luni, 1 martie 2021

Camera cu fluturi - Lucinda RileyAn aparitie: 2021

Autor: Lucinda Riley

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editura: LITERA

Nr. pagini: 512

 

 

„Camera cu Fluturi” este o poveste plină de mistere, care captivează cititorul. Încet, secretele se dezvăluie într-un crescendo de emoții.

Protagonista este o bătrână, proprietara Casei Amiralului, care își amintește copilăria și tinerețea și, de asemenea, se confruntă cu provocările din zilele noastre. Viața sa a fost determinată de evenimente din trecut, dar și de un mister de care nu știe. Urmărim și soarta celor doi fii ai ei, ai familiilor și prietenilor lor. Toate acestea pe fundalul pitorescului peisaj englezesc, printre grădini, fluturi și flori.

Autoarea aduce în atenția noastră câteva probleme importante care fac din „Camera cu  Fluturi” nu numai o lectură plăcută, ci o voce asupra unor probleme importante precum: violența domestică, maternitatea, moartea. Dar cel mai important aspect este încercarea de a  răspunde la întrebarea, este bine să ascunzi secrete pentru a proteja pe cineva de adevărul neplăcut? Sau poate este mai bine să nu ascunzi nimic, chiar dacă ar răni pe cineva? Ar fi fost diferită viața lui Posy dacă ar fi știut adevărul despre cele întâmplate cu ani în urmă în Camera Fluturilor?

În general, personajele sunt bine create, expresive, problemele lor sunt grave și povestea are mult potențial. Mi-au plăcut poveștile lumii devastate încet de război, unde viața unei fete mocnea, la fel de inocentă și fragilă ca aripile unui fluture. Descrierile copilăriei și adolescenței ei m-au absorbit complet, pentru că simțeam că sunt cu adevărat acolo. M-a iritat mama ei, căreia i s-a insuflat și un concept ciudat de maternitate și dragoste pentru un copil. Acesta este un exemplu perfect al modului în care dragostea pentru un copil nu este necondiționată. Micuța Rosy Posy a suferit pentru că și-a iubit mereu mama.

Chimia dintre Posy și Freddie și, în general, dragostea și tragedia trecutului lor nu m-au entuziasmat în mod deosebit. Am o atitudine similară față de relația dintre Nick și Sam - deși în cazul acestuia din urmă, au existat sentimente negative.

Un element deosebit de neconvingător al întregului roman a fost ușurința cu care personajele s-au confruntat emoțional cu dificultățile sorții, ceea ce a făcut imposibilă empatizarea deplină cu evenimentele prezentate.

Previzibilitatea pare, de asemenea, o mare problemă. Am citit multe în scurta mea viață și am urmărit și mai multe drame, așa că majoritatea firelor nu au fost o surpriză sau un mister pentru mine. Cu toate acestea, pe de altă parte, cel mai mare mister din ”Camera cu Fluturi” s-a dovedit a fi o surpriză pentru mine și, de fapt, mi-a satisfăcut curiozitatea. Păcat că firul a apărut abia la sfârșitul cărții.

Povestea în sine este frumoasă, emoționantă și foarte caldă. ”Camera cu Fluturi” merită cu siguranță luată în considerare dacă vă place genul romance, romanele de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu