duminică, 12 iunie 2016

Mara Dyer. Începutul - Michelle Hodkin
An aparitie: 2016
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 462


 "Nu mă cheamă Mara Dyer, dar avocatul meu mi-a spus că trebuit să aleg ceva.Un pseudonim. [...] Știu că pare ciudat să ai  un nume fals, dar crediți-mă :în clipa de față este cel mai normal lucru din viața mea"

Aceasta este povestea Marei Dyer. Romanul începe cu o scrisoare misterioasă de la Mara spunând că  acesta nu este numele său real și că ea a comis crimele. Cititorul nu va ști mai mult, până la sfârșitul cărții. Cartea începe când viața Marei era încă normală, când ea este un elev de liceu ca oricare altul. Într-o seară, Mara însoțită de  cea mai bună prietenă a ei, prietenul ei şi sora acestuia , merg într-un vechi azil abandonat. Vechea clădire se prăbușește și toți  mor. Toți în afară de  Mara, care se trezește câteva zile mai târziu, în spital, fără nici o amintire despre ce  s-a întâmplat în acea noapte
În plus față de trauma de a își pierde prietenii în acest tragic accident, lucruri ciudate încep să se întâmple în jurul Marei: decese violente care afectează persoanele pe care le cunoște, halucinațiile îi  vor perturba zilele, să nu mai vorbim de amintirile care apar în timpul coșmarurilor care o chinuie. Ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte? Mara are de-a face cu moartea prietenilor săi? Pentru a facilita vindecarea psihologică, întreaga familie se mută în Florida.Școală nouă, oameni noi.
"Începutul", primul volum din seria  Mara Dyer, este un thriller psihologic care are și un pic de romantism, o carte care m-a câștigat imediat, cu o narațiune  care alternează  între trecut și prezent și de multe ori m-am  trezit întrebându –mă  dacă ceea ce sa întâmplat a fost real sau halucinații, pur și simplu. O atmosferă un pic cețoasă, în care cititorul prin ochii Marei, se pierde un pic.  Noi trăim cu Mara, suferim cu ea și cu disperare încercăm să înțelegem ce se întâmplă cu ea.

"Fata în oglindă a zâmbit. Dar nu am fost eu. "

Personajele din această carte au personalitati foarte puternice. Mara , personajul principal este o fată plină de teamă, dar  care nu dorește să se predea indiferent ce se întâmplă cu ea. Uneori poate fi un personaj oarecum exasperant și contradictoriu , pentru că o secundă vrea un lucru și  peste câteva clipe opusul. Un alt personaj important este Noah, un băiat sigur pe sine, atractiv și foarte misterios. O ajută pe Mara  atunci când când tânăra are probleme. Povestea de dragoste dintre cei doi protagoniști se abate un pic de la  clișeu clasic. Noe și Mara sunt  nebuni unul pe altul, dar amândoi au secrete întunecate  care trebuie protejate.
În plus față de Mara și Noah, avem familia Marei, colegi și profesori. Unele personaje le-am gasit destul de inutile, altele, cum ar fi mama și fratele Marei, mi -au placut foarte mult.
Și știți ce mi-a  mai placut ?? Faptul că familia este prezentă. Departe de a fi perfecți, ei sunt îngrijorați cu privire la Mara, încearcă să facă ceva. Între mama , care se implică - uneori, pur și simplu greșit, deoarece a implicat - cunoștințe care nu știu ce să facă pentru a o vindeca  pe fiica ei, fratele  mai mare  foarte protector si tatăl îngrijorat, chiar dacă el lucrează, se simte că  ei sunt o familie și fac ceea ce cred ei că este  cel mai bine pentru Mara.
Personal , cred că aceasta nu este o carte care place tuturor, trebuie să îți placă genul și mai presus de toate, trebuie să ai răbdare și prezența de spirit să profiți de toate micile detalii  care întregesc puzzl-ul. Tema supranaturală sau paranormală, care se desfășoară în această carte este subtilă, nu se încadrează într-o lume fantastică, și adaugă legitimitate și realism la poveste.
Pentru un roman de debut, mi se pare că Michelle Hodgkin are un talent incredibil de povestitor si imi place foarte mult cum scrie. Ea știe cum să pună pauzele în locurile potrivite și știe să  creeze atmosfera de suspans și de panică , pur și simplu , folosind punctuația corectă. Ritmul narativ este agil și evenimentele au loc în mod constant sunt neașteptate.

Aspecte pozitive :
Ø      complot imprevizibil până la sfârșitul cărții
Ø      o frumoasa poveste de dragoste
Ø      stilul de scriere inteligibil
Aspecte negative:
Ø      narațiune lentă

7 comentarii:

 1. Trecut pe listă :) Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc.Cred ca lista cu dorinte e lunga , nu? A mea in loc sa scada, creste .:))

   Ștergere
 2. Doar ce mi-am cumparat cartea...abia astept sa o citesc. Mersi pentru recenzie, foarte faina. :) Iar mi-ai luat-o inainte!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Ti-am luat-o inainte pentru ca nu stiam ce sa citesc si cautam ceva fantasy...dar acest roman nu este fantasy...
   În vacanta aceasta poate organizam un club de lectura, adica mai multe persoane sa citim in acelasi timp o carte.Cred ca ar fi interesant...

   Ștergere
 3. Cine s-a dus pana la urma in vechiul azil?:))Pe un alt blog am citit total altceva.Mi se pare foarte interesanta recenzia si probabil voi lua si cartea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am gresit eu: Claire, Jude si sora lui au intrat in azil. Multumesc pentru atentionare.
   Este o carte frumoasa, care m+a tinut in alerta tot timpul.

   Ștergere
 4. Am aflat ca aceasta carte are si un al doilea volum, sti de unde pot face rost de a doua parte??? ��

  RăspundețiȘtergere