duminică, 13 mai 2018

Fata din gheață - Robert Bryndza
An apariție: 2018
Autor: Robert Bryndza
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 430


"Fata din gheață"  este primul roman dintr-o serie cu inspectorul Erika Foster. Este, de asemenea, debutul literar al lui Robert Bryndza în cadrul genul detectiv, și trebuie să spun că a făcut-o în mod strălucit .
O poveste care ne invită să urmăm indiciile și să încercăm să fim mai inteligenți decât criminalul care se ascunde între paginile sale.
Romanul începe într-un mod șocant, arătându-ne un atac destul de brutal, adăugând că victima  își cunoștea criminalul. Continuă cu descoperirea corpului într-un lac înghețat din partea de sud a Londrei. Odată ce victima este identificată - o tânără dintr-o familie bogată - totul se schimbă radical. Cazul este acordat investigatorului șef Erika Foster, de la Poliția Metropolitană din Manchester, care a fost suspendată în ultimele opt luni. Erika a suferit o pierdere care și-a pus amprenta asupra ei. Soțul ei, Mark, a murit împreună cu alți patru agenți într-un raid pe care îl conducea. Lumea ei s-a prăbușit, aproape distrugându-i cariera profesională. Dar acum Superintendentul șef Tom Marsh vrea ca unul dintre cei mai buni polițiști pe care îi știe să se ocupă de investigarea acestei crime oribile care atinge cele mai înalte niveluri ale societății din Londra. Între domnia aparențelor și secrete întunecate,  există o certitudine: moartea brutală a Andreei nu va rămâne nepedepsită ...
Cine a ucis fată din gheață? Și de ce? Acestea sunt întrebările cheie ale poveștii, care îndeplinește toate regulile și principalele caracteristici ale romanului cu detectivi tradițional, inclusiv un personaj principal chinuit, în acest caz, inspectorul Erika Foster. Diferența față de alte romane ale genului este că Foster nu determină cititorul să simtă empatie, pentru multele probleme pe care le are. Cel puțin eu nu am simpatizat cu ea. Nu aș bea o cafea cu ea, vă asigur. Deși, probabil, acesta a fost scopul autorului când a conceput acest personaj, el a creat un protagonist plin de durere, ură și încăpățânat.  
Erika este un polițist care se luptă pentru adevăr și nu se teme să spună ce este greșit, asta e interesant. Romanul ne permite să urmăm pe Erika și, uneori, capitolele mai scurte ne conduc pe urmele ucigașului, cunoaștem gândurile și dorințele lui. Cu toate acestea, este imposibil să știm cine este, ce căută, motivele, motivațiile și temerile sale. Și dacă nu a fost prima dată? Foarte repede, Erika va face legături prea rapide pentru ucigașul nostru. Această perseverență este admirabilă și exemplară, iar polițista noastră nu ezită să se pună în pericol. 
Am fost captivată de ancheta poliției, relatată într-un mod atrăgător, cu toate detaliile, testele, interogările și ipotezele. Munca polițienească este efectuată cu măiestrie, mai ales de Erika, ale cărei metode și povești se vor ciocni rapid cu superiorii ei. Erika va fi chiar eliminată din investigație, deși nu pentru multă vreme. Câte puțin, Erika descoperă adevărul, fără a bănui că ucigașul o poate observa și se apropie neobservat de ea.
În afară de tema principală (găsirea unui criminal în serie), această carte ridică și problema influenței anumitor cercuri asupra societății și ne permite să reflectăm puțin asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat. În cele din urmă, nu este totul o chestiune de comunicare și adevăruri ascunse? Am simțit ca totul se întâmpla ca în viata reala. Descrierile, alegerea cuvintelor, totul este bine pus în aplicare pentru a arăta o lume în care jocurile de putere reglează aproape totul. 
În ceea ce privește complotul, relația ucigaș-victimă și toată dinamica care a condus la crimă m-au lăsat uluită. 
Concluzia: Îmi plac thrillerele, romanele cu detectivi și pot spune cu siguranță că mi-a plăcut "Fata din gheață", și primul contact cu scrisul lui Bryndza a fost plăcut. Aștept cu nerăbdare să citesc al doilea volum din serie.
              "Fata din gheață", este un thriller captivant care știe să-și țină cititorul în suspans până în ultimele pagini. Cu ajutorul unui anchetator hotărât și onest, investigația se va elibera de convențiile sociale și de burghezia londoneză. Romanul denunță laxismul, precum și puterea bogaților, la fel ca misoginia, rasismul sau homo fobia prin distilarea momentelor prețioase. 
              "Fata din gheață" este un roman perfect pentru aceste zile călduroase. Este ușor de citit, distractiv și va răspunde, fără îndoială, așteptărilor pe care le au cei care iubesc acest gen. În plus, pentru cei care se confruntă căldura verii, nu este rău să fii dus de o carte într-o Londra ploioasă, rece și cețoasă. O atmosferă, apropo, foarte bine desenată de autor. M-am putut bucura de acest roman datorită prietenilor de la librăria online libris, cărora le mulțumesc! O scriere fluidă, un complot bine scris, o doză de suspans, toate ingredientele unui roman de succes! Și uimitor, nici măcar nu am ghicit cine e criminalul, am descoperit vinovatul când am citit ultimele pagini ale romanului Recomand această lectură!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu