duminică, 26 iunie 2016

Verdictul - Michael Connelly

An aparitie: 2014
Editura: RAO
Nr. pagini: 412

După succesul cu " Avocatul din Limuzină " în " Verdictul ", pentru prima dată să întâlnesc două dintre cele mai faimoase personaje create de Connelly: Harry Bosch si Mickey Haller. După ce a stat departe de sala de judecată timp de doi ani, avocatul Mickey Haller are în mâinile sale, în cele din urmă, cel mai important caz din  cariera sa. Pentru că a fost împuşcat în urmă cu doi ani, Mickey are probleme cu dependenţa de droguri  şi cu siguranță, nu  este un avocat celebru. Cu toate acestea, norocul pare să fie de partea sa şi atunci  când colegul său Jerry Vincent este ucis în mod misterios el îi  moștenește toți clienții. Printre aceştia este şi Walter Elliot cunoscut producător de la Hollywood, acuzat de uciderea soției sale și a iubitului ei. Apărarea magnatului ar putea fi pentru biletul Haller succesul mult asteptat. Dar, în  calea sa îl întâlnește pe detectivul Harry Bosch: cu  peste treizeci de ani de carieră în spatele lui, o vocație pentru dreptate, care merge dincolo de simplul simț al datoriei, o legendă pentru toți.  Doar Haller pare să nu fi auzit de el. Între cei doi cu siguranță, nu este dragoste la prima vedere. Pentru că Bosch conduce ancheta privind moartea avocatului Vincent, iar clienții acum apărați de Haller sunt toți potențiali suspecți pentru detectiv. Ei se confruntă reciproc, până când Haller descoperă că el poate fi urmatoarea ţinta a criminalului. Numai atunci Bosch și Haller vor înțelege că o echipă este singura soluție posibilă. La urma urmei, ei reprezintă cele două părți ale aceleiași monede. Și ei au mult mai multe în comun decât își imaginează.

„Toată lumea minte. Poliţiştii mint. Avocaţii mint. Martorii mint. Victimele mint. Un proces e un concurs de minciuni. Şi toată lumea din sala de tribunal ştie asta. Judecătorul ştie. Chiar şi juraţii ştiu. Intră în clădire ştiind că vor fi minţiţi. Îşi ocupă locurile în boxă şi aşteaptă să fie minţiţi.”

Verdictul este al XIX lea roman de Michael Connelly, dar al doilea , cu Michael Haller. Deși acțiunea are loc în anul 2007, romanul începe în  anul 1992, în timpul unui proces in care Haller apară un bărbat acuzat de crimă dublă, procuror fiind Vincent. Haller dovedeşte că martorul  principal a comis sperjur pentru a obține o îmbunătățire a condițiilor lui de detenție şi  primește o achitare pentru clientul său , dar cazul încheie cariera strălucitoare a procurorului. Ambii practică apoi dreptul privat și de-a lungul anilor lucrează  împreună, la unele cazuri, deși Vincent, a devenit un avocat de succes cu o clientela bogata, spre deosebire de  Haller.
Din nou Connelly  m-a impresionat cu măiestria sa asupra dreptului penal. Cazul lui Walter Eliot aparent simplu se desfășoară în direcţiile cele mai inimaginabile. De altfel, această calitate este una dintre meritele autorului: capabil să prezică ceea ce cititorul se așteaptă ca se va intampla, aşa ca face opusul, dând poveştii o turnură neașteptată.
În paralel cu cazul lui Eliot, detectivul Bosch investighează  cine a fost responsabil pentru moartea avocatului, care presupune obținerea cooperării lui Haller pentru a afla dacă crima poate fi în legătură cu cazurile la care Jerry a lucrat.
Relația dintre cele două personaje a fost foarte bine exploatată de Connelly. Desi cartea este narată la  prima persoană din perspectiva lui Haller, cititorul se indentifică  cu  ambele personaje, aşa că este greu să ia partea unuia dintre ele, atunci când există conflicte de interese. Așa cum mă așteptam de la acest autor, cartea are multă acțiune, răsturnări de situaţie inimaginabile și o narațiune perfectă. Ceea ce m-a impresionat în mod special este importanța acordată de Connelly juriului care, cel puțin în mediul judiciar american, joacă un rol vital  pentru că este capabil de a condamna sau achita inculpatul unei anumite infracțiuni.
Concluzia: Connelly intrigă cititorul de la început;  îl cucerește. Pe măsură ce ancheta  progresează, ritmul devine tot mai insistent și este imposibil să îţi  întrerupi lectura.

 Alte  recenzii care te-ar putea interesa
 
“Verdictul mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu