sâmbătă, 20 martie 2021

Orb in zăpadă - Ragnar Jonasson

 


An aparitie: 2018

Autor: Ragnar Jonasson

Categoria: Literatura Universala

Editura: CRIME SCENE PRESS

Nr. pagini: 272

 

 

Ari Thor Arason este un tânăr polițist. A absolvit universitatea, are o iubită și începe să-și caute un loc de muncă. Deodată primește un mesaj că îl așteaptă un loc într-un mic oraș de pescari din nordul Islandei. Aceasta este o oportunitate pentru el - va putea, să promoveze ultimele examene și să câștige experiență. Iubita lui însă nu este mulțumită - vor fi separați de sute de kilometri. În ciuda tuturor, Ari Thor decide să plece și aproape imediat începe să se întrebe dacă a greșit. Numit ”Reverendul” de toată lumea pentru că a studiat teologia, nu prea își poate găsi locul în Siglufjordur . În momentul în care tânărul polițist își pierde orice speranță în dezvoltarea unei cariere, în acest oraș „tăcut”, apar două infracțiuni - crimă și tentativă de crimă. Acum, are șansa să descopere cine, într-un oraș atât de mic ca Siglufjördur, ar fi putut săvârși astfel de crime. Va reuși să străpungă tăcerea întregului oraș? Îl vor ajuta ceilalți polițiști sau vor încerca să acopere problema? Unde duc toate acestea și ce decizii va lua Arason?

Am fost curioasă și i-am dat romanului o șansă. Am fost un pic dezamăgită pentru că mă așteptam la o carte mai interesantă. Îmi plac romanele plasate în orașe mici, adesea inaccesibile, unde fiecare are secrete. De multe ori ies la lumina zilei în timpul anchetei. Putem găsi și așa ceva aici. Secretele ascunse se dovedesc adesea periculoase și duc la crime. De ce a trebuit să moară un scriitor celebru și cine este vinovat de atacul fetei găsite înjunghiată în zăpadă? Ari trebuie să răspundă la această întrebare.

Un alt plus pentru mine a fost atmosfera înghețată creată minunat, care s-a revărsat din paginile romanului. Aceasta a salvat parțial cartea, deoarece autorul a reușit să creeze o atmosferă rece și plină de îngheț, unde zăpada creează o barieră naturală care face dificilă părăsirea orașului.

Personajele nu sunt rele, dar le lipsește profunzimea pentru a fi interesate. Este păcat că autorul nu a dedicat mai mult timp creionării personalității lor. Cele mai bine definite  personaje sunt Ari și Tomas. Restul personajelor sunt personaje standard care apar peste tot fără să deranjeze și, din păcate, nu trezesc emoții mai mari. Același lucru este valabil și pentru dialoguri și interacțiunile dintre personaje. Mi-a fost dor de puțină prospețime, deoarece dialogurile sunt plate, lipsite de emoții.

Inițial, povestea este chiar interesantă, dar devine apoi previzibilă datorită faptului că nu există evenimente majore care să surprindă cititorul. ”Orb în zăpadă”se citește rapid și finalul este destul de lin. Poate că acțiunile ulterioare ale personajului principal vor fi mai interesante

Evaluez întreaga carte ca fiind bună, dar cei care mizează pe o acțiune rapidă și o mare intrigă criminală vor fi dezamăgiți.

2 comentarii:

 1. Excelenta recomandare, big like pentru recenzie :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur daca am reusit sa iti trezesc interesul pentru acest roman.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere