vineri, 3 iulie 2020

Rețeaua Alice - Kate Quinn
An aparitie: 2019
Autor: Kate Quinn
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Blue Moon
Editura: LITERA
Nr. pagini: 480


Nu cred că trebuie să mai conving pe nimeni că istoria are multe secrete și povești fascinante. Uneori trebuie doar să privești altfel pentru a descoperi ceva uimitor. Și asta a făcut Kate Quinn în romanul său „Rețeaua Alice”. Ea s-a inspirat din evenimente reale  și personaje autentice, uimitoare, și pe această fundație a creat o poveste palpitantă despre femei puternice, hotărâte, care nu au ezitat să sacrifice totul în numele luptei pentru ceea ce a fost important pentru ele.

Dacă eram femei normale, eram acasă acum, refoloseam frunzele de ceai, înfăşuram bandaje, ca să contribuim la efortul de război, nu umblam înarmate cu pistoale şi trimiteam mesaje codate, ascunse în agrafele de păr. Luptătoarele ca mine şi ca tine nu sunt evaluate după aceleaşi standarde ca femeile normale…

 Povestea se derulează pe două planuri. În anul 1947 o întâlnim pe tânăra Charlie, care încearcă să-și găsească cu orice preț verișoara dispărută în timpul războiului. Așa ajunge la casa unei femei pe nume Eve. O femeie care a fost spioană în timpul Primului Război Mondial. Și astfel evenimentele din anul 1947 se împletesc treptat cu cele din anul 1917 pentru a arăta în cele din urmă cititorului că aceste două femei au fost unite nu numai de un curaj extraordinar, ci și de un bărbat crud.
Soarta ambelor femei se împletește accidental și observăm cum se schimbă luptând cu trecutul, trăind regretul, pierderea și dorința de răzbunare. Romanul este puternic concentrat pe eroinele feminine, dar există și bărbați bine creionați, care vor fi pentru Eve și Charlie o sursă de durere, confort, dezamăgire și fascinație.
Personajul Evei m-a fascinat încă de la primele pagini când am întâlnit o Eve bețivă, chinuită de demonii trecutului, pentru a descoperi treptat cât de dificilă a fost viața ei. Atitudinea ei eroică, mintea ascuțită, curajul și carisma mi-au trezit constant respectul. Atât povestea separată a Evei, cât și a lui Charlie, și mai târziu povestea lor comună ne povestesc despre o minunată prietenie predispusă la mari sacrificii. 
Este greu de crezut, dar  multe dintre firele pe care Kate Quinn le-a folosit în romanul ei se bazează pe evenimente reale. Autoarea a folosit povești și anecdote despre femeile spioni, care în timpul Primul Război Mondial au format un grup de rezistență sub comanda Louisei de Bettignies. Interesant este că „Rețeaua Alice” infirmă câteva mituri legate de femeile implicate în spionaj. După cum se dovedește, Serviciile de informații britanice erau foarte restrictive în alegerea femeilor care spionau pentru ele. Aceste femei trebuiau să fie virtuoase, sociabile și să vorbească perfect mai multe limbi străine. Erau, de asemenea, feminine la limită, dar nu-și foloseau farmecul pentru seducție și cuceriri sexuale, beneficiau doar de privilegiile și stereotipurile cu care feminitatea era asociată și uneori încă este  asociată.
Rețeaua  de spioni Alice  a mizat pe credința stupidă a bărbatului că femeia este o ființă fragilă care nu ar putea niciodată să poarte și să folosească o armă,să trădeze pentru a obține informații sau să folosească orice mijloc necesar pentru a își atinge obiectivele. În timp ce mulți bărbați credeau că salvează lumea, femeile își asumau zilnic riscuri prin obținerea, codificarea și distribuirea informațiilor cruciale obținute chiar de pe buzele inamicilor care au greșit subestimând sexul „fragil”.
Kate Quinn aduce un omagiu acestor femei excepționale care adesea și-au sacrificat sănătatea și chiar viața pentru a se dedica unei cauze mai mari. Datorită lor s-au obținut victorii, mulțumită lor frontul a suferit schimbări, datorită lor inamicul a a fost încolțit și învins.
Odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, femeile au fost îndepărtate din pozițiile pe care le ocupau în absența bărbaților și, din nou, bărbații au căpătat putere asupra sexului feminin. Acest lucru este exemplificat în două moduri de autoare, apariția colecției New Look a lui Christian Dior, care a pus accentul pe elemente vestimentare feminine care confereau eleganță, feminitate și fragilitate și faptul că Charlie nu a putut să-și mute propriul cont bancar fără acordul tatălui ei sau a unui posibil soț, chiar dacă avea vârsta legală.
A fost foarte interesant să urmăresc cele două războaie din perspectiva unor femei care au fost direct afectate de conflicte, dar mi s-a părut revoltător că femeile care au inspirat-o pe autoare să compună personajele ei au fost pur și simplu șterse din istorie. Este ceva obișnuit să studiem aceste perioade bazate pe povești scrise de bărbați și  să aflăm despre realizări deosebite obținute exclusiv de bărbați, dar această carte m-a făcut să mă întreb, dacă nu cumva, multe povești despre femei incredibile s-au pierdut în timp și aceasta este o constatare foarte tristă.

Dar nu-i ajuta la nimic să se gândească prea mult la modurile în care puteau fi prinse. Ascult-o pe Lili: teme-te după ce-a trecut primejdia. Înainte de asta, e un lux pe care nu ţi-l permiţi.

Pe scurt: „Rețeaua Alice” este un roman în care ficțiunea literară se împletește fără probleme cu istoria reală, fără a pierde niciodată din vedere ceea ce este cel mai important - eroinele rețelei Alice. Deși poreclele lor erau nume de  florilor, cu siguranță nu erau flori delicate. 
Un complot intrigant, personaje expresive, o serie întreagă de emoții, anii de război furtunoși pe fundal, referințe deosebite la Baudelaire și la poezia Florile răului, adică toate ingredientele unei rețete de succes. Recomand!

2 comentarii:

 1. Cum sună asta! Vreau și eu s-o citesc, neapărat. Mulțumim!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In colectiile de la litera sunt foarte multe carti interesanta! Aceasta e ultima pe care am descoperit o!Cred ca ar fi pe placul tau.
   Multumesc pentru vizita si comentarii!

   Ștergere