duminică, 15 martie 2020

Ultima pictura a Sarei de Vos - Dominic Smith
An aparitie: 2020

Autor: Dominic Smith

Categoria: Literatura Universala

Editura: RAO

Nr. pagini: 368

 

 Romanele despre marii pictori, picturi, falsuri ale operelor de artă trezesc întotdeauna un mare interes și simpatie din partea cititorilor. Lumea marilor galerii, dealeri, pictori este fascinantă și captivează cu secrete care nu au fost niciodată explicate pe deplin. Extravaganța lui Pablo Picasso, nebunia lui Vincent van Gogh, portretele senzuale ale Tamarei Lempicka, viziunile fantomatice ale lui Goya, destrămarea lumii de Beksinski nu lasă să treacă cu indiferență ceea ce arta exprimă pe pânză. De câte ori am descoperit că lumea reprezentată de o pensulă, deși este inspirată de natură, este mai profundă, mai încântătoare, mai bună! Sau poate, pur și simplu filtrată de un geniu, a devenit mai reală?
                  Imaginează-ți că devii proprietarul unui tablou care este o capodoperă absolută. L-ai moștenit, l-ai furat, l-ai câștigat – e al tău. Îl ai și îl iubești de fiecare dată când ochii îți ajung pe el. Într-o zi, descoperi că este un fals, că cineva l-a schimbat la un moment dat. Nu mai este vorba despre faptul că tocmai ai pierdut securitatea financiară a trei generații, ci despre faptul că ai devenit o victimă a fraudei - și nimănui nu îi place acest lucru. Aceasta este situația în care se găsește unul dintre personajele lui Dominic Smith.
Cine a realizat falsul și cum a ajuns în locul tabloului original? Marty de Groot se aruncă în vârtejul căutării, iar între timp viața sa, parcă eliberată de tristețea imortalizată în tablou, capătă în sfârșit impuls. Bărbatul ajunge la autorul falsului, Ellie, care se dovedește a fi o studentă săracă, care abia reușește să supraviețuiască.
                  În anul 2000, Ellie are succes în toată lumea. Este un istoric de artă respectat, care organizează multe expoziții de prestigiu. La expoziția dedicată pictorilor olandezi care au creat în secolul al XVII-lea, pot fi admirate două tablouri identice. Unul dintre ele este versiunea originală a tabloului„La marginea pădurii”, celălalt este o copie fidelă. Oare vizitatorii își vor da seama care este tabloul fals?
La începutul romanului, cititorul este familiarizat cu descrierea detaliată a picturii Sarei de Vos. Deși această lucrare nu a fost niciodată creată, Dominic Smith a descris-o atât de sugestiv încât vă puteți crea propria viziune despre această lucrare. Autorul ne introduce în lumea oamenilor care se ocupă de artă. Ne prezintă metode de renovare a picturilor. Din fericire, folosește un limbaj simplu, datorită căruia chiar și o persoană care nu este asociată cu pictura nu se plictisește în timp ce citește, ci își lărgește orizontul.
                  Pe scurt: *Ultima pictură a Sarei de Vos* este o reflecție asupra artei și a alegerilor pe care le forțează. Nimic nu este ușor și evident aici. Această carte indică dificultățile cu care se confruntă artistul care este la început de drum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu