marți, 12 iunie 2018

Insurgent - Veronica Roth
An apariție: 2012
Autor: Veronica Roth
Categoria: SF & Fantasy
Editura: LEDA
Nr. pagini: 448

"Insurgent" este cel de-al doilea volum al trilogiei distopice scrisă de Veronica Roth, iar povestea începe imediat de unde a fost întreruptă în "Divergent". Prima carte se axa pe fracțiunile: Neînfricare, Candoare, Abnegație și Erudiție. După evenimentele bombastice de la sfârșitul romanului "Divergent""Insurgent "începe cu un aer de îndoială și confuzie. Orașul este împărțit, fracțiunile aflate în conflict, iar loialitățile sunt puse la încercare. Și în mijlocul haosului, apare o nouă întrebare. Existența unui secret, un adevăr deranjant despre istoria orașului și a lumii exterioare, ar fi fost motivul real pentru tot ce s-a întâmplat la sfârșitul primei cărți. Dar sursa acestor informații nu este cea mai de încredere persoană din lume, iar Tris trebuie să decidă în cine să aibă încredere, să se încreadă sau nu în instinctul ei în căutarea acelui adevăr și să cântărească consecințele dacă este înșelată și nu există nici un secret.

“Oamenii, tocmai am descoperit, sunt alcătuiți din straturi și straturi de secrete. Crezi că-i cunoști, că-i înțelegi, dar motivele lor îți sunt întotdeauna ascunse, îngropate adânc în inimile lor. Nu-i vei cunoaște niciodată cu adevărat, însa, uneori, hotărăști să ai încredere în ei.’’

O alegere poate schimba destinul unei persoane ... sau o poate anihila complet. Dar orice ar fi, consecințele trebuie asumate. Pe măsură ce lumea din jurul ei se prăbușește, Tris încearcă cu disperare să salveze pe toți cei pe care îi iubește și pe ea însăși, dar și să se confrunte cu durerea de a-și pierde părinții și cu ce a fost forțată să facă.

“O alegere devine un sacrificiu; un sacrificiu devine o pierdere; o pierdere devine o povară; o povară devine o bătălie; o singură alegere te poate distruge.’’

Povestea este o succesiune de răsturnări și descoperiri, care ajung la suprafață și continuă povestea care în principiu rămâne statică deoarece menține structura deja prezentă la sfârșitul romanului "Divergent": pe de o parte, oamenii de știință și o parte din neînfricați, pe de altă parte, toți ceilalți, neutri sau combatanți. Fracțiunile își arată toate defectele lor pentru că nimeni nu este doar Sincer(candid), Curajos, Altruist, Pașnic sau Erudit.
Modul în care se dezvoltă Tris este incredibil. Autorul a fost capabil să transmită toate laturile personalității sale, savantul, neînfricatul și altruistul. Tris este mai matură și începe să ia decizii, bineînțeles adesea impulsive, dar asta conduce întreaga poveste. Dacă în prima carte Tris se concentrează asupra alegerii pe care trebuie să o facă, în această a doua carte se concentrează mai mult asupra nedreptăților sistemului și se naște în ea dorința de a trăi într-o lume diferită.
Tris este personajul cel mai torturat și complex, deoarece el este împărțit între vină și simțul datoriei și nu poate vedea în mod obiectiv ceea ce se întâmplă în jurul ei... Nu mai vrea să trăiască, va face orice pentru a evita să se gândească la ceea ce a făcut. Ea face lucruri periculoase fără să se gândească la viața sa și la ceea ce pot însemna aceste acte. Tris este o persoană total diferită și am fost  șocată de personalitatea ei. Tobias va fi de partea ei, deoarece o iubește, dar secretele care vor fi descoperite unul câte unul vor fi mai mult un obstacol pentru ei și pacea fracțiunilor.

“Amândoi purtăm în noi înșine războiul. Uneori, ne ține în viață. Alteori, amenință să ne distrugă.”

Four/Tobias, este tovarășul credincios al lui Tris și unul dintre cele mai importante și personaje centrale ale trilogiei. În această carte se confruntă cu nevoia de a locui împreună cu tatăl său, Marcus, care i-a provocat atât de multă durere. În plus, va întâlni o persoană din trecut care va schimba totul și pe care nu va ști dacă să o ierte sau să uite.
Tobias este personajul meu preferat, pentru că eu cred că este centrul tuturor lucrurilor, fără el povestea nu ar avea nici un sens. Dacă autorul ar fi schimbat doar un singur aspect al personalității sale, multe lucruri ar fi fost diferite, dar până în acest moment este important.

„Cred că plângem pentru a elibera componentele animalice din noi fără să ne pierdem umanitatea, deoarece în mine există libertate, spre Tobias și, mai presus de orice, spre viata. Şi oricât de mult as încerca, n-o pot ucide.”

Un alt personaj care se evidențiază în această a doua carte este Caleb. Oricine a citit cartea va ști că nu este exact un personaj exemplar sau de admirat. L-am urât cu toată puterea mea. Este laș, înfiorător și complet inutil, într-adevăr.
Am apreciat lipsa triunghiului amoros care, de multe ori, mă intrigă și îmi place,dar la fel de des devine monoton și previzibil în dezvoltarea ei, dar în acest caz există o dragoste dificilă pentru două personaje complexe care trăiesc o situație extremă, aș spune asta e mai mult decât suficient.

"Societatea noastră nu este împărțita în "buni" și "răi". Cruzimea nu face ca o persoană să fie nesinceră, în același fel în care curajul nu face o persoană să fie amabilă. "

Dacă în primul volum avem o mulțime de acțiune și pericol, "Insurgent" se concentrează mai mult pe partea psihologică și mai sentimentală a povestirii. Bineînțeles că avem încă pericole și aventuri, dar este remarcabil faptul că politica, conflictele și fracțiunile au câștigat mult mai multă importanță.
Concluzia: Stiloul lui Roth rămâne același, rapid, agil, critic față de societate. Și mi-a plăcut cum a dezvoltat complotul  într-un mod atât de neașteptat până la sfârșit! Este impresionant. Nu m-am așteptat deloc și te face să vrei cu disperare să ai volumul"Experiment" în apropiere.

 Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru romanul oferit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu