duminică, 14 martie 2021

Urzeala zorilor - Elizabeth LimAn aparitie: 2020

Autor: Elizabeth Lim

Colectie: CorinTeens

Editura: CORINT

Nr. pagini: 512

 

 

 

”Urzeala zorilor” este o poveste care mi-a atras atenția din primul moment, mai ales datorită coperții sale.

A'landi este o țară fictivă cu elemente inspirate din China antică care tocmai a făcut pace cu Agoria, națiunea sa vecină, încheind o lungă perioadă de război în care s-au pierdut mai multe vieți, de ambele părți. Maia Tamarin, sora cea mai mică a patru frați și singura care a moștenit abilitățile de cusut ale tatălui ei, a pierdut foarte mult în acel război, inclusiv doi dintre frații ei iubiți. Maia este singura care încă mai are puterea să păstreze ceea ce a ramas din familia ei, deși banii sunt puțini și, în această lume, este imposibil ca o femeie să fie recunoscută ca Maiestru Croitor, deoarece acesta este un post destinat numai bărbaților.

Noua pace între regate depinde totuși de căsătoria dintre prințesă și prințul moștenitor al fiecărui regat. Odată cu moartea bruscă a croitorului regal, un mesager de la rege apare în atelier în căutarea celor mai buni croitori care să participe la o competiție în care câștigătorul va deveni croitorul împăratului. Pentru că tatăl ei este foarte bolnav, Maia profită de ocazie.  Își tunde părul, își schimbă hainele și merge la palat, unde se prezenta ca  Keton Tamarin, singurul descendent de sex masculin al tatălui ei, și astfel participă la competiția care va decide următorul croitor regal.

”Urzeala zorilor” poate fi împărțită în două părți: competiția dintre croitori și apoi călătoria Maiei pentru a coase cele trei rochii ale Amanei, considerate doar un mit.

Fiecare dintre aceste părți are propriul său farmec. În primul, Maia crește ca personaj, în timp ce suntem introduși în intrigi regale și facem cunoștință cu personaje importante precum împăratul Khanujin, viitoarea regină Sarnai și vrăjitorul regal, Edan. Tot aici începem să observăm primele urme de magie ale Maiei. A doua parte este mai antrenantă, ne va duce prin diferite părți ale imperiului într-o călătorie care va fi plină de noi teste și unde magia va fi mai prezentă. 

Pe Maia, protagonista noastră, am iubit-o încă din primul moment. Este o fată foarte puternică, generoasă, hotărâtă să-și îndeplinească visul și să lupte pentru a-l atinge chiar dacă viața ei este în pericol. A fost imposibil să nu observ  pasiunea ei pentru cusut și forța pe care o are din gândul că în acest fel își va putea susține familia și le va oferi o viață mult mai bună. Maia ne arăta că femeile sunt mai mult decât obiecte care trebuie să stea acasă, având grijă familie, că merită, de asemenea, să viseze și să realizeze ceea ce își doresc cel mai mult.

Celălalt protagonist masculin al nostru este vrăjitorul de la curte, Edan, nu vreau să vă spun nimic despre el pentru că este mult mai bine să-l întâlniți cu Maia în timp ce citiți, voi spune doar că mi-a stârnit curiozitatea de la prima sa întâlnire și în fiecare moment îmi doream să apară în poveste și da, va câștiga importanță pe măsură ce avansați cu lectura.

Mi-aș fi dorit să știu mult mai multe despre personajele secundare, dar ca să spun adevărul, am fost atât de conștientă de protagoniști, încât în ​​timpul lecturii nu mi-au lipsit.

Mi-a plăcut foarte mult  decorul, descrierile uimitoare ale țesăturilor, lumini, haine și tot ceea ce implică cusutul. Magia din această carte a părut spectaculoasă și, de multe ori, originală. Am întâlnit demoni, fantome, un deșert arzător, legende și mai presus de orice multă acțiune .

 De asemenea, mi-a plăcut mult complotul romantic, care nu domină povestea, vedem cum se construiește încetul cu încetul, până când personajele își dau seama de sentimentele lor. Finalul aruncă totul în aer. Și adevărul este că abia aștept să citesc continuarea. 

 Pe scurt, a fost o poveste care mi-a plăcut mult.”Urzeala zorilor”este prima parte a unei serii foarte interesante care m-a captivat de la început până la sfârșit. 

4 comentarii:

 1. O recomandare excelenta, big like :D

  RăspundețiȘtergere
 2. O am și eu, abia aștept să o citesc. Îți recomand mult și „Șarpe și porumbel”, e tot o serie! Chiar e bună!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”Sarpele si Porumbelul„ nu mi-a placut. :)) poate ca nu e pentru varsta mea... singura din aceasta colectie care mi-a placut, este „Urgia si zorile”.

   Ștergere