli
Autor: Franco Forte, Scilla Bonfiglioli

EdituraRao

Anul publicării: 2021

Pagini: 320

CategoriaRoman Istoric

 

 

”Fetița și Nazistul” nu este o carte ușoară. Este o carte plină de emoții - durere, tristețe, suferință, rău. Este o carte care stimulează mintea și inima cititorului. Este o carte care, în ciuda brutalității pe care o conține, dă speranță că există oameni buni în lume. Este o carte care nu este citită - ci trăită.

Cu toții avem - mai mult sau mai puțin - o idee despre lagărele de exterminare naziste. Așadar, imaginați-vă că autorii acestui roman vă duc în lagărul de exterminare Sobibor, într-o lume plină de foame, brutalitate, suferință ... moarte. Acum imaginați-vă că o fetiță care seamănă cu fiica dvs  vi se alătură în această lume. Vreți să faceți tot ce vă stă în putință pentru a salva această fată de la moarte. Începe lupta pentru supraviețuire.

Cititorul, cu fiecare cuvânt, descriere, se amestecă din ce în ce mai mult în acea realitate brutală, are impresia că este acolo printre cei condamnați la dispariție, foamete și suferință, de parcă așteaptă un semn că va fi în curând pe lista persoanelor a căror viață se va sfârși într-o clipă. Alegeri - conștiente sau nu, aduc consecințe teribile și viața ulterioară, conștiința, dacă aveți una, nu vă dă pace pentru tot restul vieții, chiar dacă, de exemplu, o viață a fost salvată, dar cu ce preț ???

Aceasta nu este o carte „obișnuită” despre lagărele de concentrare; nu este doar observarea existenței dificile a prizonierilor sau a muncii lor, când, împăcați cu umilința, au săpat șanțuri pentru ei înșiși sau au mers la întâlnirea cu Zyklon B. Este în primul rând povestea unei fetițe evreice care a rămas singură pe lume la milă unui locotenent german. În jurul ei se desfășoară scene la care nu ar fi visat în cel mai rău coșmar al ei. Va reuși Hans să-și țină promisiunea și să salveze copilul? Ce va face pentru a o proteja pe Leah?

Cartea m-a surprins constant, m-a intrigat și m-a făcut să nu mă opresc din lectură, până nu am aflat care a fost soarta lui Hans și a micuței Leah. Ordinele în continuă schimbare, ideile inovatoare și comportamentul brutal al unor personaje m-au făcut să tremur pentru micuța evreică. Până în ultimul minut, nu este sigur cine va supraviețui - atât în rândul prizonierilor, cât și al germanilor. Cu atât mai mult, nu există nicio certitudine că cele două personaje principale vor scăpa cu viață din acest masacru. Vă garantez că nu vor lipsi emoțiile în timp ce citiți, deși cele mai multe le veți găsi pe final.

De ce ar trebui să citiți acest roman?

”Fetița și Nazistul”  este o poveste despre pierdere, durere, umilință și moarte peste tot; despre corbi și porumbei și lupta dintre bine și rău; cruzime și firimituri de bine. Acest roman este un mozaic de contradicții: delicatețe și cruzime, dragoste și ură, speranță și moarte. Este o dovadă că în mijlocul răului se poate găsi întotdeauna o licărire de speranță care poate schimba totul. Dovedește că, chiar și în situațiile cele mai fără speranță, merită să riști și să lupți pentru ceva mai bun și mai frumos.  Recomand ”Fetița și Nazistul” tuturor, nu doar persoanelor  cărora le plac romanele istorice sau romanele inspirate de evenimente reale.

Un comentariu: