vineri, 20 iulie 2018

Informatorul - John GrishamAn aparitie: 2018
Autor: John Grisham
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 384

Informatorul este un roman împotriva corupției, în special împotriva corupției judecătorilor, a acelor figuri de la care fiecare cetățean se așteaptă la integritate, garantează procese echitabile, protejează drepturile tuturor cetățenilor, pedepsește vinovații, în timp ce atunci când sunt corupți, efectele sentințelor lor sunt devastatoare.
Lacy Stoltz știe bine: de nouă ani lucrează ca anchetator într-o comisie din Florida care supraveghează comportamentul judecătorilor. Un loc de muncă obișnuit, unde de cele mai multe ori cercetează abateri judiciare de mică importanță.
Într-o zi, însă, Lacy Stoltz și  colegul ei, Hugo Hatch, primesc o sarcină dificilă. Fostul avocat Greg Myers semnează o plângere împotriva judecătoarei Claudia McDover în numele unui client misterios. Plângerea o acuză, printre altele, că a luat mită atunci când a emis sentințe care au permis mafiei să construiască un cazinou în rezervația indiană Tappacola. Potrivit informatorului misterios, care dă dovadă lui Myers, ea a condamnat la moarte pe unul dintre principalii adversari ai proiectului fără nici o justificare. Lacy și Hugo au sarcina să adune toate faptele despre judecătoare și să o aducă în fața justiției. Problema nu este simplă. Ei primesc avertizări din partea tuturor părților să nu interfereze cu interesele mafiei. Personalul Biroului de Conduită Judiciară este format din avocați, nu polițiști, prin urmare nu au arme. Vor fi capabili să rezolve cazul ei înșiși? Cine este misteriosul informator care oferă informații lui Meyers?

„Clientul meu vrea să înainteze o acțiune în justiție în baza legii care protejează informatorii din Forida. Visează să adune milioane. Voi primi o parte frumușică și, dacă merge totul bine, n-o să mai fiu nevoit niciodată să iau clienți.”

Povestea se desfășoară în Florida, însă, departe de stereotipurile cu palmieri și plajele din Miami: personajele "bune" lucrează într-un birou plin de praf în Tallahassee, capitala statului, în timp ce "băieții răi" se bucură de lux sau sunt protejați de clanurile infame ale mafie care dau mită, ucid, fac trafic ilegal și ridică construcții senzaționale, cum ar fi cazinoul, condus de americanii nativi (fictiv Tappacola), în centrul întregii aventuri.
Această carte este o oportunitate de a înțelege mai bine modul în care funcționează rezervațiile indiene, autonomia largă care le este conferită și interesul crimei organizate pentru aceste rezervații, zone unde poliția obișnuită nu poate interveni. Așa cum se întâmplă adesea, corupția aduce prosperitate în zona în care acționează, iar oamenii văd acest lucru, fără a fi conștienți de aspectele negative pe care le aduce.
John Grisham expune personaje din cele mai înalte cercuri ale legii, arătând fețele lor adevărate și întunecate. Corupția și nepotismul. Ei bine, la urma urmei suntem cu toții ființe umane și fiecare dintre noi este susceptibil de a fi influențat, mai ales dacă este vorba de mulți bani ... Se pare că numai Lacy și Hugo sunt în măsură să oprească această schemă infracțională uriașă. La început, aceștia abordează sarcina de la distanță, dar ceea ce părea simplu se dezvoltă într-o rețea complexă de conexiuni. În ciuda multor adversități, cei doi nu sunt intimidați și încet încearcă să obțină dovezi care o incriminează pe judecătoare. Martorii, cu toate acestea, se tem pentru viețile lor, FBI nu poate iniția o investigație din cauza lipsei de probe.

„Cu timpul, relația lor a devenit una civilizată, de neîncredere reciprocă, în care fiecare juca un rol bine definit. Ea avea puterea de a închide cazinoul printr-o hotărâre judecătorească dată pentru orice motiv pe jumătate întemeiat și dovedise deja că nu-i era teamă s-o facă. El se ocupa de treburile murdare și-i ținea în frâu pe membrii tribului Tappacola. Prosperau împreună, de la lună la lună devenind fiecare din ce în ce mai bogat. Era uimitor cât de multă cordialitate putea fi creată și cât de multă suspiciune putea fi trecută cu vederea atunci când era vorba despre grămezi de bani.”

