sâmbătă, 23 iunie 2018

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel - Kerri ManiscalcoAn apariție: 2018
Autor: Kerri Maniscalco
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 368

Secolul al XIX-lea. O perioadă tulbure și obscură în Anglia, mai ales în anii 1850, în timpul domniei reginei Victoria. În ciuda prosperității și progreselor tehnologice, multe boli s-au răspândit în această perioadă, împreună cu o societate încă retrogradată în multe privințe. A fost o perioadă de ascensiune a poveștilor cu detectivi, de groază și de mister. Mary Shelley, Bram Stoker și-au lăsat moștenirea. Și Penny Dreadfuls cu personajele ei terifiante care au răspândit teroare în toată lumea. Oricum, această perioadă de ceață în Anglia a fost, de asemenea, un teren favorabil pentru unul dintre cei mai mari ucigași în serie: Jack Spintecătorul. Un bărbat care a ucis cel puțin cinci femei, ducând, împreună cu presa, la apariția unei terori cum nu a mai fost văzută într-un oraș ca Londra. 2.000 de persoane au fost interogate, cel puțin 800 au fost anchetate și 80 de oameni reținuți. Și rezultatul? Nimeni nu a putut determina cine este Jack Spintecătorul. Un mister care ar fi fost descoperit abia în anul 2014 de o persoană care susține că a descoperit identitatea criminalului în serie.
Povestea acestui mare ucigaș în serie a devenit un teren propice pentru diverse povești literare. Și una dintre ele, aparține autoarei Kerri Maniscalco, care a sosit în România în anul 2018 la Grupul Editorial Corint. Kerri ne oferă o poveste în care ancheta este efectuată de o femeie, ceva de neconceput în secolul al XIX-lea. Este o poveste fascinantă despre unul dintre cei mai mari ucigași în serie, cunoscuți vreodată într-una din cele mai întunecate perioade.
Naratorul și personajul principal este Audrey Rose. Ea este o tânără bogată, dar neconvențională. Cam izolată din cauza ipohondriei tatălui ei, ea a dezvoltat o atracție pentru studiul corpului uman. Poate ca este o reacție la pierderea mamei ei când avea 12 ani. Așa că studiază medicina medico-legală cu unchiul ei în timpul liber. În loc să coasă broderii, ea coase corpuri. Împotriva reticenței tatălui ei și a fratelui ei, ea nu crede că o femeie ar trebui să fie limitată la simplul fapt de a purta rochii frumoase. O femeie ar putea, ca oricare alt bărbat, să se ocupe de sânge și de corpuri disecate.
Dar, de ceva timp, în Whitechapel au loc niște crime sângeroase și deosebit de groaznice. Scotland Yard preia ancheta și comisarul Blackburn, responsabil de anchetă, au nevoie de ajutorul lui Jonathan Wadsworth, renumit medic patolog.
Wadsworth va examina victimele celui care este repede poreclit "Măcelarul din Whitechapel", asistat de Thomas Cresswell, studentul său cel mai strălucit și Audrey-Rose Wadsworth, propria nepoată, care vrea să devină doctor. Mișcată de soarta femeilor ucise, Audrey-Rose investighează cu Thomas Cresswell pe străzile din Whitechapel ...
Setarea romanului în Londra victoriană a fost foarte bine realizată. Kerri explorează mirosul, textura locurilor, în special crimele. Mi-a plăcut cum descrie perfect epoca și Londra victoriană pe care le-am adorat deja în alte cărți, dar într-un mod mult mai brutal și sinistru, așa cum era în realitate. Aceste crime s-au întâmplat într-adevăr și "Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel" reflectă modul în care era societatea în acea epocă într-un mod perfect. Sărăcia, delincvența, violența, alcoolismul și prostituția sunt adevărate și este remarcabil modul în care autorul realizează acest paralelism între ceea ce se întâmplă cu clasele inferioare față de opulența și bogăția înaltei societăți. 
Chiar dacă Jack Spintecătorul a devenit o legendă, crimele comise de el sunt reale. Autoarea a efectuat cercetări asupra unor suspecți și, de asemenea, asupra victimelor pentru a scrie povestea. Nu toate detaliile au fost păstrate. Numele, datele și anumite particularități au fost modificate pentru a se potrivi complotului.
Cu toate acestea, ea a făcut cercetări privind practicile medico-legale din era victoriană. Chiar dacă imaginea epocii anterioare se referă la ideea decalajului medical, o mare parte din cunoștințele de astăzi se datorează eforturilor profesioniștilor din acea perioadă. 
Personajul meu preferat, desigur, a fost Audrey Rose, pe care am găsit-o complexă și foarte realistă. Viața ei nu a fost ușoară, deși s-a născut într-un leagăn de aur și, inițial, cu o familie fericită, compusă din tatăl său, mama și fratele său Nathaniel, dar totul s-a prăbușit pe drum. Mama ei a murit când avea 12 ani și de atunci tatăl ei a început să trăiască în propria realitate și a început să se teamă că microbii, boala care i-au luat soția, ar fi putut să îi ia și copiii. Audrey Rose este curajoasă și puternică, determinată, curioasă și inteligentă. În opinia mea, reprezintă într-un mod perfect femeia care se luptă pentru drepturile ei și egalitatea femeilor cu bărbații, așa cum multe femei au luptat de-a lungul timpului pentru drepturile lor. 
           Alt personaj favorit este evident Thomas. El este, de asemenea, student al profesorului Wadsworth și astfel se întâlnește cu protagonista noastră și, împreună, se duc să descopere cine este Jack Spintecătorul. Thomas este, de asemenea, curajos și foarte inteligent, dar este, de asemenea, sarcastic și comunică destul de greu cu restul oamenilor. Ceva ca un amestec între Sherlock Holmes și Will Herondale. Mi-a plăcut relația dintre el și Audrey Rose, pentru ca este foarte specială, mai ales ca Thomas a văzut întotdeauna în Audrey un coleg și profesionist asemeni lui, deși în acele vremuri doar bărbații se puteau afirma din punct de vedere profesional și social. 
          Singura mea critică este că sfârșitul mi s-a părut foarte grăbit și nu termină povestea bine, cred că a fost bine, nu a fost un final rău, doar că i-a lipsit ceva. Știu că va fi o trilogie, dar, de asemenea, povestea lui Jack se termină aici și nu știu, cred că are nevoie de mai mult. 
Concluzia: Ancheta, misterele, stratagemele și ghicitorile care trebuie rezolvate: investigațiile bine structurate sunt cele care m-au determinat în cele din urmă să spun "nu-mi vine să cred". Investigațiile sunt realizate într-un mod pragmatic și autorul a ales cu înțelepciune să combine evenimente reale cu fapte și personaje inventate pentru a face narațiunea mai fluentă și mai concretă.
Mi-a plăcut stilul macabru, detaliile anchetei, povestea de dragoste, descoperirile șocante și imaginile din roman. Este o lectură pe care o recomand, dacă căutați o poveste interesantă, care vorbește despre o fată independentă și despre crimele care au intrat în istorie. Evident, trebuie să subliniez că romanul are o mulțime de date și descrieri medicale, despre autopsii și cadavre, deci dacă sunteți puțin sensibil în privința asta, vă recomand să citiți cu atenție cartea. 

            Cartea mi-a fost oferită de Grupul editorial Corint spre recenzie. Mulțumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu