marți, 3 august 2021

Ultima scrisoare de dragoste - Jojo MoyesAn aparitie: 2016/2021

Autor: Jojo Moyes

Categoria: Romane de dragoste, Carti romantice

Editura: LITERA

Nr. pagini: 448

 

 Scrisorile sunt destul de rare astăzi, dar există cu siguranță o magie ascunsă în ele care poate învălui cuvintele adresate destinatarului cu o aură uimitoare. Scrisorile exprimau adesea ceea ce era greu de exprimat: dor, durere, bucurie, tristețe și speranță. O scrisoare putea aduce fericire, dar și distruge totul. Și tocmai acest element este tema principală a romanului lui Jojo Moyes „Ultima scrisoare de dragoste”.

Într-o arhivă cavernoasă, o tânără jurnalistă găsește o scrisoare emoționantă, scrisă în anul 1960. Când ajunge să-i cunoască conținutul, vrea să afle și mai multe, deoarece povestea ei o fascinează. Pentru Ellie, scrisoarea este o introducere în povestea iubirii din trecut și, în același timp, un pretext pentru a reflecta la ceea ce este important pentru ea în propria relație ... Scrisoarea este frumoasă, plină de sentimente atemporale și, după atâția ani, încă lovește cu forța unui uragan, rupându-i inima. Cum a fost autorul scrisorii Anthony și iubita lui Jennifer? În ciuda adversităților, au găsit drumul spre fericire? Sau poate sentimentul lor a dispărut și au rămas doar scrisori și amintiri?

 „Ultima scrisoare de dragoste” ne introduce în subiectul dificil al trădării: de ce înșelăm, în ce circumstanțe și cum afectează relația noastră și pe noi înșine. Romanul ne face conștienți de faptul că nu toți oamenii care comit trădare sunt nemiloși, lipsiți de scrupule și indiferenți față de sentimentele celeilalte părți. Deseori se dovedește că sunt pur și simplu nefericiți, reprimați în relația actuală, dorind atenția și căldura cuiva sau poate doar pe cineva care îi apreciază. Putem să îi învinovățim? La urma urmei, nu toată lumea are dreptul la fericire? Bineînțeles, concluzia evidentă este că nimeni nu îi obligă să se afle într-o relație care îi devastează atât de mult. Cu toate acestea, romanul lui Jojo Moyes ne arată că uneori ar fi la fel de dureros să plecăm, de exemplu dacă ar implica pierderea tuturor celor apropiați sau dacă ar afecta copiii.

Dragostea și firele sociale sunt bine întrepătrunse, trasate cronologic. Trecutul influențează prezentul, vedem cum schimbările de moralitate prezentate în carte, care au avut loc în a doua jumătate a secolului XX, au eliberat femeile, oferindu-le posibilitatea de a divorța, fără teama de a fi excluse.

 „Ultima scrisoare de dragoste” captivează cititorul cu fiecare pagină, oferind multe emoții, deoarece este dificil să nu empatizezi cu aventurile personajelor principale. Cartea este o mărturie a unei mari iubiri și a unei dezamăgiri la fel de mari. Emoțiile personajelor ne ating profund, ne înconjoară și nu ne permit să ne desprindem de lumea prezentată. Personajele nu sunt alb-negru, este imposibil să fie împărțite în mod clar în personaje „bune” sau „rele”. Jojo Moyes a estompat clasica diviziune dintre ceea ce este alb și ceea ce este negru. Moyes scrie sincer despre experiențele dureroase, transmitând esența relațiilor bărbat-femeie. Ea a avut grijă să prezinte cu precizie secvența cauză-efect, care a dat romanului o formă logică.

Un truc interesant al autorului a fost să înceapă fiecare capitol cu un fragment de scrisoare, SMS sau e-mail, prin care cineva își încheia relația cu o altă persoană. La început, eram sigură că fiecare dintre aceste fragmente se referă la intriga romanului și căutam legături cu personajele, dar după ceva timp mi-am dat seama că acestea sunt doar informații suplimentare care adaugă culoare povestirii. Numai din mulțumirile autoarei am aflat că fiecare dintre ele provine din mesaje autentice care au fost trimise autoarei ca răspuns la solicitarea ei.

Una peste alta, am fost fermecată de acest roman. Povestea este cu adevărat frumoasă și arată că dragostea nu are o dată de expirare și că ne poate surprinde atunci când ne așteptăm mai puțin.

2 comentarii:

  1. N-am citit nimic de la Jojo Moyes - este una dintre autoarele pe care, dat fiind faptul că e citită de atât de multe autoare, o evit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa unele carti ale ei, s-au facut si filme. Poti incerca varianta aceasta.

      Ștergere