vineri, 13 martie 2020

Ursul și privighetoarea - Katherine Arden

An aparitie: 2018
Autor: Katherine Arden
Colectie: Youngart
Editura: ART GRUPUL EDITORIAL
Nr. pagini: 400


Folclorul, credințele străvechi și cultura slavă au un farmec incontestabil. Timpurile moderne, știința, superstițiile și obiceiurile își au originea în tradiții păgâne sau creștine, și adesea amestecate. Este uimitor câte adevăruri despre viață și cele referitoare la funcționarea lumii, au fost explicate cu ajutorul legendelor și zeităților magice. Prin urmare, să citesc „Ursul și privighetoarea” a fost o aventură fascinantă, care mi s-a potrivit perfect.
Lumea prezentată are propria sa atmosferă uimitoare, fermecătoare și, în timp ce citeam, m-am simțit ca un copil care trebuie să fie atent la fiecare zgomot. Dacă ar trebui să ilustrez într-un fel această poveste, ar fi un amestec de culori strălucitoare, fascinant, care ar forma o imagine înfricoșătoare și în același timp uimitoare.
          Catherine Arden ne duce într- un sat mic din nordul Ruteniei, unde trăiește Piotr Vladimirovici, alături de soția sa Marina, dădaca Dunia și copii. Copiii cresc, mama moare la naștere, născând o fiică cu abilități extraordinare, iar Piotr decide să se recăsătorească în beneficiul celei mai mici fiice - Vasea. Familia venerează idoli slavi și întreaga familie le oferă ofrande. Toate obiceiurile se schimbă sub influența mamei vitrege - Anna.
Fiica cea mai mică a boierului Piotr, nu intenționează să trăiască așa cum se așteaptă familia sa și cum îi impune tradiția. Vasea încearcă să împace credințele antice cu noua religie, pe care mama vitregă o aduce. Ea înțelege că continuitatea tradiției și a credințelor este o garanție a păcii sufletești, iar noua religie ar trebui să funcționeze în paralel cu vechea credință. Tânăra eroină luptă pentru ea și pentru fericirea ei, chiar cu prețul pierderii respectului și amenințării ostracismului.
              Fantomele și demonii ne înconjoară pretutindeni, spiritul casei (domovoiul), iese din cuptor, vazila locuiește în grajd, unde are grijă de cai și îi protejează, rusalka ispitește din lac, iar din pădurea întunecată un ochi atent vede tot, din spatele copacilor.
               Cu fiecare pagină lecturată m-am cufundat tot mai mult în lumea creată de Arden, care nu și-a pierdut niciodată farmecul. Personaje expresive și curioase surprind cititorul cu autenticitatea lor.
            Vasea este un personaj foarte bine realizat. Plin de pasiune, vise, sălbăticie - adică ceea ce am dori să găsim în noi înșine. Fata nu se temea de nimic. Cred că aș putea spune că Vasea este o Baba Jaga tânără care învață meseria. Dorința ei neobișnuită de aventură va înmuia chiar și cea mai pietrificată inimă.
             Peisajul impresionează prin simplitatea sa și arată condițiile dure și fericirea locuitorilor săi. Nu există descrieri inutile sau lungi în text, acțiunea se dezvoltă uniform, iar finalul, deși nu este surprinzător, este adecvat și nu-mi pot imagina altul.
        Pe scurt: Este o poveste despre ciocnirea culturii păgâne și creștine, despre ură, credințe, fanatism și interferența răului în viața noastră și o luptă în numele valorilor noastre.

2 comentarii:

 1. Sună tare bine și îmi place că e o carte despre valori, despre oameni, la o adică.
  Chiar am s-o am în vizor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un basm pentru oameni mari. E foarte faina, merita citita!

   Multumsc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere