miercuri, 15 iunie 2016

Cu un pas prea departe - Tina SeskisAn aparitie: 2016
Autor: Tina Seskis
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 376

Cartea debutează cu o premisă irezistibilă. Ce ar determina o femeie să-și părăsească soțul, fiul, părinți și să  își înceapă viața de la zero? Povestea începe cu Emily luând metroul și îndreptându-se spre o destinație necunoscută.Narațiunea la  prima persoană, ne transmite toată nesiguranța  pe care o simte când ajunge  într-un loc ciudat, fără a găsi nici un chip familiar, teama de a nu găsi un serviciu, durerea de a lăsa în urmă pe cei dragi, șocul pe care îl simte într-un loc  atât de diferit de casa ei frumoasă, efortul de a face mai locuibilă camera pe care o închiriază și  relația ei cu Angel,  cea care devine imediat cea mai bună prietenă a ei. Pensiunea în care  locuiește  este populată de  personaje pline de culoare, pe care autorul  mi-ar fi plăcut ca   le  dezvoltate  mai mult. Povestea  oferă multe salturi,  prezintă scene de zi cu zi, dar când se întâmplă ceva interesant, este prea rapid, nu ne lasă să ne  bucurăm de situație.
Capitolele  alternează între trecut și prezent. In trecut, povestea este narată la a treia persoană din punctul de vedere al diferitelor personaje și mărturisesc că mi-a placut mult mai mult decât flashback-ul narativ principal. Noi urmăm nașterea lui Emily și a surorii  ei gemene, Caroline. Caroline este meschină, geloasă, orgolioasă și problematică, în timp ce Emily este liniștită, dulce și o persoană un pic nesigură. Felul in care  Emily l-a cunoscut pe soțul ei este foarte drăguț și am fost încântată de cuplu..
Cartea a avut un start bun, povestea a fost bine condusă pănă la jumătate, dar pe măsură ce ne apropiem de  final, autorul este pierdut,  instabil.  Emily, de care mi-a plăcut la început, va fi prezentată ca un personaj din ce în ce mai  patetic,  care ia decizii pe care le-ar fi luat sora ei Caroline.
Rezultatul a fost dezamăgitor pentru mine. Coperta promite multe, dar, în ciuda  acestui fapt, motivul pentru  care Emily își abandonează familia  nu are nimic uimitor. Și trebuie să subliniez faptul că autorul nu  a jucat corect  cu  cititorul.  În mod deliberat spune ceva la început și apoi neagă... Nu-mi place când fac comentarii negative, deoarece aceasta înseamnă că romanul a fost o dezamăgire deși mă  așteptăm ca întotdeauna  la o carte bună , interesantă, dar povestea a luat o întorsătură care m-a făcut să îmi pierd entuziasmul. Sinopsisul dă ideea unei trhiler interesant, dar cartea este doar o dramă, nimic special.

2 comentarii: