sâmbătă, 1 decembrie 2012

Camilla Lackberg - Printesa gheturilor
Autor: Camilla Lackberg
Titlu: Printesa gheturilor
Editura: TREI
Numar pagini: 352


                
          Erica Falk este o  scriitoare suedeza de treizeci și cinci de ani  care trece printr-o perioadă grea. Moartea nefericită a părinților săi într-un accident de circulație a forțat-o să se mute în casa familiei din  Fjällbacka, un mic oraș de coastă unde a crescut . Anna ,sora Ericai  este prinsa într-o căsătorie abuziva din care nu pare să aibă puterea de a pleca.  Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Alex  cea mai buna prietena din copilărie este gasita  moartă în cadă cu venele tăiate.  „Casa era pustie și goală. Răcoarea pătrundea în toate ungherele. O pojghiță de gheață de formase în cadă. Pielea femeii începuse să capete o nuanță ușor vineție. I se părea ca o prințesă așa cum era întinsă acolo. O prințesă de gheață.Podeaua pe care stătea era rece ca gheața, dar frigul nu îl deranja. Întinse mâna și o atinse.Sângele de pe încheieturile ei se închegase de mult.Dragostea pentru ea nu fusese niciodată mai puternică. Îi mângâia brațul ca și cum ar fi mângâiat sufletul care părăsise corpul. Nu se uită înapoi când plecă. Nu era adio, ci pe curând. ” Toată lumea crede că a fost o sinucidere, dar ancheta politiei   arăta  că este crimă. Fără a fi pe deplin conștienta de asta , Erica incepe să se implice în investigațiile poliției.
              Pe  parcursul romanului, viețile  mai multor oameni din oraș ne sunt prezentate. Deși  sunt de niveluri sociale diferite , orașul este mic  si toată lumea cunoaste pe toata lumea .
„In Fjallbacka nu erai niciodata singur, ceea ce putea fi atat bine, cat si rau. Oamenilor le pasa de vecinii si semenii lor si nu ii scapau din ochi. Uneori se mergea prea departe…”.
                      Un thriller scandinav  incitant cu două personaje principale  simpatice : Patrik și Erica   care nu sunt perfecti. Ei sunt oameni ca tine si ca mine. Lackberg isi creează personajele de la interior spre exterior, lasand personajele  sa conduca povestea.  
Cartea este populate  de personaje  secundare pline de culoare: de la excentrica doamna Petren, care foloseste  mii de Mos Craciun si un aparat modern de facut  cafea pentru a  avea  un flux constant de vizitatori,  bogatasa  Nelly Lorentz, care este cumva implicata in moartea lui Alex ; sora lui Alex, Julia, care este îndurerată într-un mod foarte neobișnuit.
         Lackberg atinge o serie de aspecte - violența domestică,abuzul asupra copiilor,neglijență,boli mintale

dar și adulter. Una dintre principalele mele nemultumiri  este faptul că personajul decedat pare a fi cea mai plină de viață.Alex este bine definită si  se distinge fata  de celelalte personaje.
                 Stilul de scriere îmi place foarte mult. Este ușor de citit și de înțeles. O carte pe care nu am lasat-o din mana pana nu am devorat-o pana la ultimul cuvant.
                                      

2 comentarii:

  1. Te invităm să participi la Postările de iarna! :)
    http://www.love-for-books.blogspot.ro/2012/12/postarile-de-iarna.html

    RăspundețiȘtergere