luni, 24 decembrie 2012

Un altfel de Craciun - John Grisham


 

Autor: Grisham John
Categoria: Literatura Universala
Domeniu: aventuri
Editura: RAO
Nr. pagini: 156
  ,,În urmă cu un an, familia lui Luther Krank cheltuise de Crăciun nu mai puţin de şase mii o sută de dolari. Şase mii o sută! Şase mii o sută pe podoabe de Crăciun, pe un set nou de beculeţe, pe flori, pe un nou Frosty şi pe un molid canadian; şase mii o sută pe şuncă, curcan, pastramă, caşcaval şi pe fursecurile de care nu se atinsese nimeni;. [...]Şi ce anume rămăsese, concret, din toate astea? Unul sau două obiecte utile, dar nu cine ştie ce. Şase mii şi o sută!”

                   Imaginați-vă un an fara Craciun. Nu mall aglomerat, nu pregatiri ,nu  mese somptuoase , nu cadouri inutile (prin urmare nici "Oh, cât de frumos din partea ta" sau "Asta e ceea ce mi-am dorit") .
              În acest an, Luther si Nora Krank nu sărbătoresc Crăciunul. Familia Krank decide să săra peste toate și sa economiseasca  banii .  Anul precedent au cheltuit mai mult  de 6000 dolari pentru tot, fără a ține seama de costul stresului psihologic și fizic.Si pentru ce?!Dar în acest an Krank au o scuză valabilă: fiica lor Blair a decis să meargă în Peru pentru a lucra cu Peace Corps, o organizație care ajută pe cei nevoiași.  Ea va petrece Crăciunul departe de casă. Domnul și doamna Krank  sunt suparati, dar  Luther are  o idee bună. Și dacă el și Nora ar sărit de  Crăciun? Fara pom de Crăciun, Frosty și donații inutile pentru  cercetași, poliție și pompieri.
,,— Unde vrei să ajungi?” intreaba Nora
   "— Unde vreau să ajung? În Caraibe! Zece zile de lux total la bordul Prinţesei Insulelor, cea mai sofisticată navă de croazieră din lume. Bahamas, Jamaica, Grand Cayman…”raspunde Luther
       Dar sa nu sarbatoareasca Craciunul este mai complicat decat si-au imaginat. Cartea ne prezinta   intamplarile prin care trece familia Krank din  ziua in care au luat decizia lor extravaganta  .

      
               Vecinii familiei  Krank nu pot înțelege și fac tot ce pot pentru ai convinge să sărbătorească Crăciunul. De exemplu, trimit colindatori  să cânte la usa lor sau instaleaza  în grădina o pancartă cu  sloganul " ELIBERAŢI-L PE FROSTY!" .Dar încercarea de a evita cea mai mare sărbătoare ,se risipeste ca o perdea de fum cand  Blair suna și isi anunta  părinții ca vine sa petreaca Craciunul acasa  .Este un dezastru! Planurile lor sunt ruinate, ei nu pot pleca! Incepe o cursa contra cronometru pentru a organiza petrecerea pe care o dau in fiecare an . Familia  Krank trebuie să fie în măsură să organizeze totul  în doar  câteva ore. Vor reusi ei sa sa se descurce  intr-un timp asa de scurt? Dar mai presus de toate, cum vor reactiona  vecinii care au criticat și barfit  în tot acest timp?

               Romanul este o satiră blânda despre cum materialismul și comercialismul umbesc frecvent  sensul  adevărat al  Crăciunului.   Această poveste amintește cititorului că  deși de Crăciun  totul  se poate transforma intr-o bataie de cap , fugind  nu gasesti răspunsul.  Crăciunul este menit să fie o ocazie de bucurie . 
                                              „Să dai uitării Crăciunul, ce idee ridicolă!
Deşi… Cine ştie? Poate anul viitor…”   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu