vineri, 15 ianuarie 2021

Contractul Paganini - Lars Kepler


An aparitie: 2020

Autor: Lars Kepler

Categoria: Literatura Universala

Editura: PARALELA 45

Nr. pagini: 480

 

 

Două persoane sunt găsite moarte la Stockholm. Circumstanțele sunt extrem de misterioase, dar anchetatorii nu lasă neîntoarsă nici o piatră. Poliția îl caută pe criminal, în timp ce criminalul își urmărește literalmente victimele reale. Care este scopul vânătorii? Va ajunge poliția la timp?
”Contractul Paganini” este un roman întunecat, cu temă scandinavă, despre violență, puterea banilor și neputința împotriva răului. Mi-a plăcut mai mult „Hipnotizatorul”, mai ales din cauza complotului mai complex și a poveștii mai interesante.
        De data aceasta Joona Linna este personajul principal (în „Hipnotizatorul” a fost mai degrabă fundalul pentru Erick Maria Bark), „creierul” anchetei și eroul multor acțiuni. Deși Joona Linna este un personaj destul de stereotip, nu mă pot abține să nu-l plac, este calm, încrezător, dur și în același timp sensibil și intuitiv.
           Cu siguranță nu violența face ca această carte să fie palpitantă. Este căutarea adevărului și mi-am dorit să aflu răspunsurile la ghicitorile care sunt prezentate. Prin urmare, scenele de acțiune descrise în detaliu vin mai mult ca o completare.
          Personajul care îmi place cel mai mult este Penelope Fernandez, care are o capacitate aproape supranaturală de a supraviețui. Aici, Kepler descrie o persoană care, în mijlocul vulnerabilității și fricii sale, acționează și își controlează propria viață.
      Acțiunea ține cititorul într-o tensiune constantă de la prima pagină, datorită căreia am citit din copertă în copertă într-o singură zi. Cu toate acestea, cred că o lectură mai scurtă cu o treime ar fi excelentă din toate punctele de vedere. O recomand însă, pentru că se citește ușor, are un ritm dinamic și știe să se joace cu emoțiile cititorului.
        Titlul, Contractul Paganini, se referă la contractul pe care Paganini l-a încheiat cu diavolul pentru a cânta la fel de repede și de bine, ca și el. Contractul în sine se referă la faptul că cele mai rele coșmaruri ale noastre devin realitate, indiferent de ceea ce facem,pentru că nu putem scăpa de consecințe.
După ce am citit ”Contractul Paganini ”, am devenit curioasă despre cum sună al doilea cvartet de coarde al lui Bartok, acesta poate fi găsit pe Youtube . O experiență muzicală destul de dramatică

2 comentarii:

  1. Oh, dacă e despre Niccolò Paganini, clar, clar, o adaug pe listă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muzica are un rol important in roman. Si titlul face trimiteri la contractul pe care Paganini se zice ca l a incheiat cu diavolul.

      Ștergere