miercuri, 27 iunie 2018

Tinerele Elite - Marie Lu
An apariție: 2018
Autor: Marie Lu
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 366

Într-o țară afectată de o epidemie teribilă, doar câțiva au fost salvați, în timp ce toți cei afectați de boală, au rămas marcați pe viață. Acești tineri au fost numiți malfettos, aberații considerate nefaste, care au dobândit abilități fantastice (controlul focului, aerului, animalelor, să creeze iluzii ...) fiind numiți de popor Tinere Elite. Sunt marginalizați de societate și adesea persecutați de Inchiziție.
Tinerele Elite sunt cei mai puternici și neînfricați malfettos care vin împreună pentru a arăta societății, în special Inchiziției, că ei sunt aici pentru a rămâne și nu vor fi intimidați. Cu toate acestea, ei nu sunt băieții buni din poveste și unele dintre faptele lor lasă mult de dorit. Grupul are ochi doar pentru scopurile lui, cel mai adesea îndepărtându-i pe colegii lor mai slabi. Nu există oameni buni sau răi aici, toate personajele au partea lor bună și rea. Poate că singurele excepții sunt Teren Santoro și Regina.
Protagonista noastră este Adelina Amouteru, fiica cea mare a unei familii de comercianți. Adelina  Amouteru este o supraviețuitoare, purtând semne personale ale bolii, inclusiv părul ei alb argintiu și o cicatrice deasupra ochiului stâng, pe care nu îl mai are. Tatăl ei o consideră un monstru și exact ca un monstru se simte Adelina. Nu mai este frumoasă, a rămas defectă. Imperfectă. Sora ei Violetta este exact opusul, o mică floare gata să înflorească, frumoasă atât în interior, cât și în exterior, în timp ce ea nu are nimic rămas să o salveze, deoarece sufletul ei este marcat. Cruzimea constantă cu care tatăl ei a tratat-o, a schimbat-o în profunzime, deoarece simte doar sentimente obscure și reprobabile. Adelina este cu siguranță un personaj diferit de cel obișnuit, un personaj care nu poate fi definit complet pozitiv, pentru că ne dăm seama cât de întunecat este sufletul său, cât de îngrijorătoare sunt gândurile ei. Și tocmai această diversitate o face probabil mai interesantă, atât de departe de anumite canoane. Ea este o fată puternică, dar în același timp este nesigură și slabă în fața brutalității pe care este obligată să o suporte. Ura, mânia și durerea fac parte din armura sa, o cochilie pe care o folosește pentru a se apăra, pentru a scoate la iveală ceea ce are înăuntru și pentru a-l folosi în avantajul său.
Într-o încercare de a scăpa, ea ajunge să își ucidă tatăl neintenționat și descoperă că este o tânăra Elită. Dar este arestată de Inchiziție și condamnată la moarte. În ziua execuției este salvată de liderul Societății Pumnalelor, tânărul Enzo, prințul din Kenettra. El este liderul natural, obiectiv și foarte idealist. Și-a pierdut statutul datorită bolii, dar a început să lupte pentru schimbare.
Pentru a se alătura Societății Pumnalelor, Adelina trebuie să se dovedească vrednică nu numai de încredere, ci să-și stăpânească propria putere. Ceea ce nu este o sarcină ușoară. Fiecare membru al societății are nume de cod și o putere specifică.
În mijlocul tuturor acestor suferințe, există puțin romantism foarte subtil.
Narațiunea este realizată din mai multe perspective: Adelina Amouteru; Enzo Valenciano, liderul Societății Pumnalelor, care a salvat-o pe Adelina și acum o antrenează să se alăture Tinerelor Elite. Raffaele Laurent Bessette, unul dintre primii tineri din Elite care se apropie de Adelina; și în cele din urmă Teren Santoro, conducătorul Inchiziției  din Kenettra, credincios reginei și luptător fanatic împotriva  tinerilor malfettos.
Marie Lu a creat o lume medievală înfricoșătoare cu răufăcători care par mai aproape de realitate decât s-ar putea presupune. Setea de putere, dorința de răzbunare, jocul de interese, toate acestea sunt evidențiate de ambele părți ale acestui joc pe viață și pe moarte pe străzile din Kenettra.
Complotul amintește de o Veneția ancorată în trecut, cu canalele și curtenii ei mergând pe străzi. Dar, de asemenea, are o atingere magică datorită creaturilor și personajelor care o locuiesc. Într-o atmosferă istorică, se amintește de vremurile medievale, când vrăjitoarele erau arse pe rug de către inchiziție Dar, de asemenea, evocă timpuri mai moderne și persecuția tinerilor cu puteri nefirești ne-ar putea reaminti de Holocaustul poporului evreu. E o poveste destul de întunecată, atât în complot cât și în ambianță.
Mi-a plăcut această societate renascentistă pe care autorul o recreează. Rochii, dansuri și măști. Acest mediu întunecat și sumbru care înconjoară totul, a reușit să mă captiveze complet. Descrierile sunt doar pentru a înțelege complotul, fără a deveni obositoare sau excesive. Iar ritmul narațiunii este destul de constant și menține suspansul în toată cartea.
Un lucru foarte interesant la această lume este faptul că societatea nu și-a definit încă sentimentul sau poziția în ceea ce privește Tinerele Elite. Acestea sunt respinse de majoritate, dar există și câțiva oameni care îi susțin sau îi ajută, creând o rețea de comunicare care, la sfârșitul cărții, descoperim că este mult mai mare decât ne imaginăm.
Personajele aduse de autor sunt misterioase și par să fie capabile să surprindă cu fiecare capitol, căci toată lumea pare să aibă un motiv plauzibil pentru a trăda.
Un alt aspect care mi-a plăcut este că nu există distincția clasică între eroi și anti-eroi, dar băieții buni sunt ucigași nemiloși, dispuși să trădeze, să mintă și să folosească oamenii. Conceptul de bine și de rău nu este clar în acest roman și îmi place această ambiguitate
Pe scurt, „Tinerele Elite”, este o carte care se remarcă prin originalitate și tenebrism. O poveste care ne duce înapoi în timpurile medievale, unde alături de personaje de excepție, care amenință să reformeze societatea am experimentat o aventură incredibila. O carte care m-a fermecat și mi-a plăcut foarte mult. Acțiune, romantism, magie și multe mistere vă așteaptă în paginile sale. Și un sfârșit șocant, la înălțimea întregii cărți, care m-a lăsat cu o dorință foarte mare de a citi următorul volum cât mai repede. Un roman pe care nu-l poți lăsa până nu îl termini de citit.

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru cartea primită spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu