joi, 2 iunie 2016

Ancheta - Michael Connelly

Autor: Michael Connelly
Editura: Orizonturi
Colectia: Seria bestsellerurile ultimului deceniu
Anul aparitiei: 2005
Nr. pagini: 352 paginiExistă cărți care îmi plac și atunci  când  sunt  întrebată dacă le recomand, eu spun da. Mai există și cărți care îmi plac atât de mult încât atunci când  le recomand nu spun "da" , ci "Da, da, da !! Trebuie obligatoriu să  o  citești." Aceasta este una dintre acele cărți. Una dintre cele mai bune thrillere pe care le- am citit în viața mea și cu siguranță cel mai bun de Connelly.
Romanul "Ancheta"  este setat în Los Angeles . Detectivul Hieronymus "Harry" Bosch investigează descoperirea unor oase in Canionul Laurel din munții Santa Monica. Aceste oase aparțin unui copil,  care a fost ucis cu douăzeci de ani în urmă. Cazul este complicat, iar Departamentul are fonduri limitate: Harry trebuie să  facă legătura între puținele indicii și să  descopere  criminalul în grabă, deoarece timpul disponibil este scurt.
Stilul narativ este foarte fluid, ușor și simplu; fără descrieri plictisitoare sau limbaj de neînțeles. Complotul  este în principiu simplu, dar reține  atenția cititorului și  pagina după pagină, acesta  este intrigat să cunoască numele și fața criminalului. Punctul culminant al acestui roman, pentru mine, este tocmai concluzia anchetei, motivația care a determinat crima: un motiv atât de obișnuit, încât îngheață cititorul, care a fost catapultat într-o dimensiune atât de realistă că am ajuns să mă întreb dacă  așa ceva nu  se poate întâmpla chiar în propria mea vecinătate.
Povestea prezentată în această carte are loc în anii 1990. Totul începe pe 1 ianuarie,  după ziua de Anul Nou. O zi foarte dificilă pentru politisti , deoarece la acel moment, și mai ales în acea zi trebuie să se ocupe de numeroase sinucideri. Zilele care trec nu sunt descrise în mod meticulos. Cazul detectivului Bosch se încheie într - o duminică , în ianuarie. La exact 13 zile de la descoperirea oaselor din canion , chiar dacă crima a avut loc pe 4 mai, anul 1980.


Portret de detectiv : Harry Bosch - Michael Connelly

Hieronymus "Harry" Bosch s-a născut în Los Angeles, în  anul 1950. Mama sa, prostituată, i-a pus numele  ca un tribut adus  pictorului Hieronymus Bosch. Dupa uciderea mamei își petrece copilăria în orfelinate și în familiile unor asistenți maternali. Participă la războiul din Vietnam, unde a fost un " șobolan de tunel" care avea misiunea de a intra în tuneluri pentru a găsi și de a ucide inamicul.
La întoarcerea sa  din Vietnam, îl cunoaște pe tatăl său  care este pe patul de moarte. Deși începe să  studieze, părăsește școala și se alătură poliției din Los Angeles.  Timp de mai mult de 30 de ani, lucrează în în diferite departamente:  de la patrulă până la divizia omucideri  de la Hollywood,... După  ce părăsește  pentru o perioadă scurtă poliția pentru a lucra ca detectiv particular, se  întoarce și lucrează în departamentul  Special de la Criminalistică  care se ocupă de  cazurile  nerezolvate și apoi,  face parte dintr-o  echipă de elită care se ocupă de investigații complicate.
El este un om cinstit, care tinde să intre în cazuri ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Se confruntă cu superiorii săi, FBI-ul, dar  cu toate acestea,  este apreciat și respect.  A fost căsătorit cu  Eleanor Wish, fost agent FBI  în prezent  jucător de poker profesionist, cu care are o fiică,  Maddie. Detectivul află că este tată abia când copilul  are 4 ani.
Cu toate că Harry este un singuratic, învăță treptat să lucreze cu alții, iar tovarășii lui constanți sunt:
    Kizmin "Kiz" Rider, partenerul  afro-american a lui  Bosch în prezent deține o poziție administrativă la Sediul Central al Poliției.
    Jerry "Jed" Edgar, colegul lui  Bosch în divizia de la Hollywood, unde este lider de echipă.
Alte personaje importante din romanele lui Connelly:
    Terry, McCaleb, agentul FBI
    Mickey Haller, avocat
    Jack McEvoy, jurnalist se ocupă cu cronica poliției.

6 comentarii:

 1. foarte buna prezentare,sincer mie mi-au placut toate cartile lui connelly.
  felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Arci ! Imi place foarte, mult cum scrie Conelly. Rar am gasit autori la care sa imi placa tot ce au scris. Din cate am vazut este si un serial numit Bosch.

   Ștergere
 2. Felicitari ! M-ai tentat cu aceasta recenzia. In urma cu 3 zile mi-am cumparat o carte de Connelly - Pana la capat. Acum sunt decisa sa mai achizitionez si alte carti scrise de el.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Până la capăt este cartea pe care o citesc acum, în paralel cu Piste false de acelasi autor. Mai am de citit doar Verdictul de Conelly.

   Ștergere
 3. Foarte frumoasa prezentarea, Ely. Felicitari! M-ai tentat si pe mine, iar eu nu sunt o cititoare impatimita a acestui gen :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Geo! Stiu ca nu e genul tau preferat. Nici eu nu citesc in mod obisnuit romanc, dar datorita unor ,,ispite ,, lista mea cu lecturi este mai lunga si mai divesificata. Poti urmari serialul cu detectivul lui Connelly - Bosch.Pana in prezent am vazut doar cateva episoade, dar imi place.

   Ștergere