sâmbătă, 14 martie 2020

Secera - Neal Shusterman
An aparitie: 2019
Autor: Neal Shusterman
Colectie: Youngart
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Format: 210 x 150 x 31 mm
Nr. pagini: 448

Neal Shusterman a creat o lume minunată și nu mă refer la frumusețea ei, ci la viziunea sa asupra unui univers nou. Sunt fascinată și ispitită de un asemenea viitor, pentru că cine nu ar vrea să trăiască pentru totdeauna? Da, oamenii pot trăi pentru totdeauna. Nu există dureri și boli, iar nanitele implantate în corpurile umane accelerează tratamentul rănilor și inhibă senzația de suferință fizică. Nu există războaie sau lupte pentru putere în această lume, pentru că nu există. Dar viața veșnică este, de asemenea, asociată cu suprapopularea, iar pentru a o preveni, au apărut Secerile. Oameni instruiți să-i omoare pe alții pentru a menține echilibrul. 
Secerările au o anumită aură religioasă în carte, dar o dată cu sfârșitul morții și teama de moarte, religiile au sfârșit  în colaps. Cultele și ritualurile din carte sunt ceremoniale, dar nu sunt legate de o zeitate specifică. De asemenea, secerile au un aer de celebrități. Moartea naturală este cu desăvârșire interzisă în această lume. Dacă te omori, spre exemplu, mergi câteva zile la un centru de regenerare și te întorci complet nou, câteva zile mai târziu.
Secera Faraday, îi alege pe Citra și Rowan ca ucenici pentru că a văzut în ei umanitatea pe care ar trebui să o aibă fiecare seceră. A nu dori să ucidă trebui să fie principala calitate a unui maestru al morții ca ei. Și instruirea nu se limitează doar la metode de ucidere, ci și de luptă, cunoaștere a tuturor otrăvurilor, înțelegerea statisticilor și cunoașterea societății înainte de nemurire. Pentru a îi ajuta, au Tunetul- o o entitate cibernetică care guvernează și veghează asupra tuturor, cu exepția secerilor, care sunt în afara judecății sale.
Dar seceri ca Faraday sunt din ce în ce mai rare. Cu ego-ul lor umflat din pozițiile speciale pe care le ocupă, lecțiile despre smerenie care au fost predare primelor seceri s-au pierdut, iar unele dintre seceri sunt practic super staruri. Ca secera Goddart și gașca lui de smințiti care realizează așa zisele *secerări în masă*. Dacă încerci să scapi este mai rău, deoarece regula spune că îți va fi secerată toată familia.
La începutul fiecărui capitol, sunt prezentate fragmente din jurnalele diferitelor Seceri și ucenici, ceea ce ne oferă o perspectivă asupra psihicului și atitudinii lor. În paginile unor jurnale, își împărtășesc gândurile cu privire la munca lor ciudată și sfera îndatoririlor. Aceasta este o procedură foarte interesantă, care face cartea și mai atrăgătoare pentru cititor. Se dovedește că subiectul morții și moartea pot fi prezentate într-un mod complet diferit de cel pe care îl cunoaștem.
Dacă ar trebui să găsesc un defect cărții, aș evidenția două aspecte:
1. Romantismul care încearcă să se stabilească între personaje, cred că este forțat. Nu inteleg. Nu există scântei între cei doi, dincolo de ceea ce ni se spune că există. Romantismul nu este arătat, trebuie să credem că există pentru că ne spune naratorul.
Cred că Citra și Rowan au o prietenie specială, dar ceea ce au nu este dragoste, este încredere. Ceea ce, după părerea mea, este un punct forte, deoarece stabilește scena pentru un romantism credibil ulterior. 
2. Ritmul cărții. Începe încet și au fost secțiuni lente. M-a interesat premisa și de aceea am fost încurajată să citesc, dar cred că ar fi fost benefică un pic mai multă tensiune la început și scurtarea unor scene care s-au prelungit excesiv.
Totuși, vocea naratorului este captivantă și știe să îndulcească secțiunile mai lente cu idei și reflecții care sunt împletite cu impresiile și experiențele personajelor, așa că pot ierta încetineala, deoarece le însuflețește cu umor  și observații interesante.
Pe scurt: Cartea stabilește o lume nouă, o utopie în care a fi persoana cea mai importantă nu te face să fii cea mai fericită sau cea mai puțin vulnerabilă. Deși pare o fantezie, nu există nimic magic aici, deoarece este de fapt o realitate aproape posibilă. Ce se va întâmpla în continuare Nu știu, motiv pentru care abia aștept volumul următor!

2 comentarii:

 1. Sună interesant, îmi plac cărțile distopice.
  Lecturi frumoase să ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ... si mie imi plac. Este socant cum imaginatia scriitorilor simulează diverse scenarii despre cum e posibil sa evolueze umanitatea. Sa ne gandim la Jules Verne care a scris 20.000 de leghe sub mări-inainte sa fie inventat submarinul si multe alte exemple.

   Ștergere