Ca de obicei, John Grisham implementează în roman o gamă vastă și variată de personaje: agenții FBI (Allie Pacheco, Luna, Hahn) avocați de toate felurile (Edgar Killebrew, Ikan Archer, Phyllis Turban), indienii( Junior și Wilton Mace, șeriful Gritt, șeful tribului Elias Cappel și fiul său Bily...), negrii ( avocatul de investigație BCJ Hugo Hatch și soția sa Verna, Louise, prima soție a lui Hugo); Judecătoarea McDover și prietena ei Phyllis Turban;  Lacy Stoltz și familia sa ( Ann Stoltz, mama, Trudy, sora, Ronald, cumnatul, Gunther, fratele său mai mare și colegii săi: Hugo, Michael Geismar, din BCJ, Justin Barrow, Maddy Reese și Sadelle... ).
De asemenea, autorul prezintă funcționarea societății americane prin intermediul romanului său.
ü  Segregarea rasiala, cu această ocazie, între albi și indieni; am descoperit în mod deosebit că străinii care subjugă Tappacola prin banii pe care îi dau, și-au propus să extermine această comunitate formată din aproximativ 400 de membri. Cum? Simplu: reducând suma pentru femeile care decid să se căsătorească la jumătate.
ü  O societate de consum care trăiește numai pentru bani, bijuterii, zboruri cu avioane particulare, mașini de lux...
ü  Frauda frecventă a companiilor private și a companiilor care caută paradisuri fiscale pentru a își ascunde profiturile  legale și ilegale.  
În concluzie: "Informatorul", lui John Grisham prezintă o poveste cu adevărat dureroasă. De la început am fost captivată de poveste, am zburat prin pagini, căutând mereu următoarea surpriză. Grisham are  abilitatea de a intriga cititorul, în ciuda vinovăției evidente a magistratului de la început. Nu există cadavre în carte, nu există scene mari ale sălii de judecată ... Interesul cititorului este stimulat de figura enigmatică a informatorului, care, ca persoană foarte apropiată de judecătorul investigat, are nevoie să acționeze cu maximă prudență.
Corupția este strâns legată de putere și nu este o fantezie a filmelor americane. O întâlnim în fiecare zi și probabil că fiecare dintre noi am auzit măcar despre o persoană care este "coruptă". Povestea lui Lacy și Hugo ne arată că nu putem asista pasivi, că trebuie să luptăm pentru dreptate, deși  aceasta poate fi asociată cu pericolul.
 Recomand pasionaților genului. Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.Portret de anchetator... Lacy StoltzAvocata Lacy Stoltz este personajul principal al romanului "Informatorul", scris de scriitorul american John Grisham.
Stoltz este anchetator al Comisiei de Conduită Judiciară din Florida. Ocupă această  funcție de nouă ani. Are 36 de ani și este o persoană atractivă. O despărțire oribilă în trecut, continuă să o bântuie, opt ani mai târziu. Trăiește într-un apartament cu trei dormitoare, într-un depozit renovat lângă Campusul din Florida, la cinci minute de biroul tău. Are un frate, Gunther, care din când în când îi dă o mână de ajutor în investigațiile sale.
Lacy Stoltz conduce o mașină Toyota Prius. Are un buldog francez acasă, Frankie. Iubește filmele vechi, își vopsește unghiile urmărind filme cu Cary Gran. Poartă pantaloni și pantofi cu talpă plată, o bluză bej și o eșarfă de mătase Hermes pe cap. Are încă părul scurt, după accident. Bea uneori câte un pahar de Chablis. De obicei, cumpără mâncare chinezească, deși uneori gătește acasă, de exemplu, versiunea lui Cioppino , o tocană italiană de pește care include scoici, scoici, creveți, cod și miei proaspeți.

2 comentarii:

 1. Frumoasă recenzie, trebuie să încerc și eu această carte. Lecturi plăcute să ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Ma bucur ca te-am convins!

   @ Te vad mai des, banuiesc ca ai terminat facultatea, nu?

   Ștergere