sâmbătă, 12 mai 2018

Arșița - Jane Harper
An apariție: 2017
Autor: Jane Harper
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 398
  

În „Arșița”, Harper construiește un scenariu nemilos și tensionat, care va capta atenția cititorului, din primul minut de lectura. Cu un decor impresionant, povestea oferă o serie de răsturnări neașteptate care m-au ținut lipită de carte.
  Aaron Falk, anchetator federal al delictelor financiare din Melbourne, a promis că nu va mai călca niciodată în Kiewarra, orașul în care a crescut și a trebuit să plece ca adolescent. Douăzeci de ani mai târziu, pretinsa sinucidere a celui mai bun prieten a lui din copilărie, Luke Halder, il duce la înmormântare. În ciuda faptului că au trecut două decenii, locul - pustiu, sufocant și dur - pare să se fi schimbat foarte puțin, cu excepția faptului că cei doi ani fără ploaie au distrus culturile și au adus pe majoritatea locuitorilor la disperare.
 Se pare că Luke, descurajat de aceste dificultăți care îi amenință culturile, într-un moment de disperare, și-a ucis soția și fiul.Totul ne face să ne gândim la un moment de nebunie, probabil dictat de seceta îngrozitoare și de dificultățile economice ulterioare care afectează orașul. Preocupat de repercusiunile pe care le poate avea tragedia asupra comunității locale, deja foarte tensionată, tatăl lui Luke îi cere lui Aaron să investigheze problema, amenințând că va readuce în atenția tuturor misterul morții lui Ellie Deacon, o adolescentă de 16 ani care a murit cu mulți ani în urmă, în circumstanțe neclare, despre care Aaron și Luca par să știe ceva, dar despre care nu au vorbit niciodată. În timp ce colaborează neoficial cu sergentul Greg Raco, protagonistul va fi forțat să se confrunte cu fantomele trecutului său turbulent, pentru că fantomele trecutului sunt departe de a fi moarte și îngropate.
              Cu fiecare capitol situația devine din ce în ce mai misterioasă, periculoasă și confuză. Pas cu pas, zi de zi ajungem să cunoaștem o comunitate mică  care ascunde secrete mari ce ies la iveală în timpul anchetei. Aici toată lumea știe totul despre toată lumea. De aceea au acceptat cu atâta ușurință și siguranță că Luke și-a ucis soția și fiul, după care s-a împușcat. Nimeni nu uită nimic, iar solidaritatea și loialitatea au uneori un înțeles distorsionat. Iată de ce Falk, care la început conduce o anchetă informală, este tratat ca un străin. Kiewarra este un loc unde oamenii trăiesc în armonie cu natura, în ferme. Dar, din cauza secetei secolului, ei sunt disperați. Creșterea tensiunii în această comunitate mică este direct proporțională cu temperatura ridicată de afară. Iar soarele din orașul australian arde  ca un nemernic din zori până la amurg...Jane Harper își transformă romanul voce care denunță efectele încălzirii globale și consecințele teribile ale acesteia. Kiewarra, ca o mare parte a Australiei, este afectată  de o  secetă severă care scufundă din punct de vedere economic orașul, iar cartea este un strigăt împotriva acestei crize globale care, în realitate, în țări precum Australia, este agravată de incendiile forestiere teribile care sporesc deșertificarea planetei.

„Luke a mințit. Tu ai mințit.
Cât de scurt era drumul de la decizia de atunci şi momentul acesta? Întrebarea îl durea ca o vânătaie.”


Romanul „Arșița” este povestea care reușește să captiveze cititorul, datorită unei setări perfecte; căldura,pământul uscat, izolarea, privirile celorlalți, toate împreună sunt opresive pentru cititor și reprezintă ingredientele unei formule de succes, care ne conduce de-a lungul complotului, cu un ritmul alert pe care Jane Harper îl imprimă, amestecând crime și evenimente ale prezentului și ale trecutului. Ca și eroul, avansăm în această dublă anchetă într-o neclaritate permanentă, cu lovituri, amenințări, intimidări nerostite. Ritmul este neclintit, ca și viața bine pusă la punct a acestor locuitori.
Carisma personajelor este celălalt motiv al tensiunii care marchează romanul, personaje cu care cititorul se poate identifica sau personaje pe carele va urî profund. La fel ca mulți alți autori ai romanelor cu detectivi, Jane Harper ne introduce în viața comunității Kiewarra, unde îi cunoaștem pe vechii vecini ai lui Aaron Falk cu sentimentele lor, invidiile lor și rivalitățile lor prinse într-o rețea de minciuni, abuzuri și violență, ne fac să participăm la viața cotidiană a localității. Și această rețea sentimentală, transmisă de personaje, este ceea ce ne condiționează atunci când încercăm să descifrăm misterul celor două crime, atât cititorii, cât și protagoniștii lucrării în sine.
 Mi-a plăcut echipa formată de Falk și Roco, fiecare are caracteristici care lipsește celuilalt și fac o treabă bună împreună. Falk este mai bine dezvoltat din punct de vedere psihologic,  vom vedea cum este afectat de toată presiunea cu care se confruntă în Kiewarra, de dorința de a scăpa cât mai repede posibil, dar și de dorința de a se răscumpăra de păcatele trecutului.
Mi-a plăcut în mod deosebit stilul simplu și curgător al cărții, dar în același timp și foarte interesant: natura australiană, un cadru neobișnuit pentru un thriller, este simțită într-un mod viu și clar, captivând cititorul adânc în fluxul narațiunii.
Povestea este originală, surprinzătoare, convingătoare și în mod repetat chiar te face să gândești. Finalul este total neașteptat, dar complet luminos.
Concluzia: Pentru primul ei roman, Jane Harper are un thriller foarte bine gândit. Imposibil să anticipezi deznodământul, deoarece conduce cititorul pe urme false pe care le integrează în mod strălucit. Aceste piste false sunt de o credibilitate neîntreruptă și ajută la surprinderea cititorului cu revelații finale, multe descoperiri neașteptate.

5 comentarii:

 1. Frumoasa recenzia! Mulțumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mult drag! Eu zic ca merita! Multam mult pentru comentariu!

   Ștergere
 2. Am citit și eu această carte, mi-a lăsat un gust ciudat și abia aștept să se facă o ecranizare după ea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Personal mi a placut! Dar genul thriler este genul preferat de mine.
   Ar iesi un film bun dupa carte, are toate ingredintele necesare.

   Ștergere
 3. Am descoperit acest blog întâmplător, căutând informații despre serialul Miss Fisher 's. Așadar, iată-mă aici. Îmi place enorm de mult blogul și tot ce conține el. Sunt o mare fană a genului de cărți triller. Am citit foarte multe, am multe achiziționate pe care urmează să le citesc. Arșița mi-a plăcut mult de tot. Iar recenzia de mai sus sau la alte cărți, se potrivește exact cu ceea ce am simțit eu când le-am citit. Mulțumesc pentru toate scrierile și mult succes în continuare.

  RăspundețiȘtergere