luni, 9 martie 2020

Tura de noapte - Michael Connelly

An aparitie: 2019
Autor: Michael Connelly
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 352


„Tura de noapte” este titlul romanului și numele folosit de polițiștii din Departamentul de Poliție pentru a face referire la schimbul de noapte. Sau mai disprețuitor, „ultimul spectacol”.Nu este cea mai prestigioasă poziție. Detectivii sunt solicitați de agenții de patrulare să stabilească primele contacte cu victimele și să lase rapoarte scrise pentru detectivii de zi.
În „Tura de noapte”, Michael Connelly o prezintă pe Renee Ballard, un nou personaj cu care intenționează, așa cum a avertizat deja, să înceapă o nouă serie de romane în stilul pe care îl are deja cu Harry Bosch. Și nu dezamăgește. Michael Connelly a deschis ușa către o serie care evidențiază un detectiv îndrăzneț și dedicat.
 Ballard devine  alter ego-ul feminin a lui Bosch. Conceptul de „impuls” despre care vorbește atât de mult Harry în cazurile sale este întotdeauna prezent în mintea lui Ballard, căreia, însă, îi lipsește acea aură întunecată pe care detectivul veteran o are în fiecare dintre poveștile sale.

Portret de detectiv : Renee Ballard  - Michael Connelly


Renee Ballard  a crescut în Mavi, Hawaii. Tatăl ei a murit când avea 14 ani, iar mama ei locuiește într-o zonă izolată din Hawaii și nu are niciun contact cu ea. A absolvit jurnalismul la Universitatea din Hawaii. A lucrat ca jurnalist în Los Angeles, dar a decis să devină ofițer de poliție. Ea a lucrat ca detectiv timp de 14 ani, dar din cauza unei probleme cu un superior a ajuns să lucreze în tura de noapte. Marea ei frustrare este că nu poate să ancheteze. Ballard este un detectiv care nu dorește să se resemneze să scrie doar hârtii. Vrea să cerceteze și să acționeze ca un detectiv, spre deosebire de partenerul său Jenkins,  care abia așteptă să termine tura și să se întoarcă acasă la soția sa bolnavă.
Când își termină tura, face surf  în golf. Nu are o adresă fixă, deși în acte apare că locuieste în casa bunicii sale. Uneori doarme la secția de poliție, alteori în autoutilitara ei, un Ford Transit, unde ține echipamentul de surf și niște haine ... Are un câine pe nume Lola.
Este pe jumătate albă, pe jumătate polineziană... Măsoară 1,70 m și cântărește 57 de kilograme. Bea cafea sau ceai înghețat,mănâncă salată de alge marine, fasole neagră cu orez, guacamole.

În „Tura de noapte” Ballard investighează două cazuri: o aparentă ajustare a conturilor într-un club care s-a încheiat cu patru crime și bătaia aproape fatală pe care a primit-o un transexual. În ciuda obligației de a le transmite detectivilor turei de zi, ea decide să continue cercetările pe cont propriu.
Dacă începutul este până la urmă unul clasic, ne atașăm rapid de noua sa protagonistă, Renee Ballard, plină de sacrificiu de sine, hotărâtă și pasionată de munca ei.
Cu cât avansăm mai mult cu lectura, cu atât intriga este mai captivantă și cititorul trăiește alături de Ballard toate evenimentele prin care aceasta trece.
Pe scurt: Mi-a plăcut foarte mult acest roman cu personajele sale îndrăznețe.Ca toate romanele lui Connelly, este bine scris, plin de acțiune, aproape cinematografic. Mi-a plăcut  să călătoresc cu personajul său pe străzile orașului Los Angeles renăscut din cenușa sa. Suspansul bine dozat de autor, ne determină să întoarcem încă o pagină când deja am decis să ne oprim la sfârșitul capitolului. Și detectivul Ballard ne va aduce, fără îndoială, tot atâtea aventuri și bucurii de lectură precum bătrânul nostru Harry. Deci, aștept cu nerăbdare următoarea tranșa de aventuri a detectivului Ballard, care daca m-am informat eu corect, îl va întâlni pe Harry Bosh.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:


Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici.

2 comentarii:

  1. Ești fan autor, din câte văd. Am și eu cartea, abia aștept s-o citesc. Mult spor, Ely!

    RăspundețiȘtergere