duminică, 31 iulie 2022

Ostatica - Clare Mackintosh
Colectie: Fiction Connection

Categoria: Carti thriller

Autor: Clare Mackintosh

Editura: TREI

Nr. pagini: 464

An aparitie: 2022

 

Bun venit la Londra. Faceți cunoștință cu Mina, Adam și fiica lor Sophia. Mina a vrut odată să devină pilot. Din păcate a renunțat și a trebuit să se mulțumească cu munca de însoțitor de bord. Adam lucrează în poliție. Are probleme cu jocurile de noroc și este plin de datorii. Sophia este adoptată și are probleme în a construi relații. Cuplul trece printr-o criză. Mina are o modalitate de a scăpa de problemele ei - munca. Se întâmplă că zborul istoric Boeing 777 de la Londra la Sydney este în curs de pregătire. Călătoria va dura 20 de ore. Mina face schimb de cursă cu un coleg și astfel ajunge să lucreze în timpul zborului de la Londra la Sydney. De la bun început, ea are un sentiment ciudat că nu ar trebui să fie aici și, până la urmă, nu ar trebui să fie în acest zbor. Suspiciunile ei se confirmă atunci când primește o scrisoare anonimă de la unul dintre pasageri. La bordul avionului sunt teroriști. Ea primește un ultimatum de la ei, îi va ajuta să pună mâna pe avion sau fiica ei va muri. Ca orice mamă, este pregătită să facă orice sacrificii, chiar dacă doar pentru a-și salva fiica. Teroriștii preiau controlul avionului și panica izbucnește printre pasageri.

Trei sute cincizeci de pasageri se confruntă cu o moarte sigură. Cine sunt răpitorii și care este scopul lor? Câți pasageri vor sacrifica în numele misiunii lor bolnave? Există cineva în avion care poate controla haosul?

                        Aspecte pozitive:

 •  Faptul că nu știm cine  este pasagerul de pe scaunul 1G stimulează  interesul.
 • Autoarea a reușit să reflecte perfect starea de spirit a mamei în fața alegerii: moartea propriului copil sau a altor sute de oameni?
 •  Mina și Sophia sunt interesante încă de la început. Mina a început antrenamentul pentru a fi pilot, dar a renunțat inainte să termine cursul. Acum este o mamă devotată, care este însoțitoare de zbor parțial din dragoste pentru aviație, parțial pentru că viața normală de zi cu zi cu Sophia este o provocare și Mina își dorește o pauză.
 • Sunt înfățișate foarte bine sentimentele lui Adam.
 • După părerea mea, profunzimea cărții a fost adusă de o descriere destul de reușită a parenting-ului copiilor speciali și a numeroaselor ei dimensiuni, precum și a tuturor emoțiilor, inclusiv a celor negative, pe care parenting-ul le aduce cu ea.
 • În centrul intrigii găsim fragilitatea, singurătatea și nevoia de a ne simți parte din ceva.

                          Aspecte negative:

 • Începutul cărții a fost puțin lung pentru mine.  Mă întrebam unde este acțiunea în toate astea.
 • Povestea uneori mi s-a părut nerealistă. Motivul  deturnarii, nu are sens pentru mine, mi s-a părut oarecum dus la extrem prin  unirea a două teme oarecum diametral opuse.
 • Membrii echipajului de zbor și mai mulți pasageri sunt prezentați doar superficial, așa că nu sunt interesanți.
 •  Cartea este narată în principal din punctul de vedere al Minei și a lui Adam. În plus, putem citi câteva capitole individuale despre pasagerii avionului și motivele pentru care se află în avion în drum spre Australia. Până la sfârșitul cărții, poveștile acestora vor deveni, desigur, clare pentru cititor, dar le-am  simțit puțin plictisitoare și fără rost, pentru că nu par să adauge nimic nou la poveste .
 • Folosirea unui copil ca parte a complotului este puțin discutabilă.
 • Avionul ca mediu închis nu a fost folosit la maximum. 

Un comentariu:

 1. Am aproape toate cărțile scrise de Mackintosh, abia aștept să ajung și la aceasta!

  RăspundețiȘtergere