duminică, 27 mai 2018

Orașul de bronz - S.A. ChakrabortyAn apariție: 2018
Autor: S.A. Chakraborty
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
 Editura: LEDA
 Nr. pagini: 576


Pe  aleile întunecate ale orașului Cairo din secolul al XVIII-lea trăiește tânăra Nahri. Aceasta nu crede în magie și totuși îl cheamă accidental pe războinicul Djinn Dara în timpul unui ritual.El susține că Nahri este un descendent al vindecătorilor Djinn dispăruți. Prin urmare, vrea să o ducă în orașul Djinnilor, Daevabad pentru a fi în siguranță.
Relația dintre Dara și Nahri evoluează de-a lungul cărții, o relație foarte frumoasă, dar această relație este din păcate stricată de secrete, în special cele ale lui Dara. El încearcă să o protejeze pe Nahri, dar toată lumea știe că secretele nu protejează oamenii.
Am avut o mică problemă în a îi înțelege povestea djinul-ui Dara la început, cum se potrivește în lumea globală și mai ales în cele din urmă de partea cui este cu adevărat. Dar tocmai aceste piese lipsă îl fac misterios și cu cât apar mai multe întrebări despre el, cu atât este mai fascinant. Am avut deja multe revelații despre caracterul său în acest volum, dar cred că suntem încă la început și încă avem multe de aflat despre el.
Mi-a plăcut cu adevărat Dara, are un trecut destul de dificil și în sfârșit a găsit un motiv să supraviețuiască. Nahri este drăguță, dar mi se pare că de multe ori reacțiile ei sunt egoiste.
Povestea este narată din perspectiva lui Nahri și a lui Ali sau mai degrabă Prințul Alizayd. El este al doilea fiu al regelui din Daevabad. A fost crescut în cetate pentru a deveni prim-ministru al fratelui său, dar  între timp servește ca ministru al apărării tatălui său. Partea lui Ali este în esență politică. Tânărul se află în mijlocul unei rețele de comploturi complexe și proiecte politice pentru că are intenții bune și dorește să corecteze ceea ce crede că este o mare nedreptate prin finanțarea secretă a shafiților, termenul care îi desemnează pe cei jumătate djin, jumătate om. Ei sunt considerați fără valoare, au posibilitatea de a alege între a deveni sclavi pentru alți daeva sau să moară de foame, deoarece au puteri și nu pot părăsi orașul să lucreze independent. Acest fapt îl va face pe Ali să fie plin de contradicții, deoarece politica tatălui său este total împotriva  ideilor pentru care luptă și el își va da seama rapid că el riscă mai mult decât viața sa.
Ali este naiv și blând în spatele fațadei sale militare și nu-și exprimă niciodată sentimentele în public. În spatele greșelilor sale, am ajuns să văd că apare un personaj cu mult potențial. Toate acestea sunt foarte complexe și în cele din urmă el evoluează până la sfârșitul romanului.
Adâncimea povestii m-a fascinat, personajele sunt complexe și elaborate, fiecare are secretele și farmecul lui. Chiar și băieții răi au fost proiectați să fie incitanți, astfel încât să nu știm niciodată sigur dacă cineva este într-adevăr rău sau nu ... Majoritatea personajelor sunt djinni, creaturi de foc, care locuiesc în orașul mitic Daevabad. Djinii sunt separați în triburi precum Ayaanle și Geziri. Alte creaturi includ marid și ifriți ...
Politica din Daevabad este destul de complexă, cu șase fracțiuni care luptă pentru supremație, dar povestea se concentrează în principal pe discordia dintre djinnul pur sânge și shafiți, un popor de sânge mixt. Genocidul, discriminarea rasială, extremismul religios, violența împotriva shafiților sunt în plină expansiune în Daevabad și au fost timp de secole într-o formă sau alta. Nu atât de diferit de lumea umană, la urma urmei.
Chakarborty nu se îndepărtează de obiceiurile clasice ale poveștilor cu djinn - există un covor zburător, săbii legendare cu flăcări, ființe înfricoșătoare care aparțin fiecărui element, hareme și chiar obiecte care țin captive sufletele de djinn (inele, dacă nu lămpi). 
Pe scurt: O călătorie printr-o lume alternativă inspirată din folclorul Orientului  Mijlociu, unde sunt exploatate temele intrigii politice și ambițiile umane pe fundalul tensiunilor religioase și culturale.  O poveste magică, perfectă pentru această vară!

Mulțumesc Grupului Editorial Corint  pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu