luni, 4 iunie 2018

Perfecți - Cecelia Ahern
An apariție: 2018
Autor: Cecelia Ahern
Categoria: Literatura Universala
Editura: ALL
Nr. pagini: 432

"Perfecți" ne catapultează din nou în societatea în care perfecțiunea este cerută în mod constant și îi pedepsește pe cei care încalcă regulile. Celestine este dovada faptului că, după ce a fost declarată defectă, viața ei ia o întorsătură neașteptată, acum ea se ascunde de Ghildă, mai ales de judecătorul Crevan, a cărui misiune este să o găsească. Celestine poate fi cheia pentru a distruge sistemul care guvernează și, astfel, pentru a îi ajuta pe toți acei oameni care au fost declarați defecți de instanță. Împreună cu Carrick, unul dintre aliații săi cei mai loiali, trebuie să găsească o cale de a scăpa de sistem și de ai face pe toți să vadă că Ghilda nu este ceea ce pare. Când vine timpul, Celestine trebuie să decidă dacă să se salveze sau să îi salveze pe toți cei defecți. 
Mai întâi trebuie sa spun ca îmi place tot ce a scris autoarea, iar aceste cărți nu sunt o excepție. Am avut multe așteptări și  Ahern a reușit sa le îndeplinesc pe cele mai multe dintre ele. Fără îndoială, acestă duologie a fost una dintre cele mai bune lecturi ale mele, îmi place acest gen și de ceva timp nu am citit ceva atât de diferit, așa că povestea m-a prins de la început. Cred că cel mai bun aspect a fost evoluția Celestinei, deoarece se întâmplă să fie plină de îndoieli, și nu poate lua decizii ca lider al defecților, deși ea știe că nu mai poate ignora societatea în care trăiește. De-a lungul cărții o putem vedea cum pendulează între lumea perfecților și cea a defecților, cum încearcă să afle cine este, și găsește motive să lupte cu un sistem defect și condus de ființe crude care pretind a fi perfecte.
Duritatea și cruzimea cu care au fost tratați defecții, mi-au amintit de vremea celui de-al doilea război mondial, când nemții au adunat fără discriminare evreii și i-au umilit etc., așa cum fac în această poveste cu defecții, creând o analogie pe care mi-a plăcut foarte mult.
Deși cartea nu se concentrează pe o poveste de dragoste, mi-a plăcut să văd cum se dezvoltă relația dintre Celestine și Carrick. O poveste de dragoste  care a ajuns la perfecțiune. Aceasta a fost una dintre cele mai mari temeri ale mele, deoarece primul volum a anunțat deja sentimentele Celestinei pentru Carrick. Din fericire, Cecelia Ahern nu a pus această poveste de dragoste în inima complotului, nici nu a idealizat relația. Într-un moment în care romanele pentru adolescenți se bazează în mare măsură pe povestirile de dragoste, îi mulțumesc autoarei pentru că a făcut lucrurile în mod diferit, o dată.
În prima carte, majoritatea scenelor sunt legate de câteva locuri. În această parte, în timp ce protagonista este în mișcare constantă, complotul este mult mai dinamic și cu mult mai multă adrenalină. Există scene uimitoare, foarte impresionante.
Un alt lucru care mi-a plăcut sunt personajele care au apărut deja în prima parte. Deși le cunoaștem din "Defecții", în cea de-a doua tranșă îi cunoaștem în profunzime, aflăm povestea și trecutul lor, motivele pentru care sunt așa cum sunt astăzi. Preferatul meu este bunicul Celestinei. Noile personaje se potrivesc foarte bine cu scenariul, scenele și acele personaje pe care le cunoșteam deja.

"În viața noastră există oameni foarte speciali care au o capacitate infinită de a ne iubi în ciuda defectelor noastre."

Pe scurt, "Perfecți" este un roman dinamic și are multe momente în care surprinde cititorul. Emoțiile sunt întotdeauna prezente și personajele sunt capabile să completeze complotul cu mare succes. Un roman distopic excelent cu accente din viața reală, care ne determină să vedem cine suntem cu adevărat și ceea ce suntem capabili să facem pentru a salva pe cei pe care îi iubim.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Defecți - Cecelia Ahern

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu