vineri, 13 iulie 2018

Intrați în El Encanto - Susana Lopez Rubio
An apariție: 2018
Autor: Susana Lopez Rubio
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 396

 ”Intrați în El Encanto” este primul roman al scriitoarei Susana Lopez Rubio. Un roman care ne umple de emoții si ne transportă în Cuba anilor 1950.
Fiecare poveste care are loc pe străzile din Havana se bucură de un farmec deosebit, iar romanul „Intrați în El Encanto”, publicat de editura Rao, nu face excepție. Scriitoarea spaniolă își invită cititorii pe o insulă fierbinte, exotică, într-un oraș care este colorat, interesant și tentant, dar unde dacă superi persoana greșită, poate deveni plin de primejdii.

"Primul lucru pe care l-am descoperit când am ajuns pe cheiul din  Havana a fost că nu eram îmbrăcat adecvat pentru clima cubaneză. Niciunul dintre cei care au coborât de pe vapor nu purta haine potrivite. Pantalonii și jacheta mea din lână îmi înțepau pielea, iar șapca uzată care mă protejează de atâtea ori de zăpada în Asturias mă amenința acum că-mi va coace capul sub soarele tropical."

Povestea începe în anul 1947, când o navă din Lisabona aduce o nouă încărcătură de imigranți în Cuba, printre care un băiat spaniol de 19 ani, Patricio, care nu are decât visele și speranța că această țară îi poate oferi un viitor mai bun: în curând, tânărul își găsește un loc de muncă la magazinele El Encanto un loc magic în care va cunoaște pe Gloria, dragostea vieții sale.

"Ochii ei m-au fascinat imediat: căprui, de un cafeniu ca de alună, atât de frumoși încât păreau de miere. Avea niște plete strălucitoare, strânse într-o coadă de cal. Obrajii ei roșii ca focul și presărați cu pistrui împodobeau un chip minunat.(...) I-am calculat vreo douăzeci și cinci de ani. Era, fără ocolișuri, cea mai frumoasă femeie pe care o văzusem în viața mea. "

O mare dragoste se naște. O iubire imposibilă, în toate variațiile și nuanțele ei. Să te îndrăgostești de soția unui șef al lumii interlope cubaneze nu este un bun punct de plecare. Cu toate acestea, Patricio și Gloria, între restricții și priviri furate, au puterea de a-și hrăni pasiunea de la distanță. Este un sentiment de care ei nu pot scăpa, două suflete nefericite care s-au găsit în cele din urmă unul pe celălalt.
Cursul acestei pasiuni neguvernabile, cea care pulsează în inima lui Patricio și în cea a Gloriei, ne rupe sufletul și, în mod natural, devine punctul culminant al narațiunii. Cititorul participă la o dragoste suferindă, o dragoste febrilă care forțează iubiții să facă față unor provocări constante, iar această pasiune neîngrădită este, spun eu, problema centrală, cea care ne captivează și ne împiedică să ne oprim din lectura romanului.
Gloria este un personaj care m-a fascinat. Înțeleg că poate fi un caracter controversat, deoarece deciziile ei sunt uneori mai mult decât discutabile, dar ea este o fată atât de tristă și chinuită încât cred că aproape totul poate fi justificat la ea. Ea nu are putere de decizie din copilărie și deși știe totul despre lux, despre sentimente nu știe aproape nimic. Cu toate acestea, ea nu este un personaj frivol, ci doar o fată prinsă într-o viață pe care nu o dorește, hotărâtă să-și accepte destinul. Dar, în ciuda tuturor acestor suferințe, în ochii celorlalți, este o femeie spectaculoasă și elegantă, o femeie care are totul.
Patricio este un personaj care mi-a plăcut foarte mult, dar cred că nu se bucură de aceeași putere ca Gloria. Ceva ce nu mi-a plăcut la el, este că are o parte exagerat de egoistă, care îl determină să se gândească numai la oamenii pe care îi dorește, fără să ia în considerare faptul că uneori îi rănește pe alții.
Povestea lor de dragoste se învârte în jurul magazinului El Encanto, o adevărată instituție pentru Havana, locul cel mai elegant pentru a cumpăra haine, parfumuri franceze și alte articole de lux. Magazinul El Encanto, un loc atât de important pentru eroii noștri, a existat cu adevărat. Modelul de afaceri promovat de acest magazin a fost ceva cu totul revoluționar pentru acele timpuri. Gama luxoasă, vitrinele atractive, utilizarea marketing-ului, instalarea scărilor rulante, furnizarea unei game largi de produse au constituit ideea de bază cu care au fost concepute și care ulterior vor inspira apariția lanțului de magazine  El Corte Ingles. Nu mi-am imaginat că această idee provenea din Cuba.

"A intra în El Encanto era ca și cum ai fost invitat la o petrecere de nivel înalt. Cu flori proaspete în vitrină, angajați în uniformă și manechine îmbrăcate cu rochii din mătase strălucitoare, acela era un festival pentru simțuri."

"Intrați în El Encanto" este o poveste frumoasă a iubirii cu peisaje cubaneze în fundal. Acțiunea are loc într-un moment în care Cuba se schimba, în timpul revoluției și chiar înaintea ei, când regimul Batista s-a prăbușit în cele din urmă. Este fierbinte, nu numai în prim-plan, ci și în fundal. Susana Lopez Rubio și-a ancorat romanul în realitatea cubaneză, ficțiunea fiind interconectată cu evenimente autentice.
Rubio a construit un cadru perfect pentru povestea ei. Scrisul său elaborat și simplu ne determină să apreciem mirosurile și melodiile din Cuba anilor '40 și '50 cu schimbările convulsive din politica și societatea sa.  Ne arată un oraș plin de culoare, muzică, cluburi de noapte, dansatori și senzualitate. Pe de o parte, cunoaștem partea cea mai plină de farmec din Havana. În care bogații și stelele de la Hollywood (nume precum Ava Gadner, John Wayne, Tyrone Power sau Frank Sinatra apar) se bucură de un paradis al luminii și plăcerilor și, pe de altă parte, ne arată, în contrast, un oraș populat de oamenii săraci și imigranții care ajung cu nimic, dar au multe vise pe care să le îndeplinească. Nu numai Havana va fi etapa în care se dezvoltă povestea, deoarece există o parte, deși mai mică, care ne duce în Madrid, atunci când orașul este dominat de regimul Franco.
Pe scurt, "Intrați în El Encanto" este o carte care m-a fascinat, o frumoasa poveste de dragoste care ne permite sa călătorim prin istoria Cubei și asta ne va da ocazia sa întâlnim câteva personaje fascinante care, în ciuda greșelilor lor, vor ajunge în inima cititorului. Cred că este o poveste de care oricine ar putea să se bucure, deoarece abordează teme precum teroarea, cruzimea mafiei, consecințele războiului, emigrarea, dragostea, moda, luxul, prietenia, lupta pentru supraviețuire, rolul femeilor în acea epocă, puterea banilor și nedreptățile sociale. "Intrați în El Encanto" este un roman care pentru mine a însemnat o lectură proaspătă și plăcută. Personajele m-au cucerit și mi-a plăcut alegerea autoarei de a plasa povestea la locurile exotice, senzuale și atrăgătoare ale Havanei. Recomand!!!
Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu