duminică, 22 iulie 2018

Insula morții - Asa AvdicAn apariție: 2018
Autor: Asa Avdic
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 251


„Insula” este un roman care m-a ținut în suspans de la prima pagină, până la ultima pagină. Este o viziune înfricoșătoare a modului cum funcționează un stat dictatorial. 
   Este anul 2037. În Protectoratul Suediei, pe insula Isola, Zidul Berlinului nu a căzut niciodată, iar Blocul de Est s-a întărit și izolat de restul lumii. O serie de țări nordice, au înființat o Uniune a prieteniei, care este o alianță defensivă, ce funcționează pe baza unei legislații comune. 
Principalul personaj - Anna, trăiește într-o lume condusă de un regim totalitar. Într-o zi primește o ofertă pe care nu o poate refuza. Această ofertă este de a participa la procesul de recrutare a unui nou membru pentru o unitate specială RAN. Sarcina ei este să se pretindă a fi victima unei crime, apoi să se ascundă, să observe și să evalueze reacțiile celorlalți candidați. Testul se efectuează în condiții izolate. Serviciul de informații caută un candidat care trebuie să își stăpânească foarte bine predispozițiile. Mai ales pentru stres sever într-un mediu necunoscut. Participanții vor petrece aproximativ 48 de ore pe Isola - o mică insulă care a fost folosită odată în scopuri militare.

„În primele 24 de ore, doctorul și cu mine trebuia sa înscenam moartea mea și imediat ce aveam sa fiu declarata moarta de doctor, începeam sa-i observ pe ceilalți participanți dintr-un loc pe care Președintele îl numea “o poziție ascunsa”.Misiunea mea era sa evaluez cum vor gestiona candidații decesul meu dramatic. După 48 de ore, exercițiul se va termina și toți se întorceau acasă, iar eu înaintam un raport despre fiecare candidat liderilor proiectului RAN.”

Anna este un personaj complex. Ea este inteligentă, ambițioasă și conștiincioasă. Datorită participării la un proiect umanitar, ea devine un erou mediatic și o persoană cunoscută, deși nu îi pasă de acest lucru. În același timp, ascunde un secret întunecat.
Romanul este mult mai scurt decât mă așteptam și ritmul său este foarte agil și rapid. Lectura nu plictisește, menține un nivel constant de tensiune. Narațiunea simplă și directă a lui Avdic m-a ajutat să citesc cartea foarte repede, în doar câteva ore. Dacă ați citit romanul 1984 a lui George Orwel, veți observa că „Insula morții” are niște nuanțe care amintesc de acest roman. Dacă Orwell trebuia să scrie un roman despre predispozițiile candidaților pentru posturi deosebit de vulnerabile la stres și care necesită abilitatea de a lua decizii rapide și raționale, cu siguranța că ar fi scris ceva asemănător cu romanul „Insula Morții”. Complotul romanului scris de Avdic  are loc în viitorul apropiat în Suedia, care se transformă între timp într-un stat totalitar, de unde analogiile cu romanul 1984.
Lectura romanului scris de Asa Avdic mi-a amintit și de romanul „Zece negri mititei” al Agathei Christie. Nu numai pentru că participanții la experiment dispar succesiv. De asemenea, pentru că acțiunea cărții are loc într-un spațiu închis, cu un număr limitat de persoane. Iar intimitatea evenimentelor doar întărește tensiunea.

„- N-ar fi mai ușor dacă s-ar folosi camere de supraveghere decât să mă strecor printre spațiile dintre pereți?
- Preferăm să nu rămână niciun fel de documentație de pe urma acestui tip de misiune. Desigur că investigațiile pot fi șterse sau ținute sub cheie, dar la fel bine pot fi și uitate din întâmplare sau nu.
- Iar sub centrul medical este o anexă: Nivelul Strategic. Aici îți vei petrece nopțile și vei redacta raportul când vei fi moartă. Doctorul și cu tine sunteți singurii care veți avea acces la această parte a casei.”

Deși Anna este personajul principal al cărții și cea care narează cea mai mare parte a cărții, romanul are și alte personaje cheie care prezintă povestea din perspectiva lor în ultimele capitole. Ceilalți șase candidați sunt la fel de importanți ca președintele sau secretarul care trag sforile, singurii care cunosc adevărul.
Vorbind de personaje, nu pot să nu o menționez pe mama Annei, care nu are o relație bună cu fiica ei, dar o crește pe Siri, copila Annei. Relația familială dificilă face ca personajul Anna să dobândească mai multă umanitate și o personalitate mai complexă.
Deși este o carte care mi-a plăcut mult și am găsit-o foarte interesantă, este adevărat că povestea lasă multe întrebări fără răspuns. Sper ca autoarea să scrie o continuare, care să ridice misterul asupra chestiunilor rămase nelămurite.
În concluzie, pot spune că este un thriller care nu m-a dezamăgit. Deși erau anumite aspecte pe care le bănuiam, nu am intuit toate evenimentele care au avut loc la sfârșitul cărții. Un roman cu personaje atractive, cu personalități și trecuturi care merită aprofundate. Un roman hipnotic, sumbru, plin de suspans și un complot sinistru. Este o carte diferită de celelalte romane polițiste sau thriller.

Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.

2 comentarii:

  1. Vai, de când vreau să citesc și eu această carte, Doamne. Sună atâââââât de bine. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Este roman psihologic, exact cum iti place tie! Trebuie sa il citesti, cat mai repede! Normal ca apoi vreau sa vad ce impresii ai, ce sentimente ti-a trezit lectura romanului.

      Ștergere