miercuri, 11 iulie 2018

Camera rubinie - Pauline Peters


An apariție: 2018
Autor: Pauline Peters
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 448 "Camera Rubinie" este primul volum al autoarei Pauline Peters din seria cu Victoria Bredon. O poveste misterioasă, cu o atmosferă tipic englezească, o eroină puternică și o poveste de dragoste incitantă. O ficțiune istorică care oferă un puzzle despre secrete de familie sumbre.
Romanul este setat în Londra anului 1907. Personajul  principal al romanului "Camera rubinie" de Pauline Peters este Victoria Bredon, fiica orfană, de 19 ani, a unui binecunoscut medic legist. Tatăl ei a fost  fiul unui duce. De fapt, după moartea tatălui, Victoria Bredon ar fi putut trăi o viață de lux cu rudele ei nobile. Dar ea preferă să trăiască în micul ei apartament din Londra împreună cu credinciosul Hopkins, care a lucrat ca majordom și asistent al tatălui ei. Și la fel ca tatăl ei, Victoria își apreciază independența și vrea să se întrețină singură. Lucrează ca fotograf pentru un binecunoscut ziar din Londra și scrie un ghid de călătorie.
În urmă cu un an, tatăl Victoriei a murit. Amintirile despre el sunt sacre pentru ea. După moartea mamei ei, el a crescut-o singur, a iubit-o mai presus de toate și a avut încredere în ea. Într-o zi, totuși, ea află că tatăl ei a mințit-o într-o problemă importantă de familie. Persoana care ar fi putut-o ajuta să afle adevărul este găsită ucisă la scurt timp după aceea.
Aflată în căutarea adevărului, Victoria începe investigațiile pe cont propriu. Majordomul Hopkins o ajută.

„- Deci dumneavoastră sunteți fiica celebrului lord Bernard Bredon, începu să vorbească brusc sir Francis și Victoria tresări. A acelui pretins genial medic legist care se folosea de fiecare apariție în sala de judecată pentru a se evidenția, chiar dacă scăpa de pedeapsă un criminal. Ceea ce conta era ca lordul Bernard să prezinte juraților fermecați unul din trucurile lui de scamator.[...]
-Dumneavoastră păreți la fel de fără caracter și nesăbuită ca tatăl dumneavoastră.În plus, sunteți lipsită și de orice simț al decenței.”

Când am început această carte, am crezut că este un fel de poveste de familie. Nu bănuiam că în mâinile mele se află un thriller minunat. Acest roman istoric, setat  în Londra cu mai mult de 100 de ani în urmă, este un amestec de succes al unei povești polițiste, asezonată cu puțin romantism. Ca investigator, avem de-a face cu o tânără femeie emancipată și cu un majordom în vârstă. Amândoi  amintesc puțin de duoul Miss Marple / Mr.Stringer sau Sherlock Holmes / Dr. Watson. Deoarece nu poate fi altfel într-un roman polițist, amândoi au un succes deosebit în munca lor de investigație și folosesc metode destul de neconvenționale.
Deși Victoria este încă foarte tânără la vârsta de 19 ani, ca orfană este mai mult sau mai puțin pe cont propriu și în urma experiențele prin care trece, ea este mult mai matură decât alte tinere de vârsta ei. Victoria este o persoană simpatică și încrezătoare în propriile forțe. Curiozitatea ei o pune adesea în situații inconfortabile, dar își păstrează curajul și încrederea că prietenii o vor ajuta la nevoie.
Hopkins este majordomul de încredere al Victoriei, credincios asemeni unui câine ciobănesc, dar și un fel de înlocuitor de tată pentru Victoria, care o supraveghează și se îngrijorează pentru ea. El are, de asemenea, gena detectivului în sânge pentru că deslușește misterele într-un mod cu totul inedit.
Mi-au plăcut foarte mult cei doi protagoniști Victoria și Hopkins. Cu siguranță există încă mult  potențial pentru alte experiențe neconvenționale în viața celor doi. 
Ceilalți protagoniști sprijină, de asemenea, complotul cu micile lor episoade și, astfel, măresc tensiunea și mai mult.  Dintre aceștia, l-am remarcat pe Jeremy Ryder, un tânăr onest care își scrie în mod obiectiv articolele și nu își arată curiozitatea. Dar și Jeremy are un secret și o supraveghează pe Victoria.
Personajele  secundare au fost foarte bine definite de către autor și reprezintă un portret al claselor sociale din acea perioadă, care par foarte pline de viață și mai ales autentice.
Paulline Peters reușește să demonstreze cititorului cât de epuizantă și dificilă era viața în acel moment, mai ales pentru femei. Restricțiile societale la care au fost expuse sunt bine definite. Situația femeilor aparținând clasei inferioare a societății este de asemenea bine discutată. Așa cum se întâmplă adesea în romanele istorice, prostituția joacă un rol important.
Dar această perioadă a fost, de asemenea, timpul unor  progrese extraordinare în afaceri, știință și medicină, iar autorul menționează și acest lucru.Informațiile suplimentare pot fi găsite în postfață.   
Stilul de scriere este destul de fluent, cititorul simte de la prima pagină că femeile au luptat vehement pentru dreptul lor de vot. Detaliile istorice sunt foarte bine cercetate, iar problema sufragetelor formează un fundal frumos pentru complot. Tensiunea se acumulează încet și crește din ce în ce mai mult pe măsură ce povestea progresează.
Concluzia:  Un amestec reușit de roman istoric și thriller. Personajele puternice și transformările incitante fac această poveste una care captivează cititorul imediat!

2 comentarii:

  1. Pare foarte interesanta! Plus ca eu visez sa ajung la Londra, deci clar este pe lista de citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are toate ingredientele necesare unui thriler de exceptie, inclusiv un fundal istoric. Eu imi doresc sa vizitez Venetia...desi de curand am realizat ca am fobie de apa.:))

      Ștergere