luni, 9 iulie 2018

Ascensiunea - Rebecca Ross
An aparitie: 2018
Autor: Rebecca Ross
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 462

Iți plac romanele Fantasy? Intriga la curtea regală? Atunci "Ascensiunea" ar putea fi cartea pe care să o alegi drept următoarea ta lectură! Aceasta este povestea Briennei.
Brienna este jumătate din Maevana și jumătate din Valenia; mama ei este moartă și nu cunoaște numele tatălui ei. De aceea a crescut într-un orfelinat până când bunicul ei a dus-o la casa Magnalia. Acolo, ea și alte cinci fete învață fiecare una dintre cele cinci pasiuni. Pasiunile se referă la o afinitate specială pentru muzică, dramă, cunoaștere, artă și inteligență. Tinerele sunt instruite în funcție de înclinațiile lor și speră că un patron va avea grijă de ele în funcție de educația lor. Acest patron devine apoi noua sa familie și, în același timp, noul său angajator. Am găsit acest concept foarte interesant. Diferența față de celelalte fete este că Brienna este acolo, nu pentru că a arătat un talent natural, ci pentru că bunicul ei o ascunde în casa Magnalia.
În casa Magnalia, Brienna studiază toate cele 5 pasiuni. Dar numai ultima, pasiunea pe care Maestrul Cartier o învață, darul cunoașterii pare să fi fost făcut pentru ea. Brienna este singurul student care nu își poate găsi un patron. În timp ce toate colegele ei încep o nouă viață, ea trebuie să rămână singură în Magnalia - chiar și fără Maestrul Cartier. Dar Brienna are întotdeauna viziuni ... Ar putea fi cheia unui vechi mister?
Partea de început a cărții conține o listă de case și teritorii pentru a ajuta povestea și a asista cititorul. Acest clasament pare a fi de mare importanță. Unul care deschide ușile și porțile. Nu ar trebui să te uiți prea atent, altfel vei găsi rapid numele tatălui Briennei, care va fi dezvăluit oficial mai târziu.
Brienna este un personaj minunat. E foarte grațioasă, curajoasă, bună și foarte bine desenată. Mi-a plăcut modul în care Rebecca Ross a adus pe Brienna la viață. Am observat că Brienna suferă un regres emoțional atunci când nici un patron nu o alege. Dar asta o face doar mai puternică. Ea este bună și recunoscătoare, își alege cu înțelepciune prietenii și apreciază ce primește
Cartier ca al doilea mare protagonist, mi s-a părut un puzzle la început, pentru că nu l-am putut descifra în mod corespunzător. Nu am fost niciodată sigură dacă, este tânăr, este bătrân, arată bine. Numai spre sfârșitul cărții am putut să îmi fac o imagine mai bună despre el. El este un partener minunat pentru Brienna. Un cuplu care face ca această carte să fie ceva special.
Construcția lumii, totuși, nu este foarte complexă, dar mi-au plăcut foarte mult cele două regiuni contrastante Maevana și Valenia. Dar pentru a putea înțelege totul bine, trebuie să fii atent, să urmezi liniile genealogice și să ții minte numele și pseudonimele. Acest lucru poate duce la complicații.
În timp ce povestea din prima treime este destul de calmă și explicativă, începe să devină mai interesantă și mai rapidă din a doua treime. În ultima treime vom intra pe câmpul de luptă, cu multe speranțe și multe decizii de luat. Nu voi dezvălui mai mult, voi spune doar că este vorba despre promovarea unei femei la putere!
Stilul de scriere și modul în care vorbesc oamenii se încadrează în lumea fantastică medievală, ceea ce face totul autentic. Povestea este narată la prima persoană - din punctul de vedere al personajului principal Brienna. Conplotul a fost bine lucrat, chiar dacă au lipsit niște detalii aici și acolo.
Concluzia: "Ascensiunea" de Rebecca Ross, primul volum dintr-o trilogie, mi s-a părut a fi un roman promițător. Cartea a fost grozavă, puțin plată la început, dar a devenit mai interesantă cu fiecare pagină. Mi-a plăcut să o citesc! O poveste minunată, cu protagoniști minunați și un sfârșit frumos, care oferă spațiu suficient pentru o continuare.

Ce mi-a plăcut:

Ø  Brienna a fost un personaj extraordinar. Mi-a plăcut că a fost naratorul poveștii.
Ø  Memoria ancestrală: Brienna primește câteva amintiri de la unul dintre strămoșii ei 
și am gândit că era un concept minunat.

Ce nu mi-a plăcut:
Ø  Merei (fosta colegă a Briennei la casa Magnalia) știe să tragă foarte bine cu arcul deși 
ea a petrecut șapte ani într-o școală unde a învățat să stăpânească arta muzicii.
Ø  Pare ca toți  oamenii cu care se întâlnește Brienna în secret se dovedesc a fi din Maevana!
 E ca și cum nici un Valenian nu locuiește de fapt în Valenia!
Ø  Cea mai mare parte a cărții numele tatălui Briennei este un mister, dar în arborele 
genealogic din primele pagini, numele acestuia este dezvăluit înainte ca povestea să înceapă!
 De asemenea, sunt incomode alte posibile revelații. Luc = Luscas și Isolde = Yseult;
 numele lor fals sunt ușor de asociat cu persoana corectă de pe arborele genealogic,
 pentru cineva atent.
Ø  Întreaga poveste este centrată în jurul unei rebeliuni și răsturnarea unui regele rău. 

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru exemplarul oferit.

2 comentarii: