marți, 8 mai 2018

Ziua 7 - Kerry Drewery
An apariție: 2018
Autor: Kerry Drewery
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 458


Pentru cei care nu cunosc romanul  „Celula 7”, aceasta este o distopie a timpurilor moderne. Pedeapsa cu moartea a fost restabilită în cadrul unui program Tv, unde toți oamenii au dreptul de a vota asupra sentinței, fiecare poate decide moartea sau nu a presupusului vinovat. Un sistem teribil, pe care Martha, o adolescentă condamnată pentru uciderea miliardarului Jackson, l-a experimentat. După șapte zile de detenție, Martha ajunge în celula 7, ultima celulă în care este scaunul electric. Ca un fulger sub ochii camerelor de luat vederi, Martha Honeydew supraviețuiește sentinței cu moartea, datorita unei schimbări neașteptate. Isaac Paige, prietenul său, îi ia locul în Celula1, după ce a anunțat că l-a ucis pe tatăl său. Martha și aliații ei au doar 7 zile. 7 zile pentru a dovedi că Isaac a acționat deoarece nu avea altă alegere. 7 zile pentru a convinge o audiență care este însetată de sânge. Cu 7 zile înainte ca tânărul să sufere pedeapsa cu moartea.
"Ziua 7" continuă să urmeze același model ca în cartea anterioară, acțiunea desfășurându-se pe o perioadă de o săptămână, dar, deoarece protagonistul nostru este acum "liber", complotul este mai concentrat în afara celulelor morții. Și această inversare a rolurilor dintre personaje a făcut  în cele din urmă povestea mai tensionată decât în prima carte. Planul Marthei și al lui Isaac s-a încheiat în cel mai rău mod posibil, Isaac este în celule, iar Martha se ascunde, și guvernul continuă să manipuleze întreaga populație. Cu cât trec mai multe zile, cu atât Isaac ajunge mai aproape de Celula 7, și toți cei care sunt în posesia adevărului sunt ignorați, batjocoriți, defăimați. Pentru a acoperi corupția și lipsa de onestitate au spus că Martha este "extrem de periculoasă".
În acest al doilea volum, Martha este încă foarte hotărâtă. Își păstrează tendința de a crede că adevărul triumfă în toate circumstanțele și nu știe cum să schimbe lucrurile altfel. Uneori ea disperă, dar nu își pierde niciodată speranța și în orice moment este gata să facă orice pentru a îl salva pe Isaac. Se poate baza pe sprijinul lui Eve, Max și Cicero, precum și doamna B, care rămâne credincioasă valorilor sale. Isaac, între timp, este închis și până la sfârșitul cărții nu crede în nimic decât în ​​atașamentul său față de Martha.
Deși accentul trilogiei nu este pus pe povestea dintre Martha si Isaac, felul în care autorul prezintă povestea de dragostea dintre ei este entuziast. Chiar dacă aceștia nu pot comunica, modul în care se gândesc mereu unul la celălalt, se îngrijesc unul pe celălalt și "vorbesc" mental unul cu celălalt reprezintă modul în care ei demonstrează sentimentele puternice care îi leagă. O narațiune extrem de romantică și poetică care cucerește ușor cititorii care sunt pasionați de acele iubiri interzise, unde protagoniștii luptă împotriva lumii din cauza acestei pasiuni.
În epoca reality TV, complotul din trilogia"Celula 7" este destul de credibil și nu este imposibil să ajungem la acest punct dacă lucrurile sunt împinse la extrem. Trăim într-o societate care nu ezită să crească audiența, încălcând intimitatea oamenilor, care devin hrana pentru cei curioși. Limitele sunt deja estompate în 2018 ... pe viitor nu ne putem imagina că va fi mult mai rău?
Și în această societate care dorește să fie eficientă, revoluționară și modernă, ne dăm seama că, în mod fals, schemele din istorie se repetă. Tindem să ne întoarcem la vechile căi care ne-au marcat timpurile: cele de control, propagandă, minciuni.
 În acest al doilea volum, Kerry Drewery merge mai departe în complotul său și creează o propagandă a timpurilor moderne. Manipularea în masă este descrisă perfect. Chiar dacă complotul este uneori cusut cu ață albă, suntem captivați și descoperim acțiunile ascunse ale guvernului cu groază și furie. De exemplu, prin controlul opiniei publice, prim-ministrul își asigură puteri depline, aplicând cu mare grijă discreditarea Marthei și a aliaților săi. Este atât de ușor să-l urăști pe acel om.
Chiar mai dificil este să asistăm la credulitatea cetățenilor. Realizăm că monștrii nu sunt neapărat presupușii ucigași, ci publicul, spectatorii care tolerează, aderă și încurajează aceste practici. Guvernul se bazează pe temerile lor pentru  a își asigura confortul. E aproape caricatural.
Sfârșitul celui de-al doilea volum este mult mai uluitor decât sfârșitul primului. Pe de o parte, îmi place, pentru că voi avea ocazia să văd acele personaje pe care le iubesc și să descopăr continuare acestui complot intrigant. Pe de altă parte, îmi pare rău știind că cel de-al treilea volum nu va ieși luni de zile ...!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Celula 7 - Kerry Drewery

2 comentarii:

 1. Vai, pare geniala, abia astept sa o citesc si eu! Lecturi placute.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Astept impresiile tale. Cred ca va fi o carte pe placul tau.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